Gradientowe ptasie mleczko

Lekkie i delikatne jak chmurka ptasie mleczko, a do tego intrygujące gradientowym wyglądem. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie aby przygotować całą gamę kolorystyczną tych cudeniek, albo utworzyć wersję tęczową! To niemalże dziecinnie proste. A i dzieci uwielbiają ten deser.


Gradientowe ptasie mleczko
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    4 szklanki 15 minut + 2h studzenia i tężenia galaretki + 30 minut chłodzenia gotowego deseru
    Porcje Czas przygotowania
    4 szklanki 15 minut + 2h studzenia i tężenia galaretki + 30 minut chłodzenia gotowego deseru
    Gradientowe ptasie mleczko
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      4 szklanki 15 minut + 2h studzenia i tężenia galaretki + 30 minut chłodzenia gotowego deseru
      Porcje Czas przygotowania
      4 szklanki 15 minut + 2h studzenia i tężenia galaretki + 30 minut chłodzenia gotowego deseru
      Składniki
      • 1 czerwona galaretka
      • 250 ml śmietany kremówki 30% schłodzona przez co najmniej 24h
      • czerwony barwnik spożywczy
      Porcje: szklanki
      Sposób przygotowania
      1. Galaretkę rozpuścić w 250 ml wody, zostawić do wystygnięcia.
      2. Po około 2 godzinach*, gdy galaretka jest zupełnie zimna i zaczyna gęstnieć, ubić na sztywno śmietanę.
      3. Następnie do śmietany wlewać cienką stróżką galaretkę, nie zaprzestając ubijania. Po wmiksowaniu około 100 ml galaretki, utworzyć pierwszą warstwę deseru. Schować do lodówki na około 2 minuty.
      4. Kontynuować wlewanie galaretki do masy śmietanowej i ubijanie ptasiego mleczka. Uwaga! Zostawić około 50 ml galaretki do dekoracji. Z tak otrzymanej masy utworzyć drugą warstwę, ponownie schować do lodówki na około 2 minuty.
      5. W kolejnym kroku dodać odrobinę barwnika spożywczego i dokładnie zmiksować. Powtarzać do wykorzystania całej masy śmietankowej.
      6. Wierzch udekorować pozostałą galaretką. Całość schłodzić przez co najmniej 30 minut. Przed podaniem, deser można jeszcze udekorować kleksem z bitej śmietany.
      Uwagi:

      *Proces tężenia można oczywiście znacząco przyspieszyć umieszczając galaretkę w lodówce. Ale uwaga! Trzeba wykazać się wtedy dużą czujnością, bo galaretka nie może całkowicie stężeć. Ona ma tylko zacząć gęstnieć.

      Gradientowe ptacie mleczko

      Gradientowe ptacie mleczko

      Gradientowe ptacie mleczko

      Dodaj komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.