Idealne gofry to takie lekko ciepłe, chrupiące, przypieczone na złoto. Na własnej skórze przekonałam się, że najważniejszym czynnikiem w osiągnięciu gofrowego sukcesu jest moc gofrownicy, słowem, im większa tym lepsza (najlepiej > 1000 W). I tak oto po zakupie nowego sprzętu okazało się, że problem tkwił w maszynie, a nie moich umiejętnościach (ufff….). Doskonale wypieczone gofry z dodatkiem owoców, dżemu i bitej śmietany z pewnością można nazwać połączeniem idealnym!
Składniki
Składniki na gofry
- 340 g mąki
- 500 ml mleka
- 2 jajka (białka oddzielone od żółtek)
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g cukru
- szczypta soli
Dodatki (dowolne z poniższych lub całkiem inne)
- ulubione owoce w dowolnej ilości
- ulubiony dżem
- bita śmietana
- cukier puder
- nutella
Porcje: gofrów
Sposób przygotowania
- Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
- W oddzielnej misce umieścić mleko, mąkę, żółtka, olej, proszek do pieczenia i cukier. Wszystko zmiksować na gładkie ciasto gęstości kwaśnej śmietany.
- Do ciasta dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać do połączenia.
- Gofrownicę posmarować niewielką ilością oleju i nagrzać według zaleceń producenta. Gofrownicę wypełnić ciastem. W razie potrzeby ciasto rozrównać szpatułką.
- Piec przez około 4-5 minut do uzyskania złotego koloru. Studzić na kratce. Konsumować z ulubionymi dodatkami. Kilka możliwości zamieściłam w części "Dodatki" składników.