Drożdżowe wieńce z dżemem
Porcje Czas przygotowania
12drożdżówek 2godziny
Czas pieczenia Temperatura
20minut 180ºC
Porcje Czas przygotowania
12drożdżówek 2godziny
Czas pieczenia Temperatura
20minut 180ºC
Składniki
Składniki na ciasto
  • 460g mąki
  • 250ml mleka
  • 30g drożdży
  • 50g cukru
  • 50g masła
  • 1 jajko
Ponadto
  • 200g dżemu malinowego
Sposób przygotowania
  1. Mleko podgrzać do temperatury około 40 °C (powinno być lekko letnie). Do miski pokruszyć drożdże i wymieszać z 1 łyżką cukru. Wlać mleko, wsypać około 4 kopiate łyżki mąki i ponownie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe, wolne od przeciągów miejsce na około 15 - 20 minut.
  2. Do wyrośniętego rozczynu wsypać resztę cukru, wbić jajko i wsypać około połowę mąki. Dokładnie wymieszać łyżką drewnianą. Wsypać resztę mąki i zarobić ciasto. Gdy ciasto jest już zwarte, dodać roztopione masło i wyrabiać jeszcze przez około 10 minut, aby było elastyczne i gładkie. Ciasto powinno być dość luźne aby po wyrośnięciu dało się łatwo wałkować. Odradzam dosypywanie większej ilości mąki.
  3. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe, wolne od przeciągów miejsce na około 45-60 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, jest gotowe do dalszej obróbki. Czas ten zależy głównie od temperatury.
  4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Każdą z nich rozwałkować na kwadrat o boku mniej więcej 15-20 cm i cienko posmarować dżemem. Ciasto zwinąć w ciasny rulon, a następnie przeciąć go na pół wzdłuż. Jedną z części położyć przekrojem do góry, a drugą do dołu (jak na zdjęciu). Złapać oba końce ciasta i skręcać je w przeciwległych kierunkach (jeden zgodnie, drugi przeciwnie do ruchu wskazówek zegara). Na końcu skleić oba końce zwiniętego rulonu.
  5. Wieńce układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 ºC przez około 20 minut.