Połączenie truskawek i bitej śmietany to para wręcz idealna! Dlatego własnie na uwieńczenie sezonu truskawkowego jeszcze jedna propozycja – ciasto z truskawkami i kremem z bitej śmietany. Całość jest bardzo delikatna i wprost rozpływa się w ustach!
Składniki
Składniki na ciasto
- 250 g mąki
- 170 g masła w temperaturze pokojowej
- 150 g cukru
- 2 jajka w temperaturze pokojowej
- 1 żółtko w temperaturze pokojowej
- 200 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Składniki na krem
- 200 ml śmietanki kremówki
- 200 g serka mascarpone
- 30 g cukru pudru
- 200 g truskawek
Porcje: blacha 24 cm x 21 cm
Sposób przygotowania
Przygotowanie blatów
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC. W misie miksera umieścić masło (koniecznie w temperaturze pokojowej) i cukier. Ucierać przez około 5 minut do uzyskania gładkiej i białawej masy. Dodać żółtko i miksować do połączenia używając średniej mocy miksera. Następnie dodać pojedynczo (!) jajka i miksować do uzyskania gładkiej masy. Wraz z ostatnim jajkiem do masy dodać aromat waniliowy.
- W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Do naczynia z masą maślaną dodać około 1/3 mąki, dokładnie wymieszać, następnie dodać 1/2 mleka i ponownie wymieszać. Kontynuować do wyczerpania składników.
- Ciasto rozdzielić na 2 blachy o wymiarach 24 cm x 21 cm, uprzednio wyłożone papierem do pieczenia. Blachy wkładać pojedynczo do piekarnika i piec przez około 15-20 minut do lekkiego przyrumienienia.
- Po wyciągnięciu z piekarnika odczekać około 5 minut to lekkiego przestudzenia, a następnie wyciągnąć blaty i studzić na kratce.
Przygotowanie kremu
- Po około 1 godzinie od upieczenia blatów - gdy są już całkowicie zimne, można przystąpić do przygotowania kremu. W misie miksera umieścić śmietankę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder. Wszystko ubijać do uzyskania sztywnej masy - po zaprzestaniu ubijania i potrząśnięciu misą wzory na kremie nie powinny się zmienić.
- Krem podzielić na dwie części. Jedną z nich przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną tylką i pozostawić do dekoracji. Do drugiej części wsypać truskawki, uprzednio umyte, osuszone i pokrojone na mniejsze kawałki (około 1 cm).
- Krem z truskawkami rozprowadzić na jednym z blatów i przykryć drugim kawałkiem ciasta. Delikatnie przycisnąć dłońmi. Nadmiar kremu, który wyciśnie się wokół brzegów należy wyrównać nożem lub szpatułką, dekorując kremem obwód ciasta.
- Na wierzchnią część ciasta wycisnąć niewielką ilość kremu bez truskawek i rozprowadzić nożem po powierzchni tak aby utworzyć warstwę kremu o grubości około 2 mm. Resztę kremu wykorzystać na przyozdobienie ciasta kleksami lub utworzenie fantazyjnego wzoru.
Nie wiesz jakiej ilości składników potrzebujesz do upieczenia ciasta w swojej formie? Teraz to żaden problem! Kliknij tutaj, podaj wymiary swojej blachy i dowiedz się jakiej proporcji potrzebujesz.