Pyszne ciasteczka, takie idealne na weekend. Delikatne, cytrynowe, rozpływające się w ustach. Do ich przygotowania można również użyć kremu cytrynowo – limonkowego, który opublikowałam przy okazji tarty z kremem cytrusowym i bezą. Jak dobrze, że zdążyłam zrobić zdjęcia…
Składniki
Składniki na ciastka
- 300 g mąki
- 125 g masła
- 150 g brązowego cukru
- 1 jajko
- 250 ml maślanki
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego
- 5 cm laski wanilii
Składniki na krem (najlepiej przygotować dzień wcześniej)
- 2 jajka
- 2 cytryny
- 130 g cukru
- 65 g masła
Porcje: złożonych ciastek
Sposób przygotowania
Przygotowanie kremu (najlepiej przygotować dzień wcześniej)
- W metalowej miseczce dokładnie roztrzepać jajka z cukrem. Mieszaninę podgrzewać nad parą wodną (lub w kąpieli wodnej), ciągle mieszając. Dodać masło oraz wyciśnięty sok z cytryn.
- Krem podgrzewać do wyraźnego zgęstnienia i otrzymania kremowej konsystencji. Schłodzić.
Przygotowanie ciastek
- Masło mające temperaturę pokojową, cukier oraz nasiona z około 5 cm laski wanilii* utrzeć na gładką masę. Pod koniec dodać żółtko, a następnie białko jajka.
- W osobnej misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sól. W kubeczku wymieszać maślankę z ekstraktem cytrynowym i skórką otartą z cytryny.
- Do utartej masy dodać połowę suchych składników i wymieszać. Dodać mieszankę z maślanką, ponownie zamieszać. Na koniec dodać resztę suchych składników. Piekarnik nagrzać do 180 ºC.
- Ciasto przełożyć do woreczka cukierniczego. Odciąć dość spory róg (1.5 cm) i wyciskać ciastka** o średnicy około 5 cm na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachowywać dość duże odstępy! Ciastka rosną.
- Ciastka piec przez około 12 - 15 minut w 180 ºC. Studzić na metalowej kratce.
- Gdy whoopie pies będą zupełnie zimne, przekładać kremem cytrynowym.
Pozostałe informacje
* Kawałek laski wanilii pozbawiony pestek nie jest zupełnie bezużyteczny. Polecam go wrzucić do pojemniczka zawierającego cukier kryształ (około 100 g). W ten sposób otrzymamy bardzo aromatyczny cukier waniliowy.
** Gdyby na wyciśniętych ciastkach utworzyły się wierzchołki, można je zlikwidować przyciskając mokrą łyżkę do powierzchni ciasta.
Przepis pochodzi z książki „Whoopie pies”, Mowie Kay