Muffiny cytrynowe z kremem maślanym

Bardzo eleganckie i niezwykle proste w wykonaniu muffiny cytrynowe z dekoracją z kremu maślanego, który został przygotowany na bazie bezy szwajcarskiej. Słodycz kremu doskonale komponuje się z kwaskowatym smakiem babeczek, a dodatkowo każda muffinka skrywa w sobie niespodziankę dla łasucha. Poniższe muffiny to swego rodzaju synteza dwóch przepisów, którymi podzieliłam się z Wami już jakiś czas temu. Muffiny cytrynowe powstały po delikatnej modyfikacji przepisu na muffiny jogurtowe z truskawkami, natomiast krem został podkradziony z przepisu na tort z borówkami.

Muffiny cytrynowe z kremem maślanym
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    12 muffinów 90 minut
    Czas pieczenia Temperatura
    25 minut 180 ºC
    Porcje Czas przygotowania
    12 muffinów 90 minut
    Czas pieczenia Temperatura
    25 minut 180 ºC
    Muffiny cytrynowe z kremem maślanym
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      12 muffinów 90 minut
      Czas pieczenia Temperatura
      25 minut 180 ºC
      Porcje Czas przygotowania
      12 muffinów 90 minut
      Czas pieczenia Temperatura
      25 minut 180 ºC
      Składniki
      Składniki na muffiny
      • 300 g mąki
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 120 g cukru
      • 1 łyżka cukru z wanilią
      • 2 jajka
      • 150 ml jogurtu naturalnego
      • 100 ml oleju roślinnego
      • 50 ml soku z cytryny
      • 1 skórka starta z cytryny
      • szczypta soli
      Składniki na krem
      • 2 białka
      • 100 g cukru
      • 130 g masła (bardzo miękkiego)
      • szczypta soli
      Dodatkowo
      • 50 g dżemu wiśniowego
      Porcje: muffinów
      Sposób przygotowania
      Przygotowanie muffinów
      1. Piekarnik nagrzać do 180 ºC. W jednej misce wymieszać wszystkie mokre składniki, tj. jajka, jogurt, olej, sok i skórkę z cytryny a w drugiej wszystkie suche - mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier z wanilią i sól.
      2. Wsypać suche składniki do miski z mieszanką mokrych i zamieszać rózgą jedynie do połączenia składników. Ciasto rozdzielić do pomiędzy 12 papilotek (ułożonych w formie do muffinów), wypełniając je do około 3/4 wysokości. Blachę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w 180 ºC do uzyskania złotego koloru. Studzić na kratce.
      3. Gdy muffiny całkowicie ostygną wydrążyć w nich niewielkie dziurki specjalnym wycinaczem widocznym na zdjęciu (lub wyciąć nożem) i wypełnić dżemem wiśniowym.
      Przygotowanie kremu maślanego
      1. Białka z szczyptą soli i cukrem umieścić nad kąpielą wodną. Podgrzewać i mieszać do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Gdy ziarenka cukru są już niewyczuwalne (najlepiej sprawdzić to palcami), misę zdjąć z kąpieli i ubić białka na bardzo gęstą bezę (ubijać przez około 8 minut).
      2. Po tym czasie do bezy dodawać masło kawałek po kawałku i miksować do połączenia (masa zrobi się trochę rzadsza). Po dodaniu całości masła kontynuować ubijanie do momentu uzyskania bardzo gęstego kremu.
      3. Krem przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskać ozdobny wzór w kształcie róży. Aby tego dokonać, wyciskanie kremu należy zacząć od środka babeczki trzymając tylkę prostopadle do powierzchni ciastka. Wyciskając krem poruszać workiem ruchem okrężnym w kierunku zewnętrznej części muffinki.

      Muffiny z kremem w kształcie róży o smaku cytrynowym

      Muffiny cytrynowe z kremem maślanym

      Muffiny z kremem w kształcie róży o smaku cytrynowym

      Muffiny cytrynowe z kremem maślanym

      Muffiny z kremem w kształcie róży o smaku cytrynowym

       

      Liczba komentarzy do “Muffiny cytrynowe z kremem maślanym”: 2

      Dodaj komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.