Muffiny jogurtowe z truskawkami

(Liczba głosów: 10, średnia ocena: 2,60 na 5)

Taaaak, będzie jeszcze wiele przepisów z truskawkami w tym miesiącu. A to dlatego, że można je spotkać na każdym kroku i obecnie są najsmaczniejsze. A więc do dzieła! Aby wyczarować te muffiny z truskawkami potrzebne są truskawki i jogurt naturalny (resztę składników prawdopodobnie każdy ma w domu) i można już mieszać ciasto na te wspaniałe, wilgotne i rozpływające się w ustach muffiny.

Muffiny jogurtowe z truskawkami
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
12 muffinów 35 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
25 minut 180 ºC
Porcje Czas przygotowania
12 muffinów 35 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
25 minut 180 ºC
Muffiny jogurtowe z truskawkami
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
12 muffinów 35 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
25 minut 180 ºC
Porcje Czas przygotowania
12 muffinów 35 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
25 minut 180 ºC
Składniki
  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 2 jajka
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 200 g truskawek
Porcje: muffinów
Sposób przygotowania
  1. Piekarnik nagrzać do 180 ºC. Truskawki umyć, osuszyć, obrać z szypułek i pokroić na mniejsze kawałki.
  2. W jednej misce wymieszać wszystkie mokre składniki, tj. jajka, jogurt i olej, a w drugiej wszystkie suche - mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i sól.
  3. Wsypać suche składniki do miski z mieszanką mokrych i zamieszać rózgą jedynie do połączenia składników. Wsypać truskawki i ponownie zamieszać tylko do równomiernego rozprowadzenia owoców w cieście.
  4. Ciasto rozdzielić do pomiędzy 12 papilotek (ułożonych w formie do muffinów), wypełniając je do około 3/4 wysokości. Blachę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w 180 ºC do uzyskania złotego koloru. Studzić na kratce.

Muffiny jogurtowe z truskawkami

Muffiny jogurtowe z truskawkami

Muffiny jogurtowe z truskawkami

Liczba komentarzy do “Muffiny jogurtowe z truskawkami”: 39

  1. Wspaniały przepis! Pierwszy raz w życiu piekłam babeczki i wyszły cudne :) Wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Nie wiem czy to miało znaczenie, ale wyrosły przepiękne :)

  2. Zrobiłam na mące ryzowej i posypałam kawałkami białej czekolady. Pyszne. Smakują jak na mące pszennej :)

    1. Moniks, niestety nie mam doświadczenia z pieczeniem granata, więc nie wiem jak się zachowa i czy będzie smaczny. Jeśli jednak się zdecydujesz na użycie granata to daj znać, czy muffiny są dobre.

    1. Camaro, niestety nigdy nie obliczam wartości kalorycznej swoich wypieków, więc nie mogę Ci udzielić tej informacji.

    1. Adzik, użyłam normalnego jogurtu i mąki pszennej typ 450 (typ 500 również świetnie się nadaje).

    1. Jedynym powodem jaki przychodzi mi do głowy to możliwość opadnięcia ciasta spowodowana otwarciem piekarnika w trakcie pieczenia. Szczególnie w trakcie pierwszych 10-15 minut. Innym powodem może być pominięcie proszku do pieczenia. Został dodany do ciasta?

    1. Tak, można, tylko margarynę należy wcześniej rozpuścić i ostudzić. Trzeba użyć takiej samej objętości rozpuszczonego tłuszczu jak widnieje w przepisie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.