Imprezowy wieniec z brioszki

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Wieniec z brioszki to idealna przekąska na każdą imprezę – zarówno małą jak i taką trochę większą. Zapewniam Was, że warto upiec takie cudo na kolejne spotkanie z rodziną lub znajomymi. Nie tylko Wasi goście, ale również Wy zostaniecie do reszty pochłonięci chrupiącą i kruchą skórką oraz miękkim i aromatycznym wypełnieniem wieńca. Ja wprost nie mogłam się oderwać.

W sumie to sama nie wiem, czy ten wieniec jest smaczniejszy na ciepło, czy na zimno. Chyba musicie go sami spróbować żeby wyrobić sobie własne zdanie. Oczywiście możecie do woli eksperymentować z dodatkami. Z powodzeniem można na przykład dodać również kilka listków bazylii – ciasto nabierze jeszcze wspanialszego aromatu.

Imprezowy wieniec z brioszki
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    1 wieniec 3,5 godziny
    Czas pieczenia Temperatura
    35 minut 200 º C
    Porcje Czas przygotowania
    1 wieniec 3,5 godziny
    Czas pieczenia Temperatura
    35 minut 200 º C
    Imprezowy wieniec z brioszki
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      1 wieniec 3,5 godziny
      Czas pieczenia Temperatura
      35 minut 200 º C
      Porcje Czas przygotowania
      1 wieniec 3,5 godziny
      Czas pieczenia Temperatura
      35 minut 200 º C
      Składniki
      Składniki na ciasto
      • 500 g mąki
      • 1 łyżeczka soli
      • 20 g świeżych drożdży
      • 3 jajka
      • 125 g masła w temperaturze pokojowej
      • 180 ml mleka
      Składniki na wypełnienie
      • 150 g szynki parmeńskiej
      • 150 g mozzarelli
      • 100 g świeżego szpinaku
      • 100 g parmezanu
      Porcje: wieniec
      Sposób przygotowania
      1. W misce umieścić mleko i jajka, rozkruszyć drożdże i dobrze wymieszać do połączenia. Zarówno mleko jak i jajka mogą być prosto z lodówki. Do mokrych składników dodać mąkę i wyrabiać do uzyskania zwartego ciasta. Jeśli w tym momencie ciasto byłoby zbyt luźne, można dodać trochę mąki.
      2. Do ciasta dodawać po kawałku masło i wyrabiać do dokładnego połączenia. W tym momencie niezależnie od konsystencji ciasta nie należy już dodawać mąki. Ciasto powinno być dość luźne. Na sam koniec wsypać sól i wyrabiać ciasto jeszcze przez około 3-5 minut.
      3. Ciasto przykryć szczelnie folią spożywczą i umieścić w lodówce na 2 godziny. Po tym czasie rozwałkować ciasto na jak największy kwadrat (u mnie miał on bok około 70 cm) na stolnicy obficie posypanej mąką.
      4. Na rozwałkowanym cieście poukładać szynkę parmeńską, mozzarellę, szpinak pokrojony na mniejsze kawałki i starty parmezan. Następnie ciasto zwinąć w ciasny rulon. W razie konieczności strzepywać nadmiar mąki z ciasta.
      5. Rulon przeciąć wzdłuż na pół. Obie połówki rulonu umieścić bardzo blisko siebie przecięciem do góry. Mocno chwycić oba końce rulonów i skręcać je w przeciwnych kierunkach. Należy to zrobić dość energicznie aby nie wysypać zawartości rulonu. Na koniec skleić ze sobą oba końce rulonów formując wieniec.
      6. Wieniec przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
      7. Po tym czasie ustawić piekarnik na 200 ºC i wstawić wieniec do zimnego piekarnika. Piec przez około 35 minut, do uzyskania złotego koloru. Smakuje doskonale zarówno na ciepło jak i na zimno.

      DSC_0755

       


      Dodaj komentarz

      Twój adres email nie zostanie opublikowany.