Cytrynowe whoopie pies

Pyszne ciasteczka, takie idealne na weekend. Delikatne, cytrynowe, rozpływające się w ustach. Do ich przygotowania można również użyć kremu cytrynowo – limonkowego, który opublikowałam przy okazji tarty z kremem cytrusowym i bezą. Jak dobrze, że zdążyłam zrobić zdjęcia…

Cytrynowe whoopie pies
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    15 złożonych ciastek 90 minut + 1 dzień
    Czas pieczenia Temperatura
    12-15 minut 180 ºC
    Porcje Czas przygotowania
    15 złożonych ciastek 90 minut + 1 dzień
    Czas pieczenia Temperatura
    12-15 minut 180 ºC
    Cytrynowe whoopie pies
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      15 złożonych ciastek 90 minut + 1 dzień
      Czas pieczenia Temperatura
      12-15 minut 180 ºC
      Porcje Czas przygotowania
      15 złożonych ciastek 90 minut + 1 dzień
      Czas pieczenia Temperatura
      12-15 minut 180 ºC
      Składniki
      Składniki na ciastka
      • 300 g mąki
      • 125 g masła
      • 150 g brązowego cukru
      • 1 jajko
      • 250 ml maślanki
      • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1/2 łyżeczki soli
      • skórka otarta z 1 cytryny
      • 1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego
      • 5 cm laski wanilii
      Składniki na krem (najlepiej przygotować dzień wcześniej)
      • 2 jajka
      • 2 cytryny
      • 130 g cukru
      • 65 g masła
      Porcje: złożonych ciastek
      Sposób przygotowania
      Przygotowanie kremu (najlepiej przygotować dzień wcześniej)
      1. W metalowej miseczce dokładnie roztrzepać jajka z cukrem. Mieszaninę podgrzewać nad parą wodną (lub w kąpieli wodnej), ciągle mieszając. Dodać masło oraz wyciśnięty sok z cytryn.
      2. Krem podgrzewać do wyraźnego zgęstnienia i otrzymania kremowej konsystencji. Schłodzić.
      Przygotowanie ciastek
      1. Masło mające temperaturę pokojową, cukier oraz nasiona z około 5 cm laski wanilii* utrzeć na gładką masę. Pod koniec dodać żółtko, a następnie białko jajka.
      2. W osobnej misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sól. W kubeczku wymieszać maślankę z ekstraktem cytrynowym i skórką otartą z cytryny.
      3. Do utartej masy dodać połowę suchych składników i wymieszać. Dodać mieszankę z maślanką, ponownie zamieszać. Na koniec dodać resztę suchych składników. Piekarnik nagrzać do 180 ºC.
      4. Ciasto przełożyć do woreczka cukierniczego. Odciąć dość spory róg (1.5 cm) i wyciskać ciastka** o średnicy około 5 cm na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachowywać dość duże odstępy! Ciastka rosną.
      5. Ciastka piec przez około 12 - 15 minut w 180 ºC. Studzić na metalowej kratce.
      6. Gdy whoopie pies będą zupełnie zimne, przekładać kremem cytrynowym.
      Uwagi:

      * Kawałek laski wanilii pozbawiony pestek nie jest zupełnie bezużyteczny. Polecam go wrzucić do pojemniczka zawierającego cukier kryształ (około 100 g). W ten sposób otrzymamy bardzo aromatyczny cukier waniliowy.

      ** Gdyby na wyciśniętych ciastkach utworzyły się wierzchołki, można je zlikwidować przyciskając mokrą łyżkę do powierzchni ciasta.

      Przepis pochodzi z książki „Whoopie pies”, Mowie Kay

      cytrynowe whoopie pies

      cytrynowe whoopie pies

      cytrynowe whoopie pies

      Dodaj komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.