Halloweenowe ciastka pająki

Co prawda w Polsce Halloween nie jest tak popularne jak na przykład w Stanach Zjednoczonych jednak mam wrażenie, że z roku na rok zyskuje swoich fanów. A nawet jeżeli nie pałacie sympatią do tego święta pełnego strachów to wydaje mi się, że ciasteczka pająki mogą się przydać również na inną okazję. Tym bardziej, że tak na prawdę te pajęcze rozbiegane oczy są niezwykle urocze.

Oczywiście ciasteczka z tego przepisu można również wykorzystać do innych celów. Do ciastek można równieć dodać garść lub dwie swoich ulubionych przysmaków. Mogą to być na przykład orzechy, czekolada, migdały, żurawina i w zasadzie co tylko wpadnie Wam do głowy.

Hallowenowe ciastka pająki
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    30 ciasteczek 2 godziny + 1 dzień
    Czas pieczenia Temperatura
    12-15 minut 200 ºC
    Porcje Czas przygotowania
    30 ciasteczek 2 godziny + 1 dzień
    Czas pieczenia Temperatura
    12-15 minut 200 ºC
    Hallowenowe ciastka pająki
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      30 ciasteczek 2 godziny + 1 dzień
      Czas pieczenia Temperatura
      12-15 minut 200 ºC
      Porcje Czas przygotowania
      30 ciasteczek 2 godziny + 1 dzień
      Czas pieczenia Temperatura
      12-15 minut 200 ºC
      Składniki
      Składniki na ciastka
      • 300 g mąki
      • 150 g miękkiego masła
      • 100 g brązowego cukru
      • 2 jajka - białka i żółtka osobno
      • 1/2 łyżeczki cynamonu
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      Składniki na dekoracje
      • 15 pralinek
      • 3 łyżeczki soku z cytryny
      • 70 g cukru pudru
      • czarny barwnik spożywczy
      Porcje: ciasteczek
      Sposób przygotowania
      Przygotowanie ciastek
      1. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę, a następnie dodawać pojedynczo żółtka i białka.
      2. Mąkę wymieszać z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Suche składniki dodać do masy maślanej w dwóch turach i dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć plastyczną konsystencję.
      3. Z ciasta uformować 30 kulek (porcjując ciasto łyżeczką), ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczyć dłonią.
      4. Ciasteczka piec przez 12-15 minut na środkowym poziomie piekarnika w 200ºC do usyskania złotego koloru. Wystudzić na kratce.
      Przygotowanie dekoracji
      1. Przygotowanie oczu polecam wykonać dzień przed właściwym wykonaniem ciasteczek aby umożliwić im dokładne wyschnięcie. Z cukru pudru i soku z cytryny przygotować dość gęsty lukier. Przy użyciu worka cukierniczego z bardzo niewielkim otworem wycisnąć białe kropki (na przykład na folię aluminiową).
      2. Do pozostałej części lukru dodać czarny barwnik i na każdej białej kropce zrobić mniejszą czarną kropkę. Pozostawić do wyschnięcia. Pozostały lukier przechować szczelnie zamknięty w woreczku do następnego dnia.
      3. Po dokładnym wystygnięciu ciastek na połowie z nich narysować pajęczyny używając pozostałego czarnego lukru.
      4. Na pozostałych ciasteczkach przykleić pralinki i dorysować pajęcze nogi. Na koniec na każdej pralince dokleić rozbiegane pajęcze oczy. Częstować oczywiście osoby, które pająków nie lubią - w końcu to halloweenowe ciasteczka.

      Koniecznie sprawdź również przepisy na ciastka mumie, szczęki wampira oraz muffinki, które zdecydowanie będą ucztą dla zombiaków.

      Halloweenowe ciastka pająki

      Halloweenowe ciastka pająki

      Halloweenowe ciastka pajączki

      Halloweenowe ciastka pajączki

      Liczba komentarzy do “Halloweenowe ciastka pająki”: 2

      Dodaj komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.