Jabłkowe róże w cieście francuskim

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Róże z jabłek i ciasta francuskiego stały się ostatnimi czasy dość popularne w sieci. W sumie nie ma się co dziwić, gdyż ich wykonanie nie jest zbyt wymagające, a efekt jest wprost niesamowity. Ja również uległam tej swoistej modzie i upiekłam. Trochę przypominają mi róże, również z jabłek, które umieściłam na tarcie jakiś czas temu. Jedyna różnica jest taka, że są o wiele prostsze w wykonaniu – nic nie rozjeżdża się w rękach.

Do przygotowania tych ciasteczek zdecydowanie polecam bardzo czerwone jabłka.  Wtedy uzyska się najlepszy kontrast pomiędzy kolorem ciasta i jabłka, a skórką.

Jabłkowe róże w cieście francuskim
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    12 różyczek 45 minut
    Czas pieczenia Temperatura
    25-30 minut 200 °C
    Porcje Czas przygotowania
    12 różyczek 45 minut
    Czas pieczenia Temperatura
    25-30 minut 200 °C
    Jabłkowe róże w cieście francuskim
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      12 różyczek 45 minut
      Czas pieczenia Temperatura
      25-30 minut 200 °C
      Porcje Czas przygotowania
      12 różyczek 45 minut
      Czas pieczenia Temperatura
      25-30 minut 200 °C
      Składniki
      • 2 blaty gotowego ciasta francuskiego
      • 4 jabłka
      • 2 łyżki dżemu morelowego
      • 2 łyżki cukru
      • 1 cytryna (sok)
      Porcje: różyczek
      Sposób przygotowania
      1. Ciasto francuskie wyciągnąć z lodówki na około 10 minut przed przystąpieniem do przygotowywania ciastek. W międzyczasie umyć jabłka, przekroić na połówki i pozbawić gniazd nasiennych. NIE obierać ze skórki! Połówki jabłek pokroić na plasterki o szerokości około 2 mm.
      2. Pokrojone jabłka umieścić w rondelku, zalać sokiem z cytryny, posypać cukrem i zalać wrzątkiem. Rondelek z jabłkami umieścić na palniku i całość doprowadzić jedynie do wrzenia. Owoce odcedcić od soku, którego w żadnym wypadku nie należy wylewać, a wręcz trzeba wypić :)
      3. Ciasto francuskie rozwinąć i rozwałkować do uzyskania odrobinę cieńszego blatu. Każdy z blatów ciasta pokroić na 6 pasków (jak na zdjęciu poniżej).
      4. Ciasto francuskie smarować odrobiną dżemu morelowego i układać plasterki jabłek w taki sposób aby każdy następny plasterek nachodził na połowę poprzedniego. Jabłka mają zostać poukładane na połowie szerokości paska (jak na zdjęciu poniżej).
      5. Jabłka przykryć pozostałą połową ciasta francuskiego, delikatnie przycisnąć i zwijać w rulon. Powstałe różyczki ułożyć w formie do pieczenia muffinów - w ten sposób nie stracą swojego kształtu.
      6. Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

      Jabłkowe róże w cieście francuskim

      Jabłkowe różyczki w cieście francuskim

      Jabłkowe różyczki w cieście francuskim

       

      Dodaj komentarz

      Twój adres email nie zostanie opublikowany.