Wieniec z brioszki to idealna przekąska na każdą imprezę – zarówno małą jak i taką trochę większą. Zapewniam Was, że warto upiec takie cudo na kolejne spotkanie z rodziną lub znajomymi. Nie tylko Wasi goście, ale również Wy zostaniecie do reszty pochłonięci chrupiącą i kruchą skórką oraz miękkim i aromatycznym wypełnieniem wieńca. Ja wprost nie mogłam się oderwać.
W sumie to sama nie wiem, czy ten wieniec jest smaczniejszy na ciepło, czy na zimno. Chyba musicie go sami spróbować żeby wyrobić sobie własne zdanie. Oczywiście możecie do woli eksperymentować z dodatkami. Z powodzeniem można na przykład dodać również kilka listków bazylii – ciasto nabierze jeszcze wspanialszego aromatu.
Składniki
Składniki na ciasto
- 500 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 20 g świeżych drożdży
- 3 jajka
- 125 g masła w temperaturze pokojowej
- 180 ml mleka
Składniki na wypełnienie
- 150 g szynki parmeńskiej
- 150 g mozzarelli
- 100 g świeżego szpinaku
- 100 g parmezanu
Porcje: wieniec
Sposób przygotowania
- W misce umieścić mleko i jajka, rozkruszyć drożdże i dobrze wymieszać do połączenia. Zarówno mleko jak i jajka mogą być prosto z lodówki. Do mokrych składników dodać mąkę i wyrabiać do uzyskania zwartego ciasta. Jeśli w tym momencie ciasto byłoby zbyt luźne, można dodać trochę mąki.
- Do ciasta dodawać po kawałku masło i wyrabiać do dokładnego połączenia. W tym momencie niezależnie od konsystencji ciasta nie należy już dodawać mąki. Ciasto powinno być dość luźne. Na sam koniec wsypać sól i wyrabiać ciasto jeszcze przez około 3-5 minut.
- Ciasto przykryć szczelnie folią spożywczą i umieścić w lodówce na 2 godziny. Po tym czasie rozwałkować ciasto na jak największy kwadrat (u mnie miał on bok około 70 cm) na stolnicy obficie posypanej mąką.
- Na rozwałkowanym cieście poukładać szynkę parmeńską, mozzarellę, szpinak pokrojony na mniejsze kawałki i starty parmezan. Następnie ciasto zwinąć w ciasny rulon. W razie konieczności strzepywać nadmiar mąki z ciasta.
- Rulon przeciąć wzdłuż na pół. Obie połówki rulonu umieścić bardzo blisko siebie przecięciem do góry. Mocno chwycić oba końce rulonów i skręcać je w przeciwnych kierunkach. Należy to zrobić dość energicznie aby nie wysypać zawartości rulonu. Na koniec skleić ze sobą oba końce rulonów formując wieniec.
- Wieniec przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
- Po tym czasie ustawić piekarnik na 200 ºC i wstawić wieniec do zimnego piekarnika. Piec przez około 35 minut, do uzyskania złotego koloru. Smakuje doskonale zarówno na ciepło jak i na zimno.