Imprezowy wieniec z brioszki
Porcje Czas przygotowania
1wieniec 3,5godziny
Czas gotowania Czas oczekiwania
35minut 200º C
Porcje Czas przygotowania
1wieniec 3,5godziny
Czas gotowania Czas oczekiwania
35minut 200º C
Składniki
Składniki na ciasto
  • 500g mąki
  • 1łyżeczka soli
  • 20g świeżych drożdży
  • 3 jajka
  • 125g masław temperaturze pokojowej
  • 180ml mleka
Składniki na wypełnienie
  • 150g szynki parmeńskiej
  • 150g mozzarelli
  • 100g świeżego szpinaku
  • 100g parmezanu
Sposób przygotowania
  1. W misce umieścić mleko i jajka, rozkruszyć drożdże i dobrze wymieszać do połączenia. Zarówno mleko jak i jajka mogą być prosto z lodówki. Do mokrych składników dodać mąkę i wyrabiać do uzyskania zwartego ciasta. Jeśli w tym momencie ciasto byłoby zbyt luźne, można dodać trochę mąki.
  2. Do ciasta dodawać po kawałku masło i wyrabiać do dokładnego połączenia. W tym momencie niezależnie od konsystencji ciasta nie należy już dodawać mąki. Ciasto powinno być dość luźne. Na sam koniec wsypać sól i wyrabiać ciasto jeszcze przez około 3-5 minut.
  3. Ciasto przykryć szczelnie folią spożywczą i umieścić w lodówce na 2 godziny. Po tym czasie rozwałkować ciasto na jak największy kwadrat (u mnie miał on bok około 70 cm) na stolnicy obficie posypanej mąką.
  4. Na rozwałkowanym cieście poukładać szynkę parmeńską, mozzarellę, szpinak pokrojony na mniejsze kawałki i starty parmezan. Następnie ciasto zwinąć w ciasny rulon. W razie konieczności strzepywać nadmiar mąki z ciasta.
  5. Rulon przeciąć wzdłuż na pół. Obie połówki rulonu umieścić bardzo blisko siebie przecięciem do góry. Mocno chwycić oba końce rulonów i skręcać je w przeciwnych kierunkach. Należy to zrobić dość energicznie aby nie wysypać zawartości rulonu. Na koniec skleić ze sobą oba końce rulonów formując wieniec.
  6. Wieniec przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
  7. Po tym czasie ustawić piekarnik na 200 ºC i wstawić wieniec do zimnego piekarnika. Piec przez około 35 minut, do uzyskania złotego koloru. Smakuje doskonale zarówno na ciepło jak i na zimno.