Ekspresowe kokosanki

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Z pewnością każdemu choć raz zdarzyło się mieć zupełnie niespodziewanych gości. Znajomi pukają do drzwi, a gdzieś z tyłu głowy rodzi się panika: czym ja ich poczęstuję? W takim momencie na ratunek przychodzą te właśnie kokosanki. Ich przygotowanie zajmuje nie więcej niż 30 minut. Tak więc warto jest mieć awaryjną paczkę wiórek kokosowych schowaną na dnie szuflady.

Ekspresowe kokosanki
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
30 sztuk 25 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
15 minut 175 ºC
Porcje Czas przygotowania
30 sztuk 25 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
15 minut 175 ºC
Ekspresowe kokosanki
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
30 sztuk 25 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
15 minut 175 ºC
Porcje Czas przygotowania
30 sztuk 25 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
15 minut 175 ºC
Składniki
  • 50 g masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 200 g wiórek kokosowych
Porcje: sztuk
Sposób przygotowania
  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 °C. Masło lub margarynę rozpuścić i pozostawić do lekkiego ostygnięcia.
  2. Jajka z cukrem wymieszać w misce - nie ubijać, a jedynie rozmieszać widelcem, dzięki czemu ciasteczka lepiej wyrosną i będą miały kształt kopczyków. Do masy dodać wiórki kokosowe i ostudzony tłuszcz.
  3. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (papier jest konieczny) uformować kopczyki. Najlepiej jest to zrobić małą łyżeczką. Piec kokosanki na środkowym poziomie piekarnika przez 15 minut, uważając aby nie przypiec zbyt mocno wierzchołków.
  4. Ciasteczka pozostawić do ostygnięcia na blasze, a następnie ostrożnie zdejmować z papieru.
DSC_0052

Liczba komentarzy do “Ekspresowe kokosanki”: 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.