Karpatka

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Kto lubi karpatkę, ręka do góry! Tak właśnie myślałam, las rąk. Dzisiaj przepis na bardzo szybką i rewelacyjną karpatkę z kruchym i chrupiącym wierzchem oraz mocno waniliowym budyniem własnej roboty.

Karpatka
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    1 ciasto o wymiarach około 20 cm x 30 cm* 60 minut + studzenie
    Czas pieczenia Temperatura
    30 minut 200 ºC
    Porcje Czas przygotowania
    1 ciasto o wymiarach około 20 cm x 30 cm* 60 minut + studzenie
    Czas pieczenia Temperatura
    30 minut 200 ºC
    Karpatka
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      1 ciasto o wymiarach około 20 cm x 30 cm* 60 minut + studzenie
      Czas pieczenia Temperatura
      30 minut 200 ºC
      Porcje Czas przygotowania
      1 ciasto o wymiarach około 20 cm x 30 cm* 60 minut + studzenie
      Czas pieczenia Temperatura
      30 minut 200 ºC
      Składniki
      Składniki na ciasto
      • 250 ml wody
      • 130 g mąki
      • 125 g masła
      • 4 jajka
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • szczypta soli
      Składniki na krem budyniowy
      • 3 szklanki mleka
      • 150 g cukru
      • 125 g masła
      • 70 g mąki pszennej
      • 100 g mąki ziemniaczanej
      • 2 jajka
      • 2 żółtka
      • 1 łyżka cukru z wanilią lub ziarenka z 1 laski wanilii
      Porcje: ciasto o wymiarach około 20 cm x 30 cm*
      Sposób przygotowania
      Przygotowanie ciasta
      1. W rondlu zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Gdy płyn zacznie wrzeć, wsypać całą mąkę i bardzo dokładnie, energicznie mieszać do momentu gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnuszka.
      2. Po około 10 minutach, gdy ciasto trochę ostygnie, wbijać pojedynczo jajka i wymieszać dokładnie łyżką (lub zmiksować). Na sam koniec dodać proszek do pieczenia, wymieszać.
      3. Blachę piekarnikową (o wymiarach około 30 cm x 40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Powstałe ciasto dokładnie rozsmarować na papierze. Piec przez około 30 minut w 200 ºC.
      Przygotowanie kremu budyniowego
      1. Zaraz po wyciągnięciu pięknych Karpat z piekarnika można przystąpić do przygotowania budyniu. W garnuszku zagotować 2 szklanki mleka wraz z cukrem, cukrem z wanilią (lub ziarenkami wanilii) i masłem. W osobnym naczyniu dokładnie zmiksować pozostałą szklankę mleka z jajkami i mąką pszenną oraz ziemniaczaną.
      2. Gdy mleko zacznie się gotować, wlać mieszankę z mleka, mąki i jajek, ciągle mieszając. Gotować przez chwilę (2-3 minuty) do uzyskania budyniu.
      3. Upieczony blat ciasta parzonego przekroić na pół. Na jedną część wylać budyń (zachowując około 1 cm odstępu od krawędzi) i przykryć drugą połową ciasta. Pozostawić do schłodzenia i przechowywać w lodówce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
      Uwagi:

      *ciasto o wymiarach około 20 cm x 30 cm powstaje po przekrojeniu na pół jednego blatu upieczonego na fomie piekarnikowej o wymiarach 30 cm x 40 cm i przełożeniu go kremem

      Inspiracja: mojewypieki.com

      Nie wiesz jakiej ilości składników potrzebujesz do upieczenia ciasta w swojej formie? Teraz to żaden problem! Kliknij tutaj, podaj wymiary swojej blachy i dowiedz się jakiej proporcji potrzebujesz.

      karpatka

      Dodaj komentarz

      Twój adres email nie zostanie opublikowany.