Sezon na rabarbar już w pełni, więc czas najwyższy na ciasto z rabarbarem. Dodatek dużej ilości owoców sprawia, że ciasto jest delikatnie, wilgotne i bardzo aromatyczne.
Składniki
Składniki na ciasto
- 340 g mąki
- 170 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 200 ml maślanki
- 3 jajka
- 500 g rabarbaru
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 0.5 cytryny - sok
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ponadto
- cukier puder do dekoracji
Porcje: blacha o wymiarach 23 cm x 28 cm
Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzać do 180 ºC. Rabarbar umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
- Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nie zaprzestając ucierania dodawać jajka - najpierw żółtka (pojedynczo), a następnie białka (również pojedynczo).
- Do masy maślanej dodać połowę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i połączyć. Następnie dodać maślankę wymieszaną z sokiem z cytryny. Na koniec wsypać resztę mąki i dokładnie wymieszać.
- Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Do ciasta powkładać kawałki rabarbaru i piec przez 30 minut do uzyskania złotego koloru.
- Po wystudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Nie wiesz jakiej ilości składników potrzebujesz do upieczenia ciasta w swojej formie? Teraz to żaden problem! Kliknij tutaj, podaj wymiary swojej blachy i dowiedz się jakiej proporcji potrzebujesz.