Kruche babeczki z masłem orzechowym

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Kruche babeczki można podać z bardzo różnorakimi wypełnieniami. W zasadzie to ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia. Obok klasycznych owoców, bitej śmietany i galaretki można znaleźć i mniej popularne warianty jak na przykład wypełnienie z śmietany i masła orzechowego, które posiada dość charakterystyczny smak.

Kruche babeczki z masłem orzechowym
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    40 babeczek 2 godziny
    Czas pieczenia Temperatura
    15 minut 180 ºC
    Porcje Czas przygotowania
    40 babeczek 2 godziny
    Czas pieczenia Temperatura
    15 minut 180 ºC
    Kruche babeczki z masłem orzechowym
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      40 babeczek 2 godziny
      Czas pieczenia Temperatura
      15 minut 180 ºC
      Porcje Czas przygotowania
      40 babeczek 2 godziny
      Czas pieczenia Temperatura
      15 minut 180 ºC
      Składniki
      Składniki na kruche ciasto
      • 250 g mąki
      • 50 g cukru pudru
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 75 g masła
      • 1 jajko
      Składniki na krem z masła orzechowego
      • 150 g śmietanki kremówki
      • 150 g serka mascarpone
      • 150 g masła orzechowego
      • 30 g cukru
      Dodatkowo
      • 40 pralinek do dekoracji
      Porcje: babeczek
      Sposób przygotowania
      Przygotowanie kruchych babeczek
      1. Wszystkie składniki na ciasto umieścić na stolnicy (jajko wbić we wgłębienie zrobione w mące aby nie wypłynęło) i posiekać przez chwilę nożem, aby rozdrobnić masło.
      2. Całość szybko zagnieść i uformować kulę. Owinąć ją folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
      3. Po wyjęciu z chłodu rozwałkować na grubość około 3 mm i ciastem wylepiać metalowe foremki*.
      4. Do piekarnika nagrzanego do 180 ºC włożyć foremki z kruchym ciastem i piec do uzyskania złotego koloru przez około 15. Dodatkowo, aby upieczone babeczki zachowały kształt (żeby się nie zsunęły z brzegów podczas pieczenia) proponuję je wypełnić kulkami ceramicznymi lub suszonym grochem (jaśkiem lub zielonym suszonym groszkiem).
      5. Po lekkim ostudzeniu usunąć kulki/groch z babeczek i dokładnie ostudzić.
      Przygotowanie kremu
      1. W misce umieścić serek mascarpone, śmietankę kremówkę i cukier. Ubijać przez chwilę do uzyskania gęstego kremu (po zaprzestaniu ubijania kształty utworzone na kremie powinny być sztywne i nie odkształcać się po poruszeniu misą). Następnie dodać masło orzechowe i miksować przez chwilę do dokładnego połączenia się składników.
      2. Krem przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną tylką i wypełniać kruche babeczki. Na koniec każdą babeczkę udekorować pralinką. Przechowywać w lodówce.
      Uwagi:

      *Dla mnie najwygodniejszym sposobem na określenie ilości ciasta potrzebnej na wyklejenie foremki jest położenie foremki na cieście do góry nogami i wycięcie okręgu wokół najszerszej części foremki. Wtedy już bardzo niewiele trzeba aby foremka została idealnie wyklejona.

      Kruche babeczki z kremem z masła orzechowego

      Kruche babeczki z kremem z masła orzechowego

      Liczba komentarzy do “Kruche babeczki z masłem orzechowym”: 4

      Dodaj komentarz

      Twój adres email nie zostanie opublikowany.