Sezon rabarbarowy nie mógłby się chyba odbyć bez ciasta drożdżowego. Takiego pysznego, puchatego, z dużą ilością kruszonki. Aby przełamać kwaskowość rabarbaru, proponuję go skarmelizować. Jak to zrobić? Przeczytaj przepis :)
Składniki
Składniki na ciasto
- 500 g mąki
- 250 ml mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 1 jajko w temperaturze pokojowej
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 1 łyżka cukru z wanilią
Składniki na wierzch ciasta
- 600 g rabarbaru
- 50 g miękkiego masła
- 100 g brązowego cukru
Składniki na kruszonkę
- 50 g masła
- 30 g cukru pudru
- 100 g mąki
Dodatkowo
- 1 łyżka oliwy lub oleju do posmarowania formy
Porcje: forma o wymiarach 30 cm x 40 cm
Sposób przygotowania
Przygotowanie ciasta drożdżowego
- Mleko podgrzać do temperatury około 40 °C (powinno być lekko ciepłe). Do miski wkruszyć drożdże, wlać mleko, wsypać około połowę cukru i mniej więcej 4 kopiate łyżki mąki, a następnie wszystko zamieszać jedynie do połączenia składników (grudki mąki nie są problemem). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe, wolne od przeciągów miejsce na około 10 - 15 minut.
- Gdy drożdże zaczną już pracować i rozczyn znacznie powiększy swoją objętość, dodać do niego jajko, resztę cukru, cukier z wanilią i około połowę mąki. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Następnie wsypać resztę mąki i ponownie wszystko wymieszać. Masło pokroić na małe kawałki i dodać do ciasta. Całość wyrabiać przez około 10 minut do uzyskania elastycznego ciasta, po czym umieścić je w misce obsypanej mąką i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut w ciepłe, wolne od przeciągów miejsce.
Przygotowanie kruszonki
- Teraz czas na kruszonkę: masło rozpuścić w rondelku i odstawić do ostudzenia. Po około 5 minutach od ściągnięcia z palnika dodać cukier puder i mąkę i dokładnie wymieszać do uzyskania stałych grudek.
Przygotowanie ciasta do włożenia do piekarnika
- Po około godzinie od wyrobienia ciasta powinno ono podwoić swoją objętość. Znaczy to, że jest gotowe do pieczenia. Formę o wymiarach 30 cm x 40 cm (blacha piekarnikowa) posmarować olejem i wyłożyć na nią ciasto drożdżowe. Delikatnie rozciągnąć je na wymiar formy (przy użyciu dłoni przyciskających i jednocześnie rozciągających ciasto do formy). Na wierzch wyłożyć karmelizowany rabarbar, posypać kruszonką oraz płatkami migdałów.
- Włożyć do zimnego piekarnika i ustawić temperaturę na 180 ºC. Piec na środkowym poziomie piekarnika przez około 25 minut - do uzyskania złotego koloru brzegów.
Pozostałe informacje
*nie należy panikować w gdy karmel oddzieli się od tłuszczu
Nie wiesz jakiej ilości składników potrzebujesz do upieczenia ciasta w swojej formie? Teraz to żaden problem! Kliknij tutaj, podaj wymiary swojej blachy i dowiedz się jakiej proporcji potrzebujesz.
Pyszności, aż się uszy trzęsą :)