Muffiny cytrynowe z kremem maślanym

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Bardzo eleganckie i niezwykle proste w wykonaniu muffiny cytrynowe z dekoracją z kremu maślanego, który został przygotowany na bazie bezy szwajcarskiej. Słodycz kremu doskonale komponuje się z kwaskowatym smakiem babeczek, a dodatkowo każda muffinka skrywa w sobie niespodziankę dla łasucha. Poniższe muffiny to swego rodzaju synteza dwóch przepisów, którymi podzieliłam się z Wami już jakiś czas temu. Muffiny cytrynowe powstały po delikatnej modyfikacji przepisu na muffiny jogurtowe z truskawkami, natomiast krem został podkradziony z przepisu na tort z borówkami.

Muffiny cytrynowe z kremem maślanym
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
12 muffinów 90 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
25 minut 180 ºC
Porcje Czas przygotowania
12 muffinów 90 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
25 minut 180 ºC
Muffiny cytrynowe z kremem maślanym
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
12 muffinów 90 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
25 minut 180 ºC
Porcje Czas przygotowania
12 muffinów 90 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
25 minut 180 ºC
Składniki
Składniki na muffiny
  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 2 jajka
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 50 ml soku z cytryny
  • 1 skórka starta z cytryny
  • szczypta soli
Składniki na krem
  • 2 białka
  • 100 g cukru
  • 130 g masła (bardzo miękkiego)
  • szczypta soli
Dodatkowo
  • 50 g dżemu wiśniowego
Porcje: muffinów
Sposób przygotowania
Przygotowanie muffinów
  1. Piekarnik nagrzać do 180 ºC. W jednej misce wymieszać wszystkie mokre składniki, tj. jajka, jogurt, olej, sok i skórkę z cytryny a w drugiej wszystkie suche - mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier z wanilią i sól.
  2. Wsypać suche składniki do miski z mieszanką mokrych i zamieszać rózgą jedynie do połączenia składników. Ciasto rozdzielić do pomiędzy 12 papilotek (ułożonych w formie do muffinów), wypełniając je do około 3/4 wysokości. Blachę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w 180 ºC do uzyskania złotego koloru. Studzić na kratce.
  3. Gdy muffiny całkowicie ostygną wydrążyć w nich niewielkie dziurki specjalnym wycinaczem widocznym na zdjęciu (lub wyciąć nożem) i wypełnić dżemem wiśniowym.
Przygotowanie kremu maślanego
  1. Białka z szczyptą soli i cukrem umieścić nad kąpielą wodną. Podgrzewać i mieszać do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Gdy ziarenka cukru są już niewyczuwalne (najlepiej sprawdzić to palcami), misę zdjąć z kąpieli i ubić białka na bardzo gęstą bezę (ubijać przez około 8 minut).
  2. Po tym czasie do bezy dodawać masło kawałek po kawałku i miksować do połączenia (masa zrobi się trochę rzadsza). Po dodaniu całości masła kontynuować ubijanie do momentu uzyskania bardzo gęstego kremu.
  3. Krem przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskać ozdobny wzór w kształcie róży. Aby tego dokonać, wyciskanie kremu należy zacząć od środka babeczki trzymając tylkę prostopadle do powierzchni ciastka. Wyciskając krem poruszać workiem ruchem okrężnym w kierunku zewnętrznej części muffinki.

Muffiny z kremem w kształcie róży o smaku cytrynowym

Muffiny cytrynowe z kremem maślanym

Muffiny z kremem w kształcie róży o smaku cytrynowym

Muffiny cytrynowe z kremem maślanym

Muffiny z kremem w kształcie róży o smaku cytrynowym

 

Liczba komentarzy do “Muffiny cytrynowe z kremem maślanym”: 3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.