Lody czereśniowe

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

W moim zamrażalniku zadomowiły się ostatnio domowe lody – takie prawdziwe z mleka, śmietanki i owoców. Dziś chciałabym się podzielić z Wami przepisem na lody czereśniowe. Wcale nie zraża mnie fakt, że nie posiadam specjalnej maszyny do wytwarzania lodów. Odrobina cierpliwości i mikser ręczny w zupełności wystarczą by móc cieszyć się smakowitymi lodami pozbawionymi konserwantów i sztucznych barwników.

Warto nie miksować wszystkich owoców, a część z nich zostawić w dużych kawałkach. W tym przypadku czereśnie, które dusiłam w wiśniówce są większe. Wzbogaci to teksturę lodów. Większe kawałki owoców będą też swego rodzaju smakowitymi kąskami, na które będzie można natrafić w porcjach.

Lody czereśniowe
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    500 ml 3 godziny + 3 godziny mrożenia
    Porcje Czas przygotowania
    500 ml 3 godziny + 3 godziny mrożenia
    Lody czereśniowe
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      500 ml 3 godziny + 3 godziny mrożenia
      Porcje Czas przygotowania
      500 ml 3 godziny + 3 godziny mrożenia
      Składniki
      • 1 jajko
      • 150 ml mleka
      • 40 g cukru
      • 100 g śmietanki kremówki
      • 50 ml likieru wiśniowego
      • 250 g czereśni
      • 0.5 laski wanilii
      Porcje: ml
      Sposób przygotowania
      1. Wanilię przeciąć wzdłuż na pół, zeskrobać nasionka. W misce umieścić mleko, wanilię, cukier i jajko. Miskę umieścić w kąpieli wodnej i składniki ubijać do momentu zgęstnienia i uzyskania kremowej masy. Masę ostudzić.
      2. Czereśnie umyć i wydrylować. 100 g czereśni razem z wiśniówką umieścić w niewielkim garnuszku i gotować do momentu wyparowania alkoholu i uzyskania syropu. Uważać jednak aby czereśnie nie przypaliły się. Czereśnie z syropem ostudzić. Pozostałe czereśnie rozdrobnić przy użyciu blendera.
      3. Gdy masa mleczno-jajeczna i syrop z czereśniami będą już całkowicie zimne, ubić śmietankę kremówkę. Ubitą śmietanę połączyć z masą mleczno-jajeczną, rozdrobnionymi czereśniami i syropem. Umieścić w zamrażalniku.
      4. Co 30 minut wyciągać lody z zamrażarki i ubijać po około 1-2 minuty w celu rozdrobnienia tworzących się kryształków lodu. Zabieg ten spowoduje, że lody będą bardziej kremowe. Ubijanie powtarzać 4-5 razy.
      5. Lody zmrozić co najmniej 3 godziny przed podaniem.

      Lody czereśniowe

      Lody czereśniowe

      Liczba komentarzy do “Lody czereśniowe”: 2

      1. Wyglądają bardzo apetycznie i przyznam że dotąd nie miałam okazji próbować lodów o smaku czereśni. Mam też pytanie czy są one wyczuwalne w smaku oraz czy można pominąć jajka w przepisie. Zapraszam również do mnie po słodkie inspiracje.

        1. Anonim, tak, czereśnie są ewidentnie wyczuwalne. Nie próbowałam robić tych lodów bez jajka, więc nie wiem jaki będzie efekt. Pamiętaj jednak, że jajko nie jest surowe ponieważ jest ubijane w kąpieli wodnej. Gdybym miała próbować robienie lodów bez jajek to pewnie użyłabym tylko owoców i ubitej śmietanki. Jednak tak jak wspominałam – nie mam pewności co z tego wyjdzie, bo prawdziwego podejścia nie przeprowadziłam.

      Dodaj komentarz

      Twój adres email nie zostanie opublikowany.