Faworki na piwie

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Na zbliżający się Tłusty Czwartek mam dla Was coś wspaniałego! Na blogu pojawił się w końcu przepis na faworki, które obok pączków są obowiązkowym punktem tego dnia. Faworki z poniższego przepisu wychodzą wspaniale lekkie, chrupiące i pięknie nadmuchane bąbelkami powietrza, które pochodzą z piwa. Dzięki właśnie piwu wystarczy zagnieść i schłodzić ciasto na chrusty. Nie jest już konieczne hałaśliwe wybijanie ciasta. Czy przekonałam Was do domowych chruścików? Co prawda ich przygotowanie zajmuje trochę czasu, jednak uwierzcie mi, warto!

Jeśli jednak bardziej przekonują Was pączki to nic straconego. Na blogu (ooo tutaj) znajdziecie kategorię Tłusty Czwartek z kilkoma przepisami na pulchne pączki.

Faworki na piwie
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
około 100 faworków 2 godziny
Czas gotowania Czas oczekiwania
60-90 sekund 180 ºC
Porcje Czas przygotowania
około 100 faworków 2 godziny
Czas gotowania Czas oczekiwania
60-90 sekund 180 ºC
Faworki na piwie
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
około 100 faworków 2 godziny
Czas gotowania Czas oczekiwania
60-90 sekund 180 ºC
Porcje Czas przygotowania
około 100 faworków 2 godziny
Czas gotowania Czas oczekiwania
60-90 sekund 180 ºC
Składniki
Składniki na faworki
  • 340 g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 140 ml jasnego piwa
  • 30 g zimnego masła
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
Ponadto
  • 1 litr oleju do smażenia
  • cukier puder do dekoracji
Porcje: faworków
Sposób przygotowania
  1. Schłodzone składniki na ciasto wrzucić do miski lub umieścić na stolnicy i szybko zagnieść ciasto (ewentualnie można to zrobić mikserem). Po zagnieceniu, ciasto umieścić w lodówce na około 1 godzinę.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 1-2 mm na stolnicy oprószonej mąką. Ciasto kroić nożem lub radełkiem na paski o wymiarach około 10-15 cm x 2-3 cm. Wzdłuż każdego paska w jego środkowej części zrobić nacięcie o długości około 1.5 cm. Jeden z końców ciasta przewlekać przez nacięcie.
  3. Faworki smażyć na oleju rozgrzanym do około 180 ºC po 60-90 sekund na każdej ze stron. Po usmażeniu faworki odsączyć na ręczniku papierowym.
  4. Przed podaniem faworki oprószyć cukrem pudrem.

Faworki na piwie

Faworki na piwie

Faworki na piwie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.