Faworki na piwie
Porcje Czas przygotowania
około 100faworków 2godziny
Czas pieczenia Temperatura
60-90sekund 180ºC
Porcje Czas przygotowania
około 100faworków 2godziny
Czas pieczenia Temperatura
60-90sekund 180ºC
Składniki
Składniki na faworki
  • 340g mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 140ml jasnego piwa
  • 30g zimnego masła
  • 1/2płaskiej łyżeczki soli
Ponadto
  • 1litr oleju do smażenia
  • cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania
  1. Schłodzone składniki na ciasto wrzucić do miski lub umieścić na stolnicy i szybko zagnieść ciasto (ewentualnie można to zrobić mikserem). Po zagnieceniu, ciasto umieścić w lodówce na około 1 godzinę.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 1-2 mm na stolnicy oprószonej mąką. Ciasto kroić nożem lub radełkiem na paski o wymiarach około 10-15 cm x 2-3 cm. Wzdłuż każdego paska w jego środkowej części zrobić nacięcie o długości około 1.5 cm. Jeden z końców ciasta przewlekać przez nacięcie.
  3. Faworki smażyć na oleju rozgrzanym do około 180 ºC po 60-90 sekund na każdej ze stron. Po usmażeniu faworki odsączyć na ręczniku papierowym.
  4. Przed podaniem faworki oprószyć cukrem pudrem.