Gofry

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Idealne gofry to takie lekko ciepłe, chrupiące, przypieczone na złoto. Na własnej skórze przekonałam się, że najważniejszym czynnikiem w osiągnięciu gofrowego sukcesu jest moc gofrownicy, słowem, im większa tym lepsza (najlepiej > 1000 W). I tak oto po zakupie nowego sprzętu okazało się, że problem tkwił w maszynie, a nie moich umiejętnościach (ufff….). Doskonale wypieczone gofry z dodatkiem owoców, dżemu i bitej śmietany z pewnością można nazwać połączeniem idealnym!

Gofry
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
10 gofrów 45 minut
Czas gotowania
4-5 minut
Porcje Czas przygotowania
10 gofrów 45 minut
Czas gotowania
4-5 minut
Gofry
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
10 gofrów 45 minut
Czas gotowania
4-5 minut
Porcje Czas przygotowania
10 gofrów 45 minut
Czas gotowania
4-5 minut
Składniki
Składniki na gofry
  • 340 g mąki
  • 500 ml mleka
  • 2 jajka (białka oddzielone od żółtek)
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
Dodatki (dowolne z poniższych lub całkiem inne)
  • ulubione owoce w dowolnej ilości
  • ulubiony dżem
  • bita śmietana
  • cukier puder
  • nutella
Porcje: gofrów
Sposób przygotowania
  1. Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
  2. W oddzielnej misce umieścić mleko, mąkę, żółtka, olej, proszek do pieczenia i cukier. Wszystko zmiksować na gładkie ciasto gęstości kwaśnej śmietany.
  3. Do ciasta dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać do połączenia.
  4. Gofrownicę posmarować niewielką ilością oleju i nagrzać według zaleceń producenta. Gofrownicę wypełnić ciastem. W razie potrzeby ciasto rozrównać szpatułką.
  5. Piec przez około 4-5 minut do uzyskania złotego koloru. Studzić na kratce. Konsumować z ulubionymi dodatkami. Kilka możliwości zamieściłam w części "Dodatki" składników.

gofry z owocami i bitą śmietaną

gofry z owocami i bitą śmietaną

gofry z owocami i bitą śmietaną

gofry z owocami i bitą śmietaną

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.