Ekspresowe kokosanki

Z pewnością każdemu choć raz zdarzyło się mieć zupełnie niespodziewanych gości. Znajomi pukają do drzwi, a gdzieś z tyłu głowy rodzi się panika: czym ja ich poczęstuję? W takim momencie na ratunek przychodzą te właśnie kokosanki. Ich przygotowanie zajmuje nie więcej niż 30 minut. Tak więc warto jest mieć awaryjną paczkę wiórek kokosowych schowaną na dnie szuflady.

Ekspresowe kokosanki
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    30 sztuk 25 minut
    Czas pieczenia Temperatura
    15 minut 175 ºC
    Porcje Czas przygotowania
    30 sztuk 25 minut
    Czas pieczenia Temperatura
    15 minut 175 ºC
    Ekspresowe kokosanki
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      30 sztuk 25 minut
      Czas pieczenia Temperatura
      15 minut 175 ºC
      Porcje Czas przygotowania
      30 sztuk 25 minut
      Czas pieczenia Temperatura
      15 minut 175 ºC
      Składniki
      • 50 g masła lub margaryny
      • 2 jajka
      • 100 g cukru
      • 200 g wiórek kokosowych
      Porcje: sztuk
      Sposób przygotowania
      1. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 °C. Masło lub margarynę rozpuścić i pozostawić do lekkiego ostygnięcia.
      2. Jajka z cukrem wymieszać w misce - nie ubijać, a jedynie rozmieszać widelcem, dzięki czemu ciasteczka lepiej wyrosną i będą miały kształt kopczyków. Do masy dodać wiórki kokosowe i ostudzony tłuszcz.
      3. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (papier jest konieczny) uformować kopczyki. Najlepiej jest to zrobić małą łyżeczką. Piec kokosanki na środkowym poziomie piekarnika przez 15 minut, uważając aby nie przypiec zbyt mocno wierzchołków.
      4. Ciasteczka pozostawić do ostygnięcia na blasze, a następnie ostrożnie zdejmować z papieru.
      DSC_0052

      Liczba komentarzy do “Ekspresowe kokosanki”: 2

      Dodaj komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.