Kruche ciasto ze śliwkami, ananasem i żurawiną
Porcje Czas przygotowania
1forma o wymiarach 24 cm x 21 cm 2godziny
Czas gotowania Czas oczekiwania
45-55minut 190ºC
Porcje Czas przygotowania
1forma o wymiarach 24 cm x 21 cm 2godziny
Czas gotowania Czas oczekiwania
45-55minut 190ºC
Składniki
Składniki na ciasto
  • 360g mąki
  • 50g cukru pudru
  • 150g zimnego masła
  • 50g zimnej margaryny
  • 2łyżki zimnej wody
Wypełnienie ciasta
  • 500g śliwek
  • 300g ananasa z puszki
  • 50g suszonej żurawiny
  • 2łyżki mąki kukurydzianej*
Sposób przygotowania
  1. Mąkę i cukier puder przesiać na stolnicę. Dodać masło i margarynę, a następnie posiekać tłuszcz w celu rozdrobnienia. Gdy kawałki tłuszczu będą miały wielkość około 1 cm x 1 cm należy zagnieść ciasto dłońmi jedynie do połączenia. W przypadku gdyby ciasto było zbyt suche, dodać odrobinę zimnej wody. Ciasto owinąć w folię spożywczą i schodzić przez co najmniej 30 minut.
  2. Śliwki umyć, usunąć pestki. Ananasa odsączyć z soku, pokroić na mniejsze kawałki. W naczyniu umieścić śliwki, ananasa, żurawinę, dokładnie wymieszać. Owoce posypać mąką kukurydzianą i ponownie dokładnie wymieszać.
  3. 2/3 ciasta rozwałkować na grubość około 3 mm. Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie wygładzić i utworzyć rant. Owoce przełożyć na ciasto, wyrównać.
  4. Pozostałą część ciasta rozwałkować na grubość 3 mm i podzielić na wąskie paski, z których należy utworzyć przeplatankę na wierzchu ciasta.
  5. Ciasto piec przez około 45-55 minut, do uzyskania złotego koloru w temperaturze 190 ºC. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Pozostałe informacje

*to właśnie mąka kukurydziana jest tym niezrównanym pomocnikiem w walce z podmoczeniem ciasta. Jest niewyczuwalna w smaku, a doskonale wiąże wszelkiego rodzaju soki, które wyciekają z owoców.