Bardzo eleganckie i niezwykle proste w wykonaniu muffiny cytrynowe z dekoracją z kremu maślanego, który został przygotowany na bazie bezy szwajcarskiej. Słodycz kremu doskonale komponuje się z kwaskowatym smakiem babeczek, a dodatkowo każda muffinka skrywa w sobie niespodziankę dla łasucha. Poniższe muffiny to swego rodzaju synteza dwóch przepisów, którymi podzieliłam się z Wami już jakiś czas temu. Muffiny cytrynowe powstały po delikatnej modyfikacji przepisu na muffiny jogurtowe z truskawkami, natomiast krem został podkradziony z przepisu na tort z borówkami.
Składniki
Składniki na muffiny
- 300 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 120 g cukru
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 2 jajka
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 100 ml oleju roślinnego
- 50 ml soku z cytryny
- 1 skórka starta z cytryny
- szczypta soli
Składniki na krem
- 2 białka
- 100 g cukru
- 130 g masła (bardzo miękkiego)
- szczypta soli
Dodatkowo
- 50 g dżemu wiśniowego
Porcje: muffinów
Sposób przygotowania
Przygotowanie muffinów
- Piekarnik nagrzać do 180 ºC. W jednej misce wymieszać wszystkie mokre składniki, tj. jajka, jogurt, olej, sok i skórkę z cytryny a w drugiej wszystkie suche - mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier z wanilią i sól.
- Wsypać suche składniki do miski z mieszanką mokrych i zamieszać rózgą jedynie do połączenia składników. Ciasto rozdzielić do pomiędzy 12 papilotek (ułożonych w formie do muffinów), wypełniając je do około 3/4 wysokości. Blachę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w 180 ºC do uzyskania złotego koloru. Studzić na kratce.
Przygotowanie kremu maślanego
- Białka z szczyptą soli i cukrem umieścić nad kąpielą wodną. Podgrzewać i mieszać do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Gdy ziarenka cukru są już niewyczuwalne (najlepiej sprawdzić to palcami), misę zdjąć z kąpieli i ubić białka na bardzo gęstą bezę (ubijać przez około 8 minut).
- Po tym czasie do bezy dodawać masło kawałek po kawałku i miksować do połączenia (masa zrobi się trochę rzadsza). Po dodaniu całości masła kontynuować ubijanie do momentu uzyskania bardzo gęstego kremu.
- Krem przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskać ozdobny wzór w kształcie róży. Aby tego dokonać, wyciskanie kremu należy zacząć od środka babeczki trzymając tylkę prostopadle do powierzchni ciastka. Wyciskając krem poruszać workiem ruchem okrężnym w kierunku zewnętrznej części muffinki.
Nie wiem czy cos zle zrobilam czy maja takie byc w pierwszy dzien pyszne mieciutkie a na drugi dzien twarde jakby z serem byly czemu tak
Piękna dekoracja :)
Bardzo dziękuję :)