Lody truskawkowe

Jaki jest najlepszy sposób na dopełnienie pięknych, czerwcowych, słonecznych i upalnych dni? Jestem przekonana, że wiele osób się ze mną zgodzi, że deser lodowy. Ile osób tyle gustów, ale jestem prawie pewna, że lody truskawkowe są lubiane przez wszystkich. Do ich wykonania wcale nie potrzeba maszyny do lodów, a wystarczy zwykły mikser ręczny i kawałek miejsca w zamrażalniku.

Lody truskawowe
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    1.3 litra 15 minut + 10 godzin zamarzania
    Porcje Czas przygotowania
    1.3 litra 15 minut + 10 godzin zamarzania
    Lody truskawowe
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      1.3 litra 15 minut + 10 godzin zamarzania
      Porcje Czas przygotowania
      1.3 litra 15 minut + 10 godzin zamarzania
      Składniki
      • 300 g truskawek
      • 2 jajka
      • 120 g cukru pudru
      • 300 ml śmietanki kremówki
      Porcje: litra
      Sposób przygotowania
      1. Truskawki umyć, osuszyć, obrać z szupułek i rozrdobnić w blenderze na gładki sos.
      2. Jajka sparzyć przed użyciem! Białka oddzielić od żółtek i umieścić w dwóch miskach.
      3. Białka ubić na sztywną pianę, dodać połowę cukru i ubijać jeszcze przez chwilę do uzyskania lśniącej piany.
      4. W drugiej misce ubić żółtka z cukrem na puszysty, białawy krem (kogel mogel).
      5. W kolejnym naczyniu ubić śmietanę kremówkę na sztywno.
      6. Wszystkie przygotowane składniki (zmiksowane truskawki, pianę z białek, kogel mogel i ubitą śmietankę) dokładnie ze sobą połączyć i włożyć do zamrażalnika na około 10 godzin (jeżeli masa zostanie rozdzielona do małych pojemników to czas zamrażania będzie krótszy).
      7. Pojemnik z lodami wyciągnąć na około 10 minut przed podaniem aby lody delikatnie zmiękły. Podawać w ulubiony sposób - z owocami, śmietaną, sosami, czekoladą, orzechami, posypkami - ze wszystkim czego tylko dusza zapragnie (albo co będzie pod ręką ;)).

      lody-truskawkowe

      lody-truskawkowe

      Akcja lodowa 2015  Milion Smaków Truskawek - druga edycja

      Dodaj komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.