Lody truskawowe
Porcje Czas przygotowania
1.3litra 15minut + 10 godzin zamarzania
Porcje Czas przygotowania
1.3litra 15minut + 10 godzin zamarzania
Składniki
  • 300g truskawek
  • 2 jajka
  • 120g cukru pudru
  • 300ml śmietanki kremówki
Sposób przygotowania
  1. Truskawki umyć, osuszyć, obrać z szupułek i rozrdobnić w blenderze na gładki sos.
  2. Jajka sparzyć przed użyciem! Białka oddzielić od żółtek i umieścić w dwóch miskach.
  3. Białka ubić na sztywną pianę, dodać połowę cukru i ubijać jeszcze przez chwilę do uzyskania lśniącej piany.
  4. W drugiej misce ubić żółtka z cukrem na puszysty, białawy krem (kogel mogel).
  5. W kolejnym naczyniu ubić śmietanę kremówkę na sztywno.
  6. Wszystkie przygotowane składniki (zmiksowane truskawki, pianę z białek, kogel mogel i ubitą śmietankę) dokładnie ze sobą połączyć i włożyć do zamrażalnika na około 10 godzin (jeżeli masa zostanie rozdzielona do małych pojemników to czas zamrażania będzie krótszy).
  7. Pojemnik z lodami wyciągnąć na około 10 minut przed podaniem aby lody delikatnie zmiękły. Podawać w ulubiony sposób – z owocami, śmietaną, sosami, czekoladą, orzechami, posypkami – ze wszystkim czego tylko dusza zapragnie (albo co będzie pod ręką ;)).