Kruche tartaletki z kremem truskawkowym i bezą

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Kruche tartaletki i babeczki z kremem truskawkowym i bezą, imitujące małe różyczki uwiodą Was nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Jestem przekonana, że połączenie słodyczy bezy z nutą owocową kremu zawładnie Waszymi kubkami smakowymi. Dodatkowo, dzięki karmelizacji śnieżnobiałej bezy ma się wrażenie, że płatki różyczek właśnie się otwierają.

Jak możecie zauważyć na zdjęciach, przygotowałam zarówno tartaletki, jak i małe kruche babeczki. Z jednej proporcji uzyskałam 6 dużych tartaletek i 10 małych babeczek. Podejrzewam, że gdybym upiekła tylko tartaletki, byłoby ich około ośmiu, a wybierając małe babeczki, uzyskałabym ich około 40. Jednak oczywiście, wiele zależy od wymiarów foremek i tego jak dużo ciasta do nich napakujecie.

I tak, wiem, przepis bardzo długi, ale to głównie w związku z tym, że sporo w nich wskazówek. W każdym razie z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że rezultat wart był zachodu :)

Kruche tartaletki z kremem truskawkowym i bezą
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    8 tartaletek o średnicy 10 cm 2 godziny + 1 noc na schłodzenie kremu
    Czas pieczenia Temperatura
    15-25 minut (szczegóły w przepisie) 180 ºC
    Porcje Czas przygotowania
    8 tartaletek o średnicy 10 cm 2 godziny + 1 noc na schłodzenie kremu
    Czas pieczenia Temperatura
    15-25 minut (szczegóły w przepisie) 180 ºC
    Kruche tartaletki z kremem truskawkowym i bezą
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      8 tartaletek o średnicy 10 cm 2 godziny + 1 noc na schłodzenie kremu
      Czas pieczenia Temperatura
      15-25 minut (szczegóły w przepisie) 180 ºC
      Porcje Czas przygotowania
      8 tartaletek o średnicy 10 cm 2 godziny + 1 noc na schłodzenie kremu
      Czas pieczenia Temperatura
      15-25 minut (szczegóły w przepisie) 180 ºC
      Składniki
      Składniki na krem truskawkowy (z jednej proporcji otrzymuje się około 400 ml kremu)
      • 200 g truskawek
      • 80 g cukru
      • 50 g masła
      • 1 cytryna (sok)
      • 2 żółtka (białka zostaną wykorzystane do przygotowania bezy)
      • 1 jajko
      • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej (kopiate)
      Składniki na kruche ciasto
      • 250 g mąki
      • 50 g cukru pudru
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 75 g masła
      • 1 jajko
      Składniki na bezę
      • 2 białka (pozostałe z przygotowania kremu)
      • 30 ml wody
      • 150 g cukru (w dwóch nacyniach rozdzielnonych wg proporcji 15% i 85% całości)
      Porcje: tartaletek o średnicy 10 cm
      Sposób przygotowania
      Krem truskawkowy (najlepiej przygotować dzień wcześniej)
      1. Truskawki umyć, osuszyć i pozbawić szypułek. Umieścić w wysokim naczyniu i zmiksować za pomocą blendera. Do zmiksowanych truskawek dodać sok z cytryny oraz roztrzepane jajko i żółtka. W osobnym naczyniu dokładnie wymieszać mąkę kukurydzianą z cukrem.
      2. Mieszankę cukru i mąki wsypać do mokrych składników i wszystko dokładnie wymieszać. Całość postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać przez kilka minut do uzyskania gęstego kremu bardzo często mieszając, aby uniknąć przypalenia kremu.
      3. Krem wystudzić, przełożyć do słoiczka (lub innego zamykanego pojemnika) i schłodzić w lodówce.
      Kruche ciasto
      1. Wszystkie składniki na ciasto umieścić na stolnicy (jajko wbić we wgłębienie zrobione w mące aby nie wypłynęło) i posiekać przez chwilę nożem, aby rozdrobnić masło.
      2. Całość szybko zagnieść i uformować kulę. Owinąć ją folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
      3. Po wyjęciu z chłodu rozwałkować na grubość około 3 mm i ciastem wylepiać metalowe foremki*.
      4. Do piekarnika nagrzanego do 180 ºC włożyć foremki z kruchym ciastem i piec do uzyskania złotego koloru (15-25 minut)**. Dodatkowo, aby upieczone babeczki zachowały kształt (żeby się nie zsunęły z brzegów podczas pieczenia) proponuję je wypełnić kulkami ceramicznymi lub suszonym grochem (jaśkiem lub zielonym suszonym groszkiem).
      5. Po lekkim ostudzeniu usunąć kulki/groch z babeczek i dokładnie ostudzić.
      Wykonanie bezy
      1. Po wystudzeniu kruchych babeczek można przygotować bezę. W misie miksera umieścić białka. W małym naczyniu przygotować mniejszą ilość cukru (15% w przypadku użycia jednej proporcji daje około 20 g).
      2. W małym garnuszku umieścić wodę i resztę cukru (85% w przypadku użycia jednej proporcji daje około 130 g), zamieszać. Wewnątrz umieścić termometr cukierniczy i gotować na średniej mocy palnika (bez mieszania) do osiągnięcia 118 ºC.
      3. Gdy woda z cukrem dochodzą do temperatury 100 ºC, rozpocząć ubijanie białek. Gdy piana będzie już sztywna, dodawać odłożony cukier w małych ilościach, ciągle miksując.
      4. Gdy syrop osiągnie temperaturę 118 ºC, natychmiast zdjąć go z ognia i wlewać cienką stróżką do ubijanych białek, nie przestając miksować. Podczas wlewania syropu można zmniejszyć obroty miksera aby uniknąć rozpryskiwania się syropu na ścianki naczynia. Po wlaniu całego płynu, zwiększyć obroty do maksimum i ubijać jeszcze przez 5 - 8 minut, do wystygnięcia bezy.
      Przygotowanie ciastek
      1. Na wystudzone kruche babeczki wyłożyć krem truskawkowy przy rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Bezę przełożyć do kolejnego rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskać różyczki, trzymając tylkę prostopadle do powierzchni ciastka i rozpoczynając nakładanie bezy od środka do zewnątrz ruchem okrężnym.
      2. Udekorowane ciasto karmelizować palnikiem do creme brulee lub zapiec pod grilem piekarnika, nagrzanym do 200 ºC przez 5 - 7 minut (do zbrązowienia).
      Uwagi:

      * Dla mnie najwygodniejszym sposobem na określenie ilości ciasta potrzebnej na wyklejenie foremki jest położenie foremki na cieście do góry nogami i wycięcie okręgu wokół najszerszej części foremki. Wtedy już bardzo niewiele trzeba aby foremka została idealnie wyklejona.

      **Czas pieczenia zależy bardzo silnie od ilości ciasta, które zostanie umieszczone w foremkach, wielkości foremek i stanu przepieczenia foremek (w nowych foremkach ciasto zazwyczaj potrzebuje więcej czasu na dopieczenie się). W przypadku umieszczenia grochu w babeczkach, czas pieczenia również się wydłuża. No i tak piekąc kruche ciasto w foremkach na babeczki bez użycia grochu wypiek można było wyciągnąć z piekarnika po około 15 minutach, a po dorzuceniu suszonego zielonego groszku zajęło to około 23 minut.

       

      Kruche tartaletki z kremem truskawkowym i bezą

      Kruche tartaletki z kremem truskawkowym i bezą

      Kruche tartaletki z kremem truskawkowym i bezą

      Kruche tartaletki z kremem truskawkowym i bezą

      Liczba komentarzy do “Kruche tartaletki z kremem truskawkowym i bezą”: 3

        1. Iwona, nie próbowałam, więc niestety nie mogę powiedzieć jaki będzie skutek zamienienia mąki kukurydzianej mąką ziemniaczaną.

      Dodaj komentarz

      Twój adres email nie zostanie opublikowany.