Jabłecznik z budyniem i bitą śmietaną

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Czy jedliście kiedykolwiek budyń ugotowany na czymś innym niż mleko? Ja do niedawna nie jadłam. Jabłecznik, na który przepis znajdziecie poniżej, udowadnia, że budyń ugotowany na soku jabłkowym można doskonale wkomponować w smakowite ciasto. Jabłecznik z budyniem i bitą śmietaną to dla mnie świeżość i soczystość jesiennych jabłek, miękkość ciasta i delikatność bitej śmietany. Czego chcieć więcej? Według mnie to doskonały deser na poprawę humoru w te chłodne, deszczowe i jesienne dni.

Jabłecznik z budyniem i bitą śmietaną
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    1 blacha o wymiarach 23 cm x 28 cm 1 godzina + studzenie
    Czas pieczenia Temperatura
    30+15 minut 180 ºC
    Porcje Czas przygotowania
    1 blacha o wymiarach 23 cm x 28 cm 1 godzina + studzenie
    Czas pieczenia Temperatura
    30+15 minut 180 ºC
    Jabłecznik z budyniem i bitą śmietaną
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      1 blacha o wymiarach 23 cm x 28 cm 1 godzina + studzenie
      Czas pieczenia Temperatura
      30+15 minut 180 ºC
      Porcje Czas przygotowania
      1 blacha o wymiarach 23 cm x 28 cm 1 godzina + studzenie
      Czas pieczenia Temperatura
      30+15 minut 180 ºC
      Składniki
      Składniki na spód ciasta
      • 340 g mąki
      • 170 g miękkiego masła
      • 150 g cukru
      • 200 ml maślanki
      • 3 jajka
      • 1 łyżka cukru z wanilią
      • 1/2 cytryny - sok
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      Składniki na warstwę jabłkową
      • 700 g jabłek
      • 350 ml soku jabłkowego
      • 1 opakowanie budyniu waniliowego
      Składniki na bitą śmietanę
      • 150 g serka mascarpone
      • 150 g śmietanki kremówki
      • 50 g cukru pudru
      Ponadto
      • kolorowe cukiereczki do dekoracji
      Porcje: blacha o wymiarach 23 cm x 28 cm
      Sposób przygotowania
      1. Piekarnik nagrzać do 180 ºC. Masło utrzeć z cukrem i z cukrem z wanilią na puszystą masę. Nie zaprzestając ucierania dodawać jajka - najpierw żółtka (pojedynczo), a następnie białka (również pojedynczo). Do masy maślanej dodać połowę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i połączyć. Następnie dodać maślankę wymieszaną z sokiem z cytryny. Na koniec wsypać resztę mąki i dokładnie wymieszać.
      2. Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Piec przez około 30 minut.
      3. Podczas pieczenia się blatu przygotować warstwę jabłkową. Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę o boku około 1-2 cm. Jabłka wrzucić do rondelka, podlać około dwiema łyżkami wody i dusić pod przykryciem przez około 5 minut.
      4. Budyń rozprowadzić w około 1/4 szklanki soku jabłkowego. Resztę soku zagotować. Do gotującego się soku wlać rozprowadzony proszek budyniowy i ugotować jak zwyczajny budyń, w którym mleko zostało zastąpione sokiem jabłkowym.
      5. Podduszone jabłka wymieszać z ugotowanym budyniem. Na upieczony i gorący spód przełożyć jabłka w budyniu. Zapiekać jeszcze przez około 15 minut. Pozostawić do całkowitego ostudzenia (najlepiej na noc).
      6. W misie miksera umieścić śmietankę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder. Ubijać do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany, która dobrze zachowuje swój kształt. Śmietanę przełożyć na dobrze ostudzone ciasto, wyrównać. Przechowywać w lodówce. Przed podaniem posypać kolorowymi cukiereczkami.

      Nie wiesz jakiej ilości składników potrzebujesz do upieczenia ciasta w swojej formie? Teraz to żaden problem! Kliknij tutaj, podaj wymiary swojej blachy i dowiedz się jakiej proporcji potrzebujesz.

      Jabłecznik z budyniem i bitą śmietaną

      Jabłecznik z budyniem i bitą śmietaną

      Liczba komentarzy do “Jabłecznik z budyniem i bitą śmietaną”: 2

      Dodaj komentarz

      Twój adres email nie zostanie opublikowany.