Cynamonowe rulony

Jak cudownie byłoby zjeść z samego rana świeże i cieplutkie bułeczki, czyż nie? Z dzisiejszym przepisem staje się to dziecinnie proste i nie zajmuje całego poranka. A co najważniejsze, można obudzić domowników aromatyczną niespodzianką z samego rana wprawiając ich tym samym w doskonały nastrój.

Główne przygotowania do upieczenia tych bułeczek należy poczynić dzień wcześniej, więc polecam przeczytać cały przepis przed przystąpieniem do pieczenia.

Cynamonowe rulony
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    20 bułeczek 90-120 minut + wzrastanie ciasta przez noc
    Czas pieczenia Temperatura
    30 minut 180 ºC
    Porcje Czas przygotowania
    20 bułeczek 90-120 minut + wzrastanie ciasta przez noc
    Czas pieczenia Temperatura
    30 minut 180 ºC
    Cynamonowe rulony
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      20 bułeczek 90-120 minut + wzrastanie ciasta przez noc
      Czas pieczenia Temperatura
      30 minut 180 ºC
      Porcje Czas przygotowania
      20 bułeczek 90-120 minut + wzrastanie ciasta przez noc
      Czas pieczenia Temperatura
      30 minut 180 ºC
      Składniki
      Składniki na ciasto
      • 600 g mąki
      • 250 ml mleka
      • 100 g cukru
      • 50 g miękkiego masła
      • 2 jajka
      • 20 g świeżych drożdży
      • 1/2 łyżeczki soli
      Składniki na nadzienie
      • 50 g miękkiego masła
      • 3 łyżki cukru
      • 1 łyżeczka cynamonu
      Składniki na lukier
      • 2 łyżki soku z cytryny
      • 1/2 szklanki cukru pudru
      Porcje: bułeczek
      Sposób przygotowania
      1. Mleko podgrzać do około 40 ºC. Do miski pokruszyć drożdże, dodać około 2 łyżki cukru i 3 łyżki mąki, wlać mleko i wymieszać. Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe, wolne od przeciągów miejsce na około 15 minut.
      2. Gdy drożdże zaczną już pracować, dodać do nich resztę cukru, jajka, sól i około połowy mąki, dokładnie wymieszać łyżką. Następnie dodawać mąkę partiami, a pod koniec wrzucić również masło. Gdy ciasto osiągnie konsystencję odpowiednią do wyrabiania go ręką, przenieść je na stolnicę. Wyrabiać przez około 10 minut. Jedynie długie wyrabianie ciasta drożdżowego sprawi, że wypiek będzie lekki i puszysty.
      3. Z wyrobionego ciasta uformować kulę, umieścić ją w misce i przykryć ściereczką. Umieścić w ciepłym, wolnym od przeciągów miejscu na około 60 - 80 minut.
      4. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, jest gotowe do dalszej obróbki. Ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 40 cm x 35 cm. Na całości rozsmarować masło (dlatego jest istotne, aby było ono miękkie, jednak w ostateczności można poukładać cieniuteńkie plasterki masła zamiast go rozsmarować), a następnie równomiernie posypać cukrem i cynamonem.
      5. Następnie ciasto zwinąć na kształt rolady - wzdłuż krótkiego boku. Rulon pokroić na plasterki szerokości około 2 cm. Kawałki ciasta drożdżowego układać blisko siebie na blasze uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie przykryć powierzchnię folią aluminiową (aby uniknąć wysuszenia) i schować do lodówki na noc*.
      6. Następnego dnia rano ustawić piekarnik na 180 ºC i do zimnego pieca włożyć blachę z rulonikami (należy jedynie zdjąć folię aluminiową). Podczas rozgrzewania się piekarnika nasze drożdżówki będą sobie pięknie rosnąć w oczach. Ruloniki trzymać w piekarniku przez około 30 minut. Jednak jak wiadomo - piec piecowi nierówny - każdy potrzebuje innego czasu aby się rozgrzać do danej temperatury. Dlatego też proponuję obserwować bułeczki, szczególnie po około 20 minutach od włożenia do piekarnika. Słowem - piec na oko - do uzyskania złotego koloru.
      7. Na koniec wymieszać sok z cytryny z cukrem pudrem do uzyskania odpowiedniej konsystencji, polać jeszcze ciepłe bułeczki. Zajadać jeszcze ciepłe, najlepiej ze szklanką mleka.
      Uwagi:

      * jeżeli chcesz upiec drożdżówkę w ciągu dnia, pomiń chowanie ciasta do lodówki, a zamiast tego pozostaw je do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu, a następnie upiecz

      drozdzowe-rulony

      drozdzowe-rulony

      drozdzowe-rulony

       

       

       

      Dodaj komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.