Kruche babeczki z masłem orzechowym

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Kruche babeczki można podać z bardzo różnorakimi wypełnieniami. W zasadzie to ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia. Obok klasycznych owoców, bitej śmietany i galaretki można znaleźć i mniej popularne warianty jak na przykład wypełnienie z śmietany i masła orzechowego, które posiada dość charakterystyczny smak.

Kruche babeczki z masłem orzechowym
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
40 babeczek 2 godziny
Czas gotowania Czas oczekiwania
15 minut 180 ºC
Porcje Czas przygotowania
40 babeczek 2 godziny
Czas gotowania Czas oczekiwania
15 minut 180 ºC
Kruche babeczki z masłem orzechowym
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
40 babeczek 2 godziny
Czas gotowania Czas oczekiwania
15 minut 180 ºC
Porcje Czas przygotowania
40 babeczek 2 godziny
Czas gotowania Czas oczekiwania
15 minut 180 ºC
Składniki
Składniki na kruche ciasto
  • 250 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 75 g masła
  • 1 jajko
Składniki na krem z masła orzechowego
  • 150 g śmietanki kremówki
  • 150 g serka mascarpone
  • 150 g masła orzechowego
  • 30 g cukru
Dodatkowo
  • 40 pralinek do dekoracji
Porcje: babeczek
Sposób przygotowania
Przygotowanie kruchych babeczek
  1. Wszystkie składniki na ciasto umieścić na stolnicy (jajko wbić we wgłębienie zrobione w mące aby nie wypłynęło) i posiekać przez chwilę nożem, aby rozdrobnić masło.
  2. Całość szybko zagnieść i uformować kulę. Owinąć ją folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
  3. Po wyjęciu z chłodu rozwałkować na grubość około 3 mm i ciastem wylepiać metalowe foremki*.
  4. Do piekarnika nagrzanego do 180 ºC włożyć foremki z kruchym ciastem i piec do uzyskania złotego koloru przez około 15. Dodatkowo, aby upieczone babeczki zachowały kształt (żeby się nie zsunęły z brzegów podczas pieczenia) proponuję je wypełnić kulkami ceramicznymi lub suszonym grochem (jaśkiem lub zielonym suszonym groszkiem).
  5. Po lekkim ostudzeniu usunąć kulki/groch z babeczek i dokładnie ostudzić.
Przygotowanie kremu
  1. W misce umieścić serek mascarpone, śmietankę kremówkę i cukier. Ubijać przez chwilę do uzyskania gęstego kremu (po zaprzestaniu ubijania kształty utworzone na kremie powinny być sztywne i nie odkształcać się po poruszeniu misą). Następnie dodać masło orzechowe i miksować przez chwilę do dokładnego połączenia się składników.
  2. Krem przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną tylką i wypełniać kruche babeczki. Na koniec każdą babeczkę udekorować pralinką. Przechowywać w lodówce.
Pozostałe informacje

*Dla mnie najwygodniejszym sposobem na określenie ilości ciasta potrzebnej na wyklejenie foremki jest położenie foremki na cieście do góry nogami i wycięcie okręgu wokół najszerszej części foremki. Wtedy już bardzo niewiele trzeba aby foremka została idealnie wyklejona.

Kruche babeczki z kremem z masła orzechowego

Kruche babeczki z kremem z masła orzechowego

Liczba komentarzy do “Kruche babeczki z masłem orzechowym”: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.