Kruche ciasteczka na walentynki

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Już niedługo walentynki. W związku z tym dziś na blogu pomysł na słodki upominek dla ukochanej osoby. Z pewnością własnoręczne upieczenie i udekorowanie ciasteczek będzie stanowiło szczególną wartość dla obdarowanych. Słodkości wystarczy ładnie zapakować, a z pewnością ucieszą nie tylko oko, ale i podniebienie.

Do udekorowania ciasteczek użyłam lukru w dwóch kolorach – różowym i popielatym. Każdy z nich miał dwie gęstości – gęsty do utworzenia konturów i końcowych ramek, oraz rzadszy (o konsystencji mydła w płynie) do rozprowadzenia po całej powierzchni ciastek i wykonania kropek oraz pasków. Kropki i paski zostały naniesione na jednorodną warstwę lukru, gdy lukier był jeszcze całkiem mokry. W ten sposób tekstura „wchłonęła się”, a dekoracje pozostały płaskie.

Przed przystąpieniem do rysowania ramek ciastka zostały odstawione do wyschnięcia na co najmniej 3 godziny. Na sam koniec na ciastka nakleiłam dekoracje z czekolady (kwiatki i kokardki) przy użyciu kleksa z lukru.

Kruche ciasteczka na walentynki
Print Recipe
    Porcje
    50 ciasteczek
    Czas pieczenia Temperatura
    10-12 minut 180 ºC
    Porcje
    50 ciasteczek
    Czas pieczenia Temperatura
    10-12 minut 180 ºC
    Kruche ciasteczka na walentynki
    Print Recipe
      Porcje
      50 ciasteczek
      Czas pieczenia Temperatura
      10-12 minut 180 ºC
      Porcje
      50 ciasteczek
      Czas pieczenia Temperatura
      10-12 minut 180 ºC
      Składniki
      Składniki na kruche ciasto
      • 500 g mąki
      • 70 g cukru pudru
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 200 g zimnego masła
      • 2 jajka
      • 1 żółtko
      • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany (opcjonalnie - w zależności od tego jak dobrze będzie kleiło się ciasto)
      Ponadto
      • lukier królewski (przepis poniżej)
      • czekoladowe dekoracje
      Porcje: ciasteczek
      Sposób przygotowania
      1. Na stolnicę przesiać mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. W ten sposób pozbędziemy się ewentualnych grudek cukru pudru i upewnimy się, że proszek do pieczenia zostanie dokładnie rozprowadzony w objętości reszty składników.
      2. Do przesianych składników dodać masło i siekać przez chwilę do rozdrobnienia tłuszczu. Następnie dodać żółtko i jajka, ponownie posiekać chwilę nożem do wymieszania wszystkich składników.
      3. Przy użyciu rąk rozcierać grudki masła i zagniatać ciasto do otrzymania masy o konsystencji ciepłej plasteliny. Bardzo ważne jest jednak, aby nie przedłużać wyrabiania ciasta tylko zakończyć je gdy tylko wszystkie składniki połączą się.
      4. W zależności od wielkości jajek może się okazać, że składniki będą zbyt suche i ciężko będzie je skleić. Wtedy należy dodać odrobinę gęstej kwaśnej śmietany. Jednak jak napisałam w liście składników, dodanie śmietany jest opcjonalne. Potrzebna ilość śmietany może się również delikatnie różnić od tego co na liście powyżej.
      5. Schłodzić przez co najmniej 30 minut, rozwałkować na grubość około 3 mm i wycinać ciasteczka. Ja zdecydowałam się na serduszka w kilku rozmiarach i kwadraty.
      6. Ciastka układać na papierze do pieczenia i piec przez około 10-12 minut (do uzyskania złotego koloru) w 180 ºC. Studzić na kratce.
      7. Wystudzone ciasteczka dekorować lukrem królewskim. Po całkowitym wysuszeniu przykleić również czekoladowe dekoracje.

      Lukier królewski w 5 minut
      Print Recipe
        Porcje Czas przygotowania
        ~1 szklanka 5 minut
        Porcje Czas przygotowania
        ~1 szklanka 5 minut
        Lukier królewski w 5 minut
        Print Recipe
          Porcje Czas przygotowania
          ~1 szklanka 5 minut
          Porcje Czas przygotowania
          ~1 szklanka 5 minut
          Składniki
          • 1 białko (30 g)
          • 200 g cukru pudru
          • 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny
          Porcje: szklanka
          Sposób przygotowania
          1. Jajko sparzyć wrzątkiem, oddzielić białko od żółtka.
          2. Białko umieścić w dość sporej misce, wsypać połowę cukru pudru i zmiksować używając najmniejszych obrotów miksera.
          3. Dodać resztę cukru i miksować około 2 minut do uzyskania gęstego lukru. Na koniec dodać ocet (sok z cytryny) i miksować jeszcze około 1 minuty. Na zamieszczonym zdjęciu można zobaczyć konsystencję uzyskanego lukru.


          Dodaj komentarz

          Twój adres email nie zostanie opublikowany.