Ciasto z truskawkami, kremem serowym i bezą

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Ciasto z truskawkami, kremem serowym i bezą to wprost poezja smaku! Cała masa wspaniałych, dojrzałych w słońcu truskawek na orzeźwiającym kremie cytrynowym, zatopiona w lekkim jak chmurka kremie serowo-jogurtowo-śmietanowym to najlepszy opis tego ciasta. Kleksy z bezy włoskiej niezaprzeczalnie dodają mu uroku.

Ciasto z truskawkami, kremem serowym i bezą
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    1 forma o wymiarach 24 cm x 21 cm 3 godziny + 1 godzina tężenia
    Czas pieczenia Temperatura
    25 - 30 minut 180 ºC
    Porcje Czas przygotowania
    1 forma o wymiarach 24 cm x 21 cm 3 godziny + 1 godzina tężenia
    Czas pieczenia Temperatura
    25 - 30 minut 180 ºC
    Ciasto z truskawkami, kremem serowym i bezą
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      1 forma o wymiarach 24 cm x 21 cm 3 godziny + 1 godzina tężenia
      Czas pieczenia Temperatura
      25 - 30 minut 180 ºC
      Porcje Czas przygotowania
      1 forma o wymiarach 24 cm x 21 cm 3 godziny + 1 godzina tężenia
      Czas pieczenia Temperatura
      25 - 30 minut 180 ºC
      Składniki
      Składniki na krem cytrynowy
      • 1 jajko
      • 1 żółtko
      • 40 g masła
      • 80 g cukru
      • 1 cytryna (sok i otarta skórka)
      Składniki na ciasto
      • 180 g mąki
      • 100 g cukru
      • 4 jajka
      • 130 g miękkiego masła
      • 50 ml mleka
      • 0.5 cytryny (sok i otarta skórka)
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 0.5 laski wanilii
      Składniki na krem serowo-jogurtowo-śmietanowy
      • 250 g serka mascarpone
      • 250 g jogurtu greckiego
      • 180 g śmietanki kremówki
      • 60 g cukru
      • 2 łyżki żelatyny
      Składniki na bezę
      • 1 białko
      • 75 g cukru (10 g + 65 g)
      • 15 ml wody
      Ponadto
      • 800 g truskawek
      Porcje: forma o wymiarach 24 cm x 21 cm
      Sposób przygotowania
      Przygotowanie kremu cytrynowego
      1. Radzę aby krem cytrynowy przygotować dzień wcześniej i schłodzić go. Cytrynę sparzyć wrzątkiem i dokładnie wyszorować. Zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok. Jajko i żółtko umieścić w rondelku, wsypać cukier i roztrzepać. Dodać sok i skórkę z cytryny, wymieszać, a następnie wrzucić masło. Rondelek umieścić na niewielkim palniku i bardzo powoli podgrzewać cały czas mieszając do momentu zagotowania i zgęstnienia kremu. Krem cytrynowy schłodzić.
      Przygotowanie ciasta
      1. Masło utrzeć z cukrem i wanilią. Pod koniec ucierania dodać skórkę i sok z cytryny. Sok z cytryny dodawać po kilka kropli aby uniknąć zważenia się masy.
      2. W osobnym naczyniu ubić 1 jajko i 3 żółtka na puszystą masę. Obie masy połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać mleko i wymieszać do połączenia. W czystej misce ubić 3 białka na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z ciastem.
      3. Ciasto wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia i piec przez około 25-30 minut w 180 ºC do uzyskania złotego koloru. Ciasto dokładnie ostudzić.
      Przygotowanie kremu serowo-jogurtowo-śmietanowego
      1. Żelatynę namoczyć w 100 ml zimnej wody przez około 5 minut. Serek mascarpone wymieszać z cukrem i jogurtem greckim. Naczynie z żelatyną umieścić w większym naczyniu z wrzątkiem i rozpuścić ją. Do rozpuszczonej żelatyny dodać kilka łyżek masy serowo-jogurtowej, wymieszać. Połączyć z całością masy serowo-jogurtowej.
      2. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Delikatnie wymieszać z masą serowo-jogurtową.
      Złożenie ciasta
      1. Upieczony i ostudzony blat przekroić na pół i umieścić w blasze, w której ciasto było pieczone. Dolną połowę posmarować kremem cytrynowym. Na wierzchu ciasno poukładać uprzednio umyte i oczyszczone z szypułek truskawki. Na truskawki wyłożyć krem serowo-jogurtowo-śmietanowy. W przypadku gdyby był zbyt płynny, można go przez chwilę schłodzić aby żelatyna zaczęła się ścinać. Ciasto przykryć drugą połową blatu. Schować do lodówki.
      Przygotowanie bezy
      1. W misie miksera umieścić białko. W małym naczyniu przygotować 10 g cukru. W małym garnuszku umieścić wodę (15 ml) i resztę cukru (65 g), zamieszać. Wewnątrz umieścić termometr cukierniczy i gotować na średniej mocy palnika (bez mieszania) do osiągnięcia 118 ºC.
      2. Gdy temperatura wody z cukrem zacznie zbliżać się do 100 ºC, rozpocząć ubijanie białka. Gdy piana będzie już bardzo sztywna, dodać odłożony cukier, ciągle miksując.
      3. Gdy syrop osiągnie temperaturę 118 ºC, natychmiast zdjąć go z ognia i wlewać cienką stróżką do ubijanego białka, nie przestając miksować. Podczas wlewania syropu można zmniejszyć obroty miksera aby uniknąć rozpryskiwania się go na ścianki naczynia. Po wlaniu całego płynu, zwiększyć obroty do maksimum i ubijać jeszcze przez 5 minut, do wystygnięcia bezy.
      4. Bezę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskać kleksy na wierzchu ciasta. Bezę przypalić palnikiem cukierniczym. Ciasto schłodzić przez co najmniej godzinę przed podaniem.

      Nie wiesz jakiej ilości składników potrzebujesz do upieczenia ciasta w swojej formie? Teraz to żaden problem! Kliknij tutaj, podaj wymiary swojej blachy i dowiedz się jakiej proporcji potrzebujesz.

      Ciasto z truskawkami, kremem serowym i bezą

      Ciasto z truskawkami, kremem serowym i bezą

      Ciasto z truskawkami, kremem serowym i bezą

      Dodaj komentarz

      Twój adres email nie zostanie opublikowany.