Drożdżowe wieńce z dżemem

Ostatnio na moim stole zagościły drożdżowe wieńce z dżemem, które znikały wręcz w okamgnieniu. Jeżeli chcielibyście upiec coś pysznego swoim bliskim, a brak Wam pomysłu to może przekona Was moja propozycja. Do wypełnienia wieńców użyłam dżemu malinowego, ale wybór smaku to kwestia jedynie gustu. Jedyne co mogę poradzić to dżem bez dużych kawałków owoców – zdecydowanie ułatwi Wam to zwijanie drożdżówek.

Drożdżowe wieńce z dżemem
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    12 drożdżówek 2 godziny
    Czas pieczenia Temperatura
    20 minut 180 ºC
    Porcje Czas przygotowania
    12 drożdżówek 2 godziny
    Czas pieczenia Temperatura
    20 minut 180 ºC
    Drożdżowe wieńce z dżemem
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      12 drożdżówek 2 godziny
      Czas pieczenia Temperatura
      20 minut 180 ºC
      Porcje Czas przygotowania
      12 drożdżówek 2 godziny
      Czas pieczenia Temperatura
      20 minut 180 ºC
      Składniki
      Składniki na ciasto
      • 460 g mąki
      • 250 ml mleka
      • 30 g drożdży
      • 50 g cukru
      • 50 g masła
      • 1 jajko
      Ponadto
      • 200 g dżemu malinowego
      Porcje: drożdżówek
      Sposób przygotowania
      1. Mleko podgrzać do temperatury około 40 °C (powinno być lekko letnie). Do miski pokruszyć drożdże i wymieszać z 1 łyżką cukru. Wlać mleko, wsypać około 4 kopiate łyżki mąki i ponownie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe, wolne od przeciągów miejsce na około 15 - 20 minut.
      2. Do wyrośniętego rozczynu wsypać resztę cukru, wbić jajko i wsypać około połowę mąki. Dokładnie wymieszać łyżką drewnianą. Wsypać resztę mąki i zarobić ciasto. Gdy ciasto jest już zwarte, dodać roztopione masło i wyrabiać jeszcze przez około 10 minut, aby było elastyczne i gładkie. Ciasto powinno być dość luźne aby po wyrośnięciu dało się łatwo wałkować. Odradzam dosypywanie większej ilości mąki.
      3. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe, wolne od przeciągów miejsce na około 45-60 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, jest gotowe do dalszej obróbki. Czas ten zależy głównie od temperatury.
      4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Każdą z nich rozwałkować na kwadrat o boku mniej więcej 15-20 cm i cienko posmarować dżemem. Ciasto zwinąć w ciasny rulon, a następnie przeciąć go na pół wzdłuż. Jedną z części położyć przekrojem do góry, a drugą do dołu (jak na zdjęciu). Złapać oba końce ciasta i skręcać je w przeciwległych kierunkach (jeden zgodnie, drugi przeciwnie do ruchu wskazówek zegara). Na końcu skleić oba końce zwiniętego rulonu.
      5. Wieńce układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 ºC przez około 20 minut.

      Drożdżowe wieńce z dżemem

      Drożdżowe wieńce z dżemem

      Dodaj komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.