Hallowenowe ciastka pająki
Porcje Czas przygotowania
30ciasteczek 2godziny + 1 dzień
Czas gotowania Czas oczekiwania
12-15minut 200ºC
Porcje Czas przygotowania
30ciasteczek 2godziny + 1 dzień
Czas gotowania Czas oczekiwania
12-15minut 200ºC
Składniki
Składniki na ciastka
  • 300g mąki
  • 150g miękkiego masła
  • 100g brązowego cukru
  • 2 jajka – białka i żółtka osobno
  • 1/2łyżeczki cynamonu
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na dekoracje
  • 15 pralinek
  • 3łyżeczki soku z cytryny
  • 70g cukru pudru
  • czarny barwnik spożywczy
Sposób przygotowania
Przygotowanie ciastek
  1. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę, a następnie dodawać pojedynczo żółtka i białka.
  2. Mąkę wymieszać z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Suche składniki dodać do masy maślanej w dwóch turach i dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć plastyczną konsystencję.
  3. Z ciasta uformować 30 kulek (porcjując ciasto łyżeczką), ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczyć dłonią.
  4. Ciasteczka piec przez 12-15 minut na środkowym poziomie piekarnika w 200ºC do usyskania złotego koloru. Wystudzić na kratce.
Przygotowanie dekoracji
  1. Przygotowanie oczu polecam wykonać dzień przed właściwym wykonaniem ciasteczek aby umożliwić im dokładne wyschnięcie. Z cukru pudru i soku z cytryny przygotować dość gęsty lukier. Przy użyciu worka cukierniczego z bardzo niewielkim otworem wycisnąć białe kropki (na przykład na folię aluminiową).
  2. Do pozostałej części lukru dodać czarny barwnik i na każdej białej kropce zrobić mniejszą czarną kropkę. Pozostawić do wyschnięcia. Pozostały lukier przechować szczelnie zamknięty w woreczku do następnego dnia.
  3. Po dokładnym wystygnięciu ciastek na połowie z nich narysować pajęczyny używając pozostałego czarnego lukru.
  4. Na pozostałych ciasteczkach przykleić pralinki i dorysować pajęcze nogi. Na koniec na każdej pralince dokleić rozbiegane pajęcze oczy. Częstować oczywiście osoby, które pająków nie lubią – w końcu to halloweenowe ciasteczka.