Malinowe tiramisu

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Co prawda obok tiramisu, takiego bardzo nasączonego kawą, to to ciacho nawet nie leżało, jednak wyglądem bardzo je przypomina. Uwodzi koorystyką i bardzo cytrynowym aromatem. Koniecznie trzeba je przygotować w wysokiej formie, aby uzyskać piękne, piętrowe ciasto, które z łatwością się pokroi i będzie się doskonale prezentować. Malinowe tiramisu to chyba takie ostatnie tchnienie lata w tym sezonie.

Malinowe tiramisu
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
1 forma o wymiarach 24 cm x 10 cm 20 minut + 3 godziny chłodzenia
Porcje Czas przygotowania
1 forma o wymiarach 24 cm x 10 cm 20 minut + 3 godziny chłodzenia
Malinowe tiramisu
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
1 forma o wymiarach 24 cm x 10 cm 20 minut + 3 godziny chłodzenia
Porcje Czas przygotowania
1 forma o wymiarach 24 cm x 10 cm 20 minut + 3 godziny chłodzenia
Składniki
  • 1 łyżka żelatyny
  • 200 g malin
  • 150 g podłużnych biszkoptów
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 100 ml soku malinowego
  • 40 g cukru
  • 1 łyżka skórki startej z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 g śmietanki kremówki
  • 50 ml likieru cytrynowego
Porcje: forma o wymiarach 24 cm x 10 cm
Sposób przygotowania
  1. Żelatynę wsypać do szklanki i zalać 50 ml zimnej wody, a następnie odstawić do napęcznienia.
  2. Maliny delikatnie umyć i osuszyć.
  3. Formę o wymiarach 24 cm x 10 cm wyłożyć folią aluminiową. Dno formy wyłożyć ciasno biszkoptami. W razie potrzeby odciąć jeden z końców aby dopasować biszkopty na wymiar formy.
  4. W misie miksera umieścić serek mascarpone, kwaśną śmietanę, sok malinowy, cukier, skórkę i sok z cytryny. Wszystkie składniki miksować do uzyskania jednolitej i kremowej masy.
  5. Szklankę z żelatyną umieścić w większym naczyniu z wrzątkiem i rozuścić żelatynę. Do rozpuszczonej substancji żelującej dodać kilka łyżek powstałego kremu i dokładnie wymieszać. Powtórzyć do wypełnienia szklanki. Następnie rozprowadzoną żelatynę wprowadzić do reszty masy serowej i dokładnie wymieszać.
  6. Śmietankę kemówkę ubić na sztywno, a następnie delikatnie wmieszać do masy serowej.
  7. Biszkopty nasączyć połową likieru cytrynowego, posmarować jedną trzecią kremu, poukładać połowę malin, rozsmarować jedną trzecią masy, przykryć biszkoptami, nasączyć je drugą połową likieru, posmarować pozostałą częścią kremu i przyozdobić malinami.

Nie wiesz jakiej ilości składników potrzebujesz do upieczenia ciasta w swojej formie? Teraz to żaden problem! Kliknij tutaj, podaj wymiary swojej blachy i dowiedz się jakiej proporcji potrzebujesz.

Malinowe tiramisu

Malinowe tiramisu

Ciasto z malinami bez pieczenia na biszkoptach

Ciasto z malinami bez pieczenia na biszkoptach

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.