Karpatka

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Kto lubi karpatkę, ręka do góry! Tak właśnie myślałam, las rąk. Dzisiaj przepis na bardzo szybką i rewelacyjną karpatkę z kruchym i chrupiącym wierzchem oraz mocno waniliowym budyniem własnej roboty.

Karpatka
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
1 ciasto o wymiarach około 20 cm x 30 cm* 60 minut + studzenie
Czas gotowania Czas oczekiwania
30 minut 200 ºC
Porcje Czas przygotowania
1 ciasto o wymiarach około 20 cm x 30 cm* 60 minut + studzenie
Czas gotowania Czas oczekiwania
30 minut 200 ºC
Karpatka
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
1 ciasto o wymiarach około 20 cm x 30 cm* 60 minut + studzenie
Czas gotowania Czas oczekiwania
30 minut 200 ºC
Porcje Czas przygotowania
1 ciasto o wymiarach około 20 cm x 30 cm* 60 minut + studzenie
Czas gotowania Czas oczekiwania
30 minut 200 ºC
Składniki
Składniki na ciasto
  • 250 ml wody
  • 130 g mąki
  • 125 g masła
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Składniki na krem budyniowy
  • 3 szklanki mleka
  • 150 g cukru
  • 125 g masła
  • 70 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru z wanilią lub ziarenka z 1 laski wanilii
Porcje: ciasto o wymiarach około 20 cm x 30 cm*
Sposób przygotowania
Przygotowanie ciasta
  1. W rondlu zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Gdy płyn zacznie wrzeć, wsypać całą mąkę i bardzo dokładnie, energicznie mieszać do momentu gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnuszka.
  2. Po około 10 minutach, gdy ciasto trochę ostygnie, wbijać pojedynczo jajka i wymieszać dokładnie łyżką (lub zmiksować). Na sam koniec dodać proszek do pieczenia, wymieszać.
  3. Blachę piekarnikową (o wymiarach około 30 cm x 40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Powstałe ciasto dokładnie rozsmarować na papierze. Piec przez około 30 minut w 200 ºC.
Przygotowanie kremu budyniowego
  1. Zaraz po wyciągnięciu pięknych Karpat z piekarnika można przystąpić do przygotowania budyniu. W garnuszku zagotować 2 szklanki mleka wraz z cukrem, cukrem z wanilią (lub ziarenkami wanilii) i masłem. W osobnym naczyniu dokładnie zmiksować pozostałą szklankę mleka z jajkami i mąką pszenną oraz ziemniaczaną.
  2. Gdy mleko zacznie się gotować, wlać mieszankę z mleka, mąki i jajek, ciągle mieszając. Gotować przez chwilę (2-3 minuty) do uzyskania budyniu.
  3. Upieczony blat ciasta parzonego przekroić na pół. Na jedną część wylać budyń (zachowując około 1 cm odstępu od krawędzi) i przykryć drugą połową ciasta. Pozostawić do schłodzenia i przechowywać w lodówce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Pozostałe informacje

*ciasto o wymiarach około 20 cm x 30 cm powstaje po przekrojeniu na pół jednego blatu upieczonego na fomie piekarnikowej o wymiarach 30 cm x 40 cm i przełożeniu go kremem

Inspiracja: mojewypieki.com

Nie wiesz jakiej ilości składników potrzebujesz do upieczenia ciasta w swojej formie? Teraz to żaden problem! Kliknij tutaj, podaj wymiary swojej blachy i dowiedz się jakiej proporcji potrzebujesz.

karpatka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.