Jabłecznik z budyniem i bitą śmietaną
Porcje Czas przygotowania
1blacha o wymiarach 23 cm x 28 cm 1godzina + studzenie
Czas pieczenia Temperatura
30+15minut 180ºC
Porcje Czas przygotowania
1blacha o wymiarach 23 cm x 28 cm 1godzina + studzenie
Czas pieczenia Temperatura
30+15minut 180ºC
Składniki
Składniki na spód ciasta
  • 340g mąki
  • 170g miękkiego masła
  • 150g cukru
  • 200ml maślanki
  • 3 jajka
  • 1łyżka cukru z wanilią
  • 1/2 cytryny - sok
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na warstwę jabłkową
  • 700g jabłek
  • 350ml soku jabłkowego
  • 1opakowanie budyniu waniliowego
Składniki na bitą śmietanę
  • 150g serka mascarpone
  • 150g śmietanki kremówki
  • 50g cukru pudru
Ponadto
  • kolorowe cukiereczki do dekoracji
Sposób przygotowania
  1. Piekarnik nagrzać do 180 ºC. Masło utrzeć z cukrem i z cukrem z wanilią na puszystą masę. Nie zaprzestając ucierania dodawać jajka - najpierw żółtka (pojedynczo), a następnie białka (również pojedynczo). Do masy maślanej dodać połowę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i połączyć. Następnie dodać maślankę wymieszaną z sokiem z cytryny. Na koniec wsypać resztę mąki i dokładnie wymieszać.
  2. Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Piec przez około 30 minut.
  3. Podczas pieczenia się blatu przygotować warstwę jabłkową. Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę o boku około 1-2 cm. Jabłka wrzucić do rondelka, podlać około dwiema łyżkami wody i dusić pod przykryciem przez około 5 minut.
  4. Budyń rozprowadzić w około 1/4 szklanki soku jabłkowego. Resztę soku zagotować. Do gotującego się soku wlać rozprowadzony proszek budyniowy i ugotować jak zwyczajny budyń, w którym mleko zostało zastąpione sokiem jabłkowym.
  5. Podduszone jabłka wymieszać z ugotowanym budyniem. Na upieczony i gorący spód przełożyć jabłka w budyniu. Zapiekać jeszcze przez około 15 minut. Pozostawić do całkowitego ostudzenia (najlepiej na noc).
  6. W misie miksera umieścić śmietankę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder. Ubijać do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany, która dobrze zachowuje swój kształt. Śmietanę przełożyć na dobrze ostudzone ciasto, wyrównać. Przechowywać w lodówce. Przed podaniem posypać kolorowymi cukiereczkami.