Drożdżówka z karmelizowanym rabarbarem i kruszonką

Sezon rabarbarowy nie mógłby się chyba odbyć bez ciasta drożdżowego. Takiego pysznego, puchatego, z dużą ilością kruszonki. Aby przełamać kwaskowość rabarbaru, proponuję go skarmelizować. Jak to zrobić? Przeczytaj przepis :)

Drożdżówka z karmelizowanym rabarbarem i kruszonką
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    1 forma o wymiarach 30 cm x 40 cm 2 godziny
    Czas pieczenia Temperatura
    25 minut 180 ºC
    Porcje Czas przygotowania
    1 forma o wymiarach 30 cm x 40 cm 2 godziny
    Czas pieczenia Temperatura
    25 minut 180 ºC
    Drożdżówka z karmelizowanym rabarbarem i kruszonką
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      1 forma o wymiarach 30 cm x 40 cm 2 godziny
      Czas pieczenia Temperatura
      25 minut 180 ºC
      Porcje Czas przygotowania
      1 forma o wymiarach 30 cm x 40 cm 2 godziny
      Czas pieczenia Temperatura
      25 minut 180 ºC
      Składniki
      Składniki na ciasto
      • 500 g mąki
      • 250 ml mleka
      • 20 g świeżych drożdży
      • 1 jajko w temperaturze pokojowej
      • 50 g masła
      • 50 g cukru
      • 1 łyżka cukru z wanilią
      Składniki na wierzch ciasta
      • 600 g rabarbaru
      • 50 g miękkiego masła
      • 100 g brązowego cukru
      Składniki na kruszonkę
      • 50 g masła
      • 30 g cukru pudru
      • 100 g mąki
      Dodatkowo
      • 1 łyżka oliwy lub oleju do posmarowania formy
      Porcje: forma o wymiarach 30 cm x 40 cm
      Sposób przygotowania
      Przygotowanie ciasta drożdżowego
      1. Mleko podgrzać do temperatury około 40 °C (powinno być lekko ciepłe). Do miski wkruszyć drożdże, wlać mleko, wsypać około połowę cukru i mniej więcej 4 kopiate łyżki mąki, a następnie wszystko zamieszać jedynie do połączenia składników (grudki mąki nie są problemem). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe, wolne od przeciągów miejsce na około 10 - 15 minut.
      2. Gdy drożdże zaczną już pracować i rozczyn znacznie powiększy swoją objętość, dodać do niego jajko, resztę cukru, cukier z wanilią i około połowę mąki. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Następnie wsypać resztę mąki i ponownie wszystko wymieszać. Masło pokroić na małe kawałki i dodać do ciasta. Całość wyrabiać przez około 10 minut do uzyskania elastycznego ciasta, po czym umieścić je w misce obsypanej mąką i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut w ciepłe, wolne od przeciągów miejsce.
      Przygotowanie rabarbaru
      1. Gdy drożdże pracują nad wyrośnięciem ciasta, można przygotować rabarbar. Łodygi rabarbaru umyć, obrać z wierzchniej skóry i pokroić około 1.5 cm kostkę.
      2. Na dość sporej patelni rozpuścić masło i wsypać cukier. Całość podgrzewać na średniej mocy palnika do momentu rozpuszczenia cukru* i uzyskania karmelu. Gdy nie widać już kryształków cukru, na patelnię wsypać rabarbar. W tym momencie karmel zbije się w grudki, ale jest to całkiem normalne ponieważ dodając owoce obniża się temperatura mieszaniny. Całość należy podgrzewać do momentu rozpuszczenia się grudek i otoczenia rabarbaru w karmelu. Odstawić do ostudzenia.
      Przygotowanie kruszonki
      1. Teraz czas na kruszonkę: masło rozpuścić w rondelku i odstawić do ostudzenia. Po około 5 minutach od ściągnięcia z palnika dodać cukier puder i mąkę i dokładnie wymieszać do uzyskania stałych grudek.
      Przygotowanie ciasta do włożenia do piekarnika
      1. Po około godzinie od wyrobienia ciasta powinno ono podwoić swoją objętość. Znaczy to, że jest gotowe do pieczenia. Formę o wymiarach 30 cm x 40 cm (blacha piekarnikowa) posmarować olejem i wyłożyć na nią ciasto drożdżowe. Delikatnie rozciągnąć je na wymiar formy (przy użyciu dłoni przyciskających i jednocześnie rozciągających ciasto do formy). Na wierzch wyłożyć karmelizowany rabarbar, posypać kruszonką oraz płatkami migdałów.
      2. Włożyć do zimnego piekarnika i ustawić temperaturę na 180 ºC. Piec na środkowym poziomie piekarnika przez około 25 minut - do uzyskania złotego koloru brzegów.
      Uwagi:

      *nie należy panikować w gdy karmel oddzieli się od tłuszczu

      Nie wiesz jakiej ilości składników potrzebujesz do upieczenia ciasta w swojej formie? Teraz to żaden problem! Kliknij tutaj, podaj wymiary swojej blachy i dowiedz się jakiej proporcji potrzebujesz.

      drozdzowka-z-rabarbarem

      drozdzowka-z-rabarbarem

      Rabarbarowa rewolucja

      Jeden komentarz do “Drożdżówka z karmelizowanym rabarbarem i kruszonką

      Dodaj komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.