W przeciwieństwie do ciasta kruchego, które należy jedynie 'skleić’, ciasto drożdżowe wymaga dość długiego wyrabiania. Przekłada się ono na lepiej wyrośnięte wypieki. A o to nam przecież chodzi – aby nasze drożdżówki były miękkie i puszyste. W dzisiejszym wpisie przygotuję krok po kroku drożdzowe rogaliki z czekoladą. Tym samym spróbuję Was przekonać, że zawijanie rogalików to nic trudnego.
Składniki
Składniki na rogaliki
- 25 g drożdży świeżych (lub 7 g suszonych)
- 250 ml mleka
- 450 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 60 g cukru kryształu
- 1 jajko w temperaturze pokojowej
- 2 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła
Ponadto
- 16 kostek ulubionej czekolady
- 1 jajko do glazury
- 1 garść migdałów lub orzechów do posypania
Porcje: rogalików
Sposób przygotowania
- W przypadku użycia świeżych drożdży, zrobić rozczyn*. Mleko podgrzać do temperatury około 40 °C (powinno być lekko letnie). Do miski wkruszyć drożdże i wymieszać z 1 łyżką cukru. Wlać mleko, wsypać około 4 kopiate łyżki mąki i ponownie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe, wolne od przeciągów miejsce na około 15 - 20 minut.
- Do wyrośniętego rozczynu wsypać resztę cukru i cukier waniliowy, wbić jajko i wsypać około połowę mąki. Dokładnie wymieszać łyżką drewnianą. Wsypać resztę mąki i zarobić ciasto. Gdy ciasto jest już zwarte, dodać olej i wyrabiać jeszcze przez około 10 minut, aby było elastyczne i gładkie.
- Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe, wolne od przeciągów miejsce na około 45 - 60 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, jest gotowe do dalszej obróbki. Czas ten zależy głównie od temperatury.
Pozostałe informacje
* używając drożdży instant nie jest konieczne przygotowywanie rozczynu. Wtedy należy dokładnie wymieszać drożdże z mąką i cukrem, dodać jajko i mleko, a następnie wyrobić ciasto. Gdy ciasto jest już zwarte, dodać olej.