Ciasto z rabarbarem na maślance

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Sezon na rabarbar już w pełni, więc czas najwyższy na ciasto z rabarbarem. Dodatek dużej ilości owoców sprawia, że ciasto jest delikatnie, wilgotne i bardzo aromatyczne.

Ciasto z rabarbarem na maślance
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
1 blacha o wymiarach 23 cm x 28 cm 1 godzina
Czas gotowania Czas oczekiwania
30 minut 180 ºC
Porcje Czas przygotowania
1 blacha o wymiarach 23 cm x 28 cm 1 godzina
Czas gotowania Czas oczekiwania
30 minut 180 ºC
Ciasto z rabarbarem na maślance
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
1 blacha o wymiarach 23 cm x 28 cm 1 godzina
Czas gotowania Czas oczekiwania
30 minut 180 ºC
Porcje Czas przygotowania
1 blacha o wymiarach 23 cm x 28 cm 1 godzina
Czas gotowania Czas oczekiwania
30 minut 180 ºC
Składniki
Składniki na ciasto
  • 340 g mąki
  • 170 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 200 ml maślanki
  • 3 jajka
  • 500 g rabarbaru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 0.5 cytryny - sok
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ponadto
  • cukier puder do dekoracji
Porcje: blacha o wymiarach 23 cm x 28 cm
Sposób przygotowania
  1. Piekarnik nagrzać do 180 ºC. Rabarbar umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nie zaprzestając ucierania dodawać jajka - najpierw żółtka (pojedynczo), a następnie białka (również pojedynczo).
  3. Do masy maślanej dodać połowę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i połączyć. Następnie dodać maślankę wymieszaną z sokiem z cytryny. Na koniec wsypać resztę mąki i dokładnie wymieszać.
  4. Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Do ciasta powkładać kawałki rabarbaru i piec przez 30 minut do uzyskania złotego koloru.
  5. Po wystudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Nie wiesz jakiej ilości składników potrzebujesz do upieczenia ciasta w swojej formie? Teraz to żaden problem! Kliknij tutaj, podaj wymiary swojej blachy i dowiedz się jakiej proporcji potrzebujesz.

Ciasto z rabarbarem na maślance

"Ciasto

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.