Ciasto z kremem śmietanowym i truskawkami

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Połączenie truskawek i bitej śmietany to para wręcz idealna! Dlatego własnie na uwieńczenie sezonu truskawkowego jeszcze jedna propozycja – ciasto z truskawkami i kremem z bitej śmietany. Całość jest bardzo delikatna i wprost rozpływa się w ustach!

Ciasto z kremem śmietanowym i truskawkami
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
1 blacha 24 cm x 21 cm 2 godziny
Czas gotowania Czas oczekiwania
15-20 minut 180 ºC
Porcje Czas przygotowania
1 blacha 24 cm x 21 cm 2 godziny
Czas gotowania Czas oczekiwania
15-20 minut 180 ºC
Ciasto z kremem śmietanowym i truskawkami
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
1 blacha 24 cm x 21 cm 2 godziny
Czas gotowania Czas oczekiwania
15-20 minut 180 ºC
Porcje Czas przygotowania
1 blacha 24 cm x 21 cm 2 godziny
Czas gotowania Czas oczekiwania
15-20 minut 180 ºC
Składniki
Składniki na ciasto
  • 250 g mąki
  • 170 g masła w temperaturze pokojowej
  • 150 g cukru
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
  • 1 żółtko w temperaturze pokojowej
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
Składniki na krem
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 200 g serka mascarpone
  • 30 g cukru pudru
  • 200 g truskawek
Porcje: blacha 24 cm x 21 cm
Sposób przygotowania
Przygotowanie blatów
  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC. W misie miksera umieścić masło (koniecznie w temperaturze pokojowej) i cukier. Ucierać przez około 5 minut do uzyskania gładkiej i białawej masy. Dodać żółtko i miksować do połączenia używając średniej mocy miksera. Następnie dodać pojedynczo (!) jajka i miksować do uzyskania gładkiej masy. Wraz z ostatnim jajkiem do masy dodać aromat waniliowy.
  2. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Do naczynia z masą maślaną dodać około 1/3 mąki, dokładnie wymieszać, następnie dodać 1/2 mleka i ponownie wymieszać. Kontynuować do wyczerpania składników.
  3. Ciasto rozdzielić na 2 blachy o wymiarach 24 cm x 21 cm, uprzednio wyłożone papierem do pieczenia. Blachy wkładać pojedynczo do piekarnika i piec przez około 15-20 minut do lekkiego przyrumienienia.
  4. Po wyciągnięciu z piekarnika odczekać około 5 minut to lekkiego przestudzenia, a następnie wyciągnąć blaty i studzić na kratce.
Przygotowanie kremu
  1. Po około 1 godzinie od upieczenia blatów - gdy są już całkowicie zimne, można przystąpić do przygotowania kremu. W misie miksera umieścić śmietankę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder. Wszystko ubijać do uzyskania sztywnej masy - po zaprzestaniu ubijania i potrząśnięciu misą wzory na kremie nie powinny się zmienić.
  2. Krem podzielić na dwie części. Jedną z nich przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną tylką i pozostawić do dekoracji. Do drugiej części wsypać truskawki, uprzednio umyte, osuszone i pokrojone na mniejsze kawałki (około 1 cm).
  3. Krem z truskawkami rozprowadzić na jednym z blatów i przykryć drugim kawałkiem ciasta. Delikatnie przycisnąć dłońmi. Nadmiar kremu, który wyciśnie się wokół brzegów należy wyrównać nożem lub szpatułką, dekorując kremem obwód ciasta.
  4. Na wierzchnią część ciasta wycisnąć niewielką ilość kremu bez truskawek i rozprowadzić nożem po powierzchni tak aby utworzyć warstwę kremu o grubości około 2 mm. Resztę kremu wykorzystać na przyozdobienie ciasta kleksami lub utworzenie fantazyjnego wzoru.

Nie wiesz jakiej ilości składników potrzebujesz do upieczenia ciasta w swojej formie? Teraz to żaden problem! Kliknij tutaj, podaj wymiary swojej blachy i dowiedz się jakiej proporcji potrzebujesz.

Ciasto z kremem śmietanowym i truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.