Już niedługo walentynki. W związku z tym dziś na blogu pomysł na słodki upominek dla ukochanej osoby. Z pewnością własnoręczne upieczenie i udekorowanie ciasteczek będzie stanowiło szczególną wartość dla obdarowanych. Słodkości wystarczy ładnie zapakować, a z pewnością ucieszą nie tylko oko, ale i podniebienie.
Do udekorowania ciasteczek użyłam lukru w dwóch kolorach – różowym i popielatym. Każdy z nich miał dwie gęstości – gęsty do utworzenia konturów i końcowych ramek, oraz rzadszy (o konsystencji mydła w płynie) do rozprowadzenia po całej powierzchni ciastek i wykonania kropek oraz pasków. Kropki i paski zostały naniesione na jednorodną warstwę lukru, gdy lukier był jeszcze całkiem mokry. W ten sposób tekstura „wchłonęła się”, a dekoracje pozostały płaskie.
Przed przystąpieniem do rysowania ramek ciastka zostały odstawione do wyschnięcia na co najmniej 3 godziny. Na sam koniec na ciastka nakleiłam dekoracje z czekolady (kwiatki i kokardki) przy użyciu kleksa z lukru.
- 500 g mąki
- 70 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g zimnego masła
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany (opcjonalnie - w zależności od tego jak dobrze będzie kleiło się ciasto)
- lukier królewski (przepis poniżej)
- czekoladowe dekoracje
- Na stolnicę przesiać mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. W ten sposób pozbędziemy się ewentualnych grudek cukru pudru i upewnimy się, że proszek do pieczenia zostanie dokładnie rozprowadzony w objętości reszty składników.
- Do przesianych składników dodać masło i siekać przez chwilę do rozdrobnienia tłuszczu. Następnie dodać żółtko i jajka, ponownie posiekać chwilę nożem do wymieszania wszystkich składników.
- Przy użyciu rąk rozcierać grudki masła i zagniatać ciasto do otrzymania masy o konsystencji ciepłej plasteliny. Bardzo ważne jest jednak, aby nie przedłużać wyrabiania ciasta tylko zakończyć je gdy tylko wszystkie składniki połączą się.
- W zależności od wielkości jajek może się okazać, że składniki będą zbyt suche i ciężko będzie je skleić. Wtedy należy dodać odrobinę gęstej kwaśnej śmietany. Jednak jak napisałam w liście składników, dodanie śmietany jest opcjonalne. Potrzebna ilość śmietany może się również delikatnie różnić od tego co na liście powyżej.
- Schłodzić przez co najmniej 30 minut, rozwałkować na grubość około 3 mm i wycinać ciasteczka. Ja zdecydowałam się na serduszka w kilku rozmiarach i kwadraty.
- Ciastka układać na papierze do pieczenia i piec przez około 10-12 minut (do uzyskania złotego koloru) w 180 ºC. Studzić na kratce.
- Wystudzone ciasteczka dekorować lukrem królewskim. Po całkowitym wysuszeniu przykleić również czekoladowe dekoracje.
- 1 białko (30 g)
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny
- Jajko sparzyć wrzątkiem, oddzielić białko od żółtka.
- Białko umieścić w dość sporej misce, wsypać połowę cukru pudru i zmiksować używając najmniejszych obrotów miksera.