Ciasto z kremem śmietanowym i truskawkami
Porcje Czas przygotowania
1blacha 24 cm x 21 cm 2godziny
Czas gotowania Czas oczekiwania
15-20minut 180ºC
Porcje Czas przygotowania
1blacha 24 cm x 21 cm 2godziny
Czas gotowania Czas oczekiwania
15-20minut 180ºC
Składniki
Składniki na ciasto
  • 250g mąki
  • 170g masław temperaturze pokojowej
  • 150g cukru
  • 2 jajkaw temperaturze pokojowej
  • 1 żółtkow temperaturze pokojowej
  • 200ml mleka
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
Składniki na krem
  • 200ml śmietanki kremówki
  • 200g serka mascarpone
  • 30g cukru pudru
  • 200g truskawek
Sposób przygotowania
Przygotowanie blatów
  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC. W misie miksera umieścić masło (koniecznie w temperaturze pokojowej) i cukier. Ucierać przez około 5 minut do uzyskania gładkiej i białawej masy. Dodać żółtko i miksować do połączenia używając średniej mocy miksera. Następnie dodać pojedynczo (!) jajka i miksować do uzyskania gładkiej masy. Wraz z ostatnim jajkiem do masy dodać aromat waniliowy.
  2. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Do naczynia z masą maślaną dodać około 1/3 mąki, dokładnie wymieszać, następnie dodać 1/2 mleka i ponownie wymieszać. Kontynuować do wyczerpania składników.
  3. Ciasto rozdzielić na 2 blachy o wymiarach 24 cm x 21 cm, uprzednio wyłożone papierem do pieczenia. Blachy wkładać pojedynczo do piekarnika i piec przez około 15-20 minut do lekkiego przyrumienienia.
  4. Po wyciągnięciu z piekarnika odczekać około 5 minut to lekkiego przestudzenia, a następnie wyciągnąć blaty i studzić na kratce.
Przygotowanie kremu
  1. Po około 1 godzinie od upieczenia blatów – gdy są już całkowicie zimne, można przystąpić do przygotowania kremu. W misie miksera umieścić śmietankę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder. Wszystko ubijać do uzyskania sztywnej masy – po zaprzestaniu ubijania i potrząśnięciu misą wzory na kremie nie powinny się zmienić.
  2. Krem podzielić na dwie części. Jedną z nich przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną tylką i pozostawić do dekoracji. Do drugiej części wsypać truskawki, uprzednio umyte, osuszone i pokrojone na mniejsze kawałki (około 1 cm).
  3. Krem z truskawkami rozprowadzić na jednym z blatów i przykryć drugim kawałkiem ciasta. Delikatnie przycisnąć dłońmi. Nadmiar kremu, który wyciśnie się wokół brzegów należy wyrównać nożem lub szpatułką, dekorując kremem obwód ciasta.
  4. Na wierzchnią część ciasta wycisnąć niewielką ilość kremu bez truskawek i rozprowadzić nożem po powierzchni tak aby utworzyć warstwę kremu o grubości około 2 mm. Resztę kremu wykorzystać na przyozdobienie ciasta kleksami lub utworzenie fantazyjnego wzoru.