Drożdżowe rogaliki z czekoladą

W przeciwieństwie do ciasta kruchego, które należy jedynie ‚skleić’, ciasto drożdżowe wymaga dość długiego wyrabiania. Przekłada się ono na lepiej wyrośnięte wypieki. A o to nam przecież chodzi – aby nasze drożdżówki były miękkie i puszyste. W dzisiejszym wpisie przygotuję krok po kroku drożdzowe rogaliki z czekoladą. Tym samym spróbuję Was przekonać, że zawijanie rogalików to nic trudnego.

Drożdżowe rogaliki z czekoladą
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    16 rogalików 1.5-2 godziny
    Czas pieczenia Temperatura
    15 minut 180 °C
    Porcje Czas przygotowania
    16 rogalików 1.5-2 godziny
    Czas pieczenia Temperatura
    15 minut 180 °C
    Drożdżowe rogaliki z czekoladą
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      16 rogalików 1.5-2 godziny
      Czas pieczenia Temperatura
      15 minut 180 °C
      Porcje Czas przygotowania
      16 rogalików 1.5-2 godziny
      Czas pieczenia Temperatura
      15 minut 180 °C
      Składniki
      Składniki na rogaliki
      • 25 g drożdży świeżych (lub 7 g suszonych)
      • 250 ml mleka
      • 450 g mąki pszennej
      • 1 łyżeczka cukru waniliowego
      • 60 g cukru kryształu
      • 1 jajko w temperaturze pokojowej
      • 2 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła
      Ponadto
      • 16 kostek ulubionej czekolady
      • 1 jajko do glazury
      • 1 garść migdałów lub orzechów do posypania
      Porcje: rogalików
      Sposób przygotowania
      1. W przypadku użycia świeżych drożdży, zrobić rozczyn*. Mleko podgrzać do temperatury około 40 °C (powinno być lekko letnie). Do miski wkruszyć drożdże i wymieszać z 1 łyżką cukru. Wlać mleko, wsypać około 4 kopiate łyżki mąki i ponownie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe, wolne od przeciągów miejsce na około 15 - 20 minut.
      2. Do wyrośniętego rozczynu wsypać resztę cukru i cukier waniliowy, wbić jajko i wsypać około połowę mąki. Dokładnie wymieszać łyżką drewnianą. Wsypać resztę mąki i zarobić ciasto. Gdy ciasto jest już zwarte, dodać olej i wyrabiać jeszcze przez około 10 minut, aby było elastyczne i gładkie.
      3. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe, wolne od przeciągów miejsce na około 45 - 60 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, jest gotowe do dalszej obróbki. Czas ten zależy głównie od temperatury.
      4. Stolnicę posypać niewielką ilością mąki i rozwałkować połowę ciasta na okrąg o średnicy około 30 cm. Podzielić na 8 części.
      5. Na każdym wycinku koła położyć kawałek czekolady i zawinąć na kształt rogalika. Należy zwrócić uwagę na to aby schować końcówkę ciasta pod rogalik. W przeciwnym wypadku rogal zdeformuje się podczas pieczenia.
      6. Rogale ułożyć na papierze do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem. Posypać orzechami lub migdałami.
      7. Piec w temperaturze 180 °C przez około 15 minut. Wystudzić na kratce.
      Uwagi:

      * używając drożdży instant nie jest konieczne przygotowywanie rozczynu. Wtedy należy dokładnie wymieszać drożdże z mąką i cukrem, dodać jajko i mleko, a następnie wyrobić ciasto. Gdy ciasto jest już zwarte, dodać olej.

      Drożdżowe rogaliki z czekoladą

      Drożdżowe rogaliki z czekoladą

      Dodaj komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.