Kruche ciasteczka na walentynki
Porcje
50ciasteczek
Czas gotowania Czas oczekiwania
10-12minut 180ºC
Porcje
50ciasteczek
Czas gotowania Czas oczekiwania
10-12minut 180ºC
Składniki
Składniki na kruche ciasto
  • 500g mąki
  • 70g cukru pudru
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200g zimnego masła
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 2łyżki gęstej kwaśnej śmietany(opcjonalnie – w zależności od tego jak dobrze będzie kleiło się ciasto)
Ponadto
  • lukier królewski(przepis poniżej)
  • czekoladowe dekoracje
Sposób przygotowania
  1. Na stolnicę przesiać mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. W ten sposób pozbędziemy się ewentualnych grudek cukru pudru i upewnimy się, że proszek do pieczenia zostanie dokładnie rozprowadzony w objętości reszty składników.
  2. Do przesianych składników dodać masło i siekać przez chwilę do rozdrobnienia tłuszczu. Następnie dodać żółtko i jajka, ponownie posiekać chwilę nożem do wymieszania wszystkich składników.
  3. Przy użyciu rąk rozcierać grudki masła i zagniatać ciasto do otrzymania masy o konsystencji ciepłej plasteliny. Bardzo ważne jest jednak, aby nie przedłużać wyrabiania ciasta tylko zakończyć je gdy tylko wszystkie składniki połączą się.
  4. W zależności od wielkości jajek może się okazać, że składniki będą zbyt suche i ciężko będzie je skleić. Wtedy należy dodać odrobinę gęstej kwaśnej śmietany. Jednak jak napisałam w liście składników, dodanie śmietany jest opcjonalne. Potrzebna ilość śmietany może się również delikatnie różnić od tego co na liście powyżej.
  5. Schłodzić przez co najmniej 30 minut, rozwałkować na grubość około 3 mm i wycinać ciasteczka. Ja zdecydowałam się na serduszka w kilku rozmiarach i kwadraty.
  6. Ciastka układać na papierze do pieczenia i piec przez około 10-12 minut (do uzyskania złotego koloru) w 180 ºC. Studzić na kratce.
  7. Wystudzone ciasteczka dekorować lukrem królewskim. Po całkowitym wysuszeniu przykleić również czekoladowe dekoracje.