Ciasto z rabarbarem na maślance

Sezon na rabarbar już w pełni, więc czas najwyższy na ciasto z rabarbarem. Dodatek dużej ilości owoców sprawia, że ciasto jest delikatnie, wilgotne i bardzo aromatyczne.

Ciasto z rabarbarem na maślance
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    1 blacha o wymiarach 23 cm x 28 cm 1 godzina
    Czas pieczenia Temperatura
    30 minut 180 ºC
    Porcje Czas przygotowania
    1 blacha o wymiarach 23 cm x 28 cm 1 godzina
    Czas pieczenia Temperatura
    30 minut 180 ºC
    Ciasto z rabarbarem na maślance
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      1 blacha o wymiarach 23 cm x 28 cm 1 godzina
      Czas pieczenia Temperatura
      30 minut 180 ºC
      Porcje Czas przygotowania
      1 blacha o wymiarach 23 cm x 28 cm 1 godzina
      Czas pieczenia Temperatura
      30 minut 180 ºC
      Składniki
      Składniki na ciasto
      • 340 g mąki
      • 170 g miękkiego masła
      • 150 g cukru
      • 200 ml maślanki
      • 3 jajka
      • 500 g rabarbaru
      • 1 łyżka cukru z wanilią
      • 0.5 cytryny - sok
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      Ponadto
      • cukier puder do dekoracji
      Porcje: blacha o wymiarach 23 cm x 28 cm
      Sposób przygotowania
      1. Piekarnik nagrzać do 180 ºC. Rabarbar umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
      2. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nie zaprzestając ucierania dodawać jajka - najpierw żółtka (pojedynczo), a następnie białka (również pojedynczo).
      3. Do masy maślanej dodać połowę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i połączyć. Następnie dodać maślankę wymieszaną z sokiem z cytryny. Na koniec wsypać resztę mąki i dokładnie wymieszać.
      4. Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Do ciasta powkładać kawałki rabarbaru i piec przez 30 minut do uzyskania złotego koloru.
      5. Po wystudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem.

      Nie wiesz jakiej ilości składników potrzebujesz do upieczenia ciasta w swojej formie? Teraz to żaden problem! Kliknij tutaj, podaj wymiary swojej blachy i dowiedz się jakiej proporcji potrzebujesz.

      Ciasto z rabarbarem na maślance

      "Ciasto

      Dodaj komentarz

      Twój adres email nie zostanie opublikowany.