Kruche ciasto ze śliwkami, ananasem i żurawiną

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Jesień w pełni, a więc jest to odpowiedni czas na jesienne ciasto. Dziś do kawy proponuję Ci kruche ciasto ze śliwkami, ananasem i żurawiną. Dodatkowym bonusem jest wskazówka jak okiełznać sok, który wywarza się podczas pieczenia owoców. Dzięki odkrytej przeze mnie metodzie już nigdy nie będziesz mieć problemów z podmoczonym i rozpadającym się ciastem. Każdy kawałek będzie cieszył zarówno oko, jak i kubki smakowe. Koniecznie kliknij na przepis i dowiedz się więcej!

Kruche ciasto ze śliwkami, ananasem i żurawiną
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
1 forma o wymiarach 24 cm x 21 cm 2 godziny
Czas gotowania Czas oczekiwania
45-55 minut 190 ºC
Porcje Czas przygotowania
1 forma o wymiarach 24 cm x 21 cm 2 godziny
Czas gotowania Czas oczekiwania
45-55 minut 190 ºC
Kruche ciasto ze śliwkami, ananasem i żurawiną
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
1 forma o wymiarach 24 cm x 21 cm 2 godziny
Czas gotowania Czas oczekiwania
45-55 minut 190 ºC
Porcje Czas przygotowania
1 forma o wymiarach 24 cm x 21 cm 2 godziny
Czas gotowania Czas oczekiwania
45-55 minut 190 ºC
Składniki
Składniki na ciasto
  • 360 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 150 g zimnego masła
  • 50 g zimnej margaryny
  • 2 łyżki zimnej wody
Wypełnienie ciasta
  • 500 g śliwek
  • 300 g ananasa z puszki
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej *
Porcje: forma o wymiarach 24 cm x 21 cm
Sposób przygotowania
  1. Mąkę i cukier puder przesiać na stolnicę. Dodać masło i margarynę, a następnie posiekać tłuszcz w celu rozdrobnienia. Gdy kawałki tłuszczu będą miały wielkość około 1 cm x 1 cm należy zagnieść ciasto dłońmi jedynie do połączenia. W przypadku gdyby ciasto było zbyt suche, dodać odrobinę zimnej wody. Ciasto owinąć w folię spożywczą i schodzić przez co najmniej 30 minut.
  2. Śliwki umyć, usunąć pestki. Ananasa odsączyć z soku, pokroić na mniejsze kawałki. W naczyniu umieścić śliwki, ananasa, żurawinę, dokładnie wymieszać. Owoce posypać mąką kukurydzianą i ponownie dokładnie wymieszać.
  3. 2/3 ciasta rozwałkować na grubość około 3 mm. Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie wygładzić i utworzyć rant. Owoce przełożyć na ciasto, wyrównać.
  4. Pozostałą część ciasta rozwałkować na grubość 3 mm i podzielić na wąskie paski, z których należy utworzyć przeplatankę na wierzchu ciasta.
  5. Ciasto piec przez około 45-55 minut, do uzyskania złotego koloru w temperaturze 190 ºC. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Pozostałe informacje

*to właśnie mąka kukurydziana jest tym niezrównanym pomocnikiem w walce z podmoczeniem ciasta. Jest niewyczuwalna w smaku, a doskonale wiąże wszelkiego rodzaju soki, które wyciekają z owoców.

Nie wiesz jakiej ilości składników potrzebujesz do upieczenia ciasta w swojej formie? Teraz to żaden problem! Kliknij tutaj, podaj wymiary swojej blachy i dowiedz się jakiej proporcji potrzebujesz.

Kruche ciasto ze śliwkami i ananasem

Kruche ciasto ze śliwkami i ananasem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.