Muffiny cytrynowe z kremem maślanym
Porcje Czas przygotowania
12muffinów 90minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
25minut 180ºC
Porcje Czas przygotowania
12muffinów 90minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
25minut 180ºC
Składniki
Składniki na muffiny
  • 300g mąki
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120g cukru
  • 1łyżka cukru z wanilią
  • 2 jajka
  • 150ml jogurtu naturalnego
  • 100ml oleju roślinnego
  • 50ml soku z cytryny
  • 1 skórka starta z cytryny
  • szczypta soli
Składniki na krem
  • 2 białka
  • 100g cukru
  • 130g masła(bardzo miękkiego)
  • szczypta soli
Dodatkowo
  • 50g dżemu wiśniowego
Sposób przygotowania
Przygotowanie muffinów
  1. Piekarnik nagrzać do 180 ºC. W jednej misce wymieszać wszystkie mokre składniki, tj. jajka, jogurt, olej, sok i skórkę z cytryny a w drugiej wszystkie suche – mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier z wanilią i sól.
  2. Wsypać suche składniki do miski z mieszanką mokrych i zamieszać rózgą jedynie do połączenia składników. Ciasto rozdzielić do pomiędzy 12 papilotek (ułożonych w formie do muffinów), wypełniając je do około 3/4 wysokości. Blachę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w 180 ºC do uzyskania złotego koloru. Studzić na kratce.
  3. Gdy muffiny całkowicie ostygną wydrążyć w nich niewielkie dziurki specjalnym wycinaczem widocznym na zdjęciu (lub wyciąć nożem) i wypełnić dżemem wiśniowym.
Przygotowanie kremu maślanego
  1. Białka z szczyptą soli i cukrem umieścić nad kąpielą wodną. Podgrzewać i mieszać do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Gdy ziarenka cukru są już niewyczuwalne (najlepiej sprawdzić to palcami), misę zdjąć z kąpieli i ubić białka na bardzo gęstą bezę (ubijać przez około 8 minut).
  2. Po tym czasie do bezy dodawać masło kawałek po kawałku i miksować do połączenia (masa zrobi się trochę rzadsza). Po dodaniu całości masła kontynuować ubijanie do momentu uzyskania bardzo gęstego kremu.
  3. Krem przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskać ozdobny wzór w kształcie róży. Aby tego dokonać, wyciskanie kremu należy zacząć od środka babeczki trzymając tylkę prostopadle do powierzchni ciastka. Wyciskając krem poruszać workiem ruchem okrężnym w kierunku zewnętrznej części muffinki.