Lekkie i delikatne jak chmurka ptasie mleczko, a do tego intrygujące gradientowym wyglądem. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie aby przygotować całą gamę kolorystyczną tych cudeniek, albo utworzyć wersję tęczową! To niemalże dziecinnie proste. A i dzieci uwielbiają ten deser.
Składniki
- 1 czerwona galaretka
- 250 ml śmietany kremówki 30% schłodzona przez co najmniej 24h
- czerwony barwnik spożywczy
Porcje: szklanki
Sposób przygotowania
- Galaretkę rozpuścić w 250 ml wody, zostawić do wystygnięcia.
- Po około 2 godzinach*, gdy galaretka jest zupełnie zimna i zaczyna gęstnieć, ubić na sztywno śmietanę.
- Następnie do śmietany wlewać cienką stróżką galaretkę, nie zaprzestając ubijania. Po wmiksowaniu około 100 ml galaretki, utworzyć pierwszą warstwę deseru. Schować do lodówki na około 2 minuty.
- Kontynuować wlewanie galaretki do masy śmietanowej i ubijanie ptasiego mleczka. Uwaga! Zostawić około 50 ml galaretki do dekoracji. Z tak otrzymanej masy utworzyć drugą warstwę, ponownie schować do lodówki na około 2 minuty.
- W kolejnym kroku dodać odrobinę barwnika spożywczego i dokładnie zmiksować. Powtarzać do wykorzystania całej masy śmietankowej.
- Wierzch udekorować pozostałą galaretką. Całość schłodzić przez co najmniej 30 minut. Przed podaniem, deser można jeszcze udekorować kleksem z bitej śmietany.
Pozostałe informacje
*Proces tężenia można oczywiście znacząco przyspieszyć umieszczając galaretkę w lodówce. Ale uwaga! Trzeba wykazać się wtedy dużą czujnością, bo galaretka nie może całkowicie stężeć. Ona ma tylko zacząć gęstnieć.