Ciasto z rabarbarem na maślance
Porcje Czas przygotowania
1blacha o wymiarach 23 cm x 28 cm 1godzina
Czas gotowania Czas oczekiwania
30minut 180ºC
Porcje Czas przygotowania
1blacha o wymiarach 23 cm x 28 cm 1godzina
Czas gotowania Czas oczekiwania
30minut 180ºC
Składniki
Składniki na ciasto
  • 340g mąki
  • 170g miękkiego masła
  • 150g cukru
  • 200ml maślanki
  • 3 jajka
  • 500g rabarbaru
  • 1łyżka cukru z wanilią
  • 0.5 cytryny – sok
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
Ponadto
  • cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania
  1. Piekarnik nagrzać do 180 ºC. Rabarbar umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nie zaprzestając ucierania dodawać jajka – najpierw żółtka (pojedynczo), a następnie białka (również pojedynczo).
  3. Do masy maślanej dodać połowę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i połączyć. Następnie dodać maślankę wymieszaną z sokiem z cytryny. Na koniec wsypać resztę mąki i dokładnie wymieszać.
  4. Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Do ciasta powkładać kawałki rabarbaru i piec przez 30 minut do uzyskania złotego koloru.
  5. Po wystudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem.