Guzikowe szaleństwo

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Urwał mi się guzik od swetra. Na domiar złego nie znalazłam odpowiedniego koloru nici aby go przyszyć. Jako że pieczenie ciasteczek to dla mnie najlepszy sposób na zrelaksowanie się i oderwanie od życia codziennego, postanowiłam zrobić guzikowe ciasteczka. A żeby wydłużyć sobie przyjemność zabawy w kuchni, stwierdziłam, że może warto by było w końcu spróbować wykonać lukrowe dekoracje. Tak aby nie tylko co chwilę ponownie zakochiwać się w jakichś lukrowych kreacjach, ale i sprawdzić, czy to trudne, czy to fajne, czy ja też umiem… No i fajne, bardzo fajne! Tylko trzeba uważać żeby nie pobrudzić paznokci barwnikami. Szczególnie czerwonym!

Tak więc guzik od swetra nadal leży na komodzie (wciąż czeka na przyszycie), a na stoliku kilka tuzinów kolorowych guzików. Do tych na szczęście do nich nie muszę szukać odpowiedniego koloru nici, a jedynie chętnych do zjedzenia.

Guzikowe szaleństwo
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    50 guzików 90 minut + czas przeznaczony na dekorację
    Czas pieczenia Temperatura
    8-10 minut 180 °C
    Porcje Czas przygotowania
    50 guzików 90 minut + czas przeznaczony na dekorację
    Czas pieczenia Temperatura
    8-10 minut 180 °C
    Guzikowe szaleństwo
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      50 guzików 90 minut + czas przeznaczony na dekorację
      Czas pieczenia Temperatura
      8-10 minut 180 °C
      Porcje Czas przygotowania
      50 guzików 90 minut + czas przeznaczony na dekorację
      Czas pieczenia Temperatura
      8-10 minut 180 °C
      Składniki
      Składniki na ciastka
      • 125 g mąki pszennej
      • 100 g mąki ziemniaczanej
      • 50 g masła lub margaryny
      • 50 g cukru pudru
      • 60 ml śmietanki kremówki
      • 1 jajko
      • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
      Składniki na lukier
      • 0.5 białka z połowy jajka średniej wielkości
      • 100 g cukru pudru (bardzo szacunkowa ilość; zależy od wielkości jajka i rodzaju cukru)
      • barwniki spożywcze w dowolnych kolorach
      Porcje: guzików
      Sposób przygotowania
      1. Wszystkie suche składniki (obie mąki, cukier, proszek do pieczenia) wymieszać dokładnie w misce i przesypać na stolnicę. Dodać masło i przez chwilę je posiekać w celu rozdrobnienia i wymieszania z suchymi składnikami. Następnie wbić jajko i wlać śmietanę. Szybko wyrobić ciasto, po czym owinąć je folią spożywczą i schłodzić przez około godzinę.
      2. Ciasto wałkować na grubość około 3 mm i wycinać guziki okrągłym wykrawaczem o średnicy około 5 cm. Do utworzenia dziurek na guziku najlepiej wykorzystać słomkę do napojów. Ciastka piec 8 - 10 minut w temperaturze 180 ºC. Wystudzić na kratce.
      3. Tak upieczone guziczki już wyglądają bardzo uroczo. Mnie jednak naszła ochota na chwilę zabawy z lukrowymi dekoracjami.
      4. Poszperałam trochę po innych blogach (również tych anglojęzycznych) i natknęłam się na wiele różnych przepisów na lukier dekoracyjny - 'royal icing'. Mogę powiedzieć, że ile osób, tyle przepisów. Jedni dodają glicerynę, inni tzw. proszek bezowy zamiast cukru pudru (lub choć części jego). Jako że nie posiadam obecnie ani jednego, ani drugiego, postanowiłam przygotować lukier, który znam od dziecka. Jego głównymi i jedynymi składnikami są białka i cukier puder. W związku z małą ilością składników, zdecydowałam się na utarcie ich łyżką. Do miski wlać białko i wsypać około połowy cukru pudru. Dokładnie wymieszać, aby powstała rzadka masa. Wsypywać pozostały cukier w dwóch turach, dokładnie obserwując powstającą masę. W przypadku zbyt gęstej konsystencji, dodać trochę białka, wody lub soku z cytryny. Gdyby lukier był zbyt rzadki**, dodać cukru pudru. Uwaga! Dodatkowy płyn należy dodawać bardzo ostrożnie - najlepiej po kropli, aby zbytnio nie rozwodnić masy. Ucierać przez około 5 minut.
      5. Masę lukrową podzielić na tyle części, ilu kolorów potrzeba. Dodać niewielką ilość barwnika (na końcu wykałaczki) i dokładnie wymieszać. Kolorową masę przełożyć do jednorazowego worka cukierniczego (można również użyć grubego woreczka śniadaniowego) bez tylki. Odciąć róg (około 1 mm) i wyciskać wzory na guziczkach.
      Uwagi:

      * Tak na prawdę, jest mi niezwykle ciężko określić konsystencję idealną do dekorowania ciastek. Pewnie jest to spowodowane tym, że używałam lukru w ten sposób po raz pierwszy. Niemniej jednak nie nalezy się bać podejścia do tego tematu. Sama uczyłam się metodą prób i błędów i opróżniałam kilkukrotnie woreczek aby rozrzedzić lukier. Jedno, co mogę powiedzieć na pewno to to, że lepiej jest zacząć od przygotowania gęstszego lukru. Zawsze go łatwiej rozrzedzić niż zagęścić.

      ** Cukier puder można dodać aby zagęścić konsystencję lukru, ale jeszcze przed etapem ostatecznego ucierania. Gdy lukier jest już gotowy, a jego część zostanie zbyt rozwodniona, należy wymieszać zbyt luźną masę z gęstym lukrem. Jest to o tyle ważne, że w procesie ucierania, cukier ulega rospuszczeniu. Po dodaniu nowej partii cukru pudru, drobinki mogą być wyczuwalne w końcowym lukrze.

       Źródło przepisu: kuron.com.pl

      P1010998P1020007 P1020005

      Dodaj komentarz

      Twój adres email nie zostanie opublikowany.