Lukier królewski w 5 minut

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

W ciągu najbliższych dni planuję zamieścić na blogu kilka pomysłów na dekoracje pierników lukrem królewskim. Dla waszej (i swojej) wygody postanowiłam przygotować bardzo krótki post na ten właśnie temat. Właśnie tutaj przedstawię Wam przepis podstawowy na lukier królewski, z którego możecie stworzyć swoje świąteczne (i nie tylko) cuda.

Lukier królewski w 5 minut
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
~1 szklanka 5 minut
Porcje Czas przygotowania
~1 szklanka 5 minut
Lukier królewski w 5 minut
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
~1 szklanka 5 minut
Porcje Czas przygotowania
~1 szklanka 5 minut
Składniki
  • 1 białko (30 g)
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny
Porcje: szklanka
Sposób przygotowania
  1. Jajko sparzyć wrzątkiem, oddzielić białko od żółtka.
  2. Białko umieścić w dość sporej misce, wsypać połowę cukru pudru i zmiksować używając najmniejszych obrotów miksera.
  3. Dodać resztę cukru i miksować około 2 minut do uzyskania gęstego lukru. Na koniec dodać ocet (sok z cytryny) i miksować jeszcze około 1 minuty. Na zamieszczonym zdjęciu można zobaczyć konsystencję uzyskanego lukru.

Do ozdabiania ciasteczek lukrem królewskim używam głównie dwóch gęstości lukru.

  • Do utworzenia wszelkiego rodzaju obwódek korzystam z lukru bardzo gęstego – dokładnie takiego jaki powstanie według powyższego przepisu.
  • Do wypełniania większych powierzchni używam lukru o konsystencji mniej więcej mydła w płynie. Aby uzyskać taki lukier, dodaję trochę wody do lukru przygotowanego według przepisu podstawowego.

Tak przygotowany lukier można oczywiście pokolorować na dowolny kolor barwnikami spożywczymi. Pamiętajcie jednak, że w zależności od rodzaju użytego barwnika może on rozrzedzić lukier.

Lukier królewski

 

Jeden komentarz do “Lukier królewski w 5 minut

  1. Czy z takiego gęstego lukru można zrobić np różyczki czy inne kwiaty jako dodatek ozdobny na tort ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.