Muffiny jogurtowe z truskawkami
Porcje Czas przygotowania
12muffinów 35minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
25minut 180ºC
Porcje Czas przygotowania
12muffinów 35minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
25minut 180ºC
Składniki
  • 300g mąki
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120g cukru
  • szczypta soli
  • 1łyżka cukru z wanilią
  • 2 jajka
  • 200ml jogurtu naturalnego
  • 100ml oleju roślinnego
  • 200g truskawek
Sposób przygotowania
  1. Piekarnik nagrzać do 180 ºC. Truskawki umyć, osuszyć, obrać z szypułek i pokroić na mniejsze kawałki.
  2. W jednej misce wymieszać wszystkie mokre składniki, tj. jajka, jogurt i olej, a w drugiej wszystkie suche – mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i sól.
  3. Wsypać suche składniki do miski z mieszanką mokrych i zamieszać rózgą jedynie do połączenia składników. Wsypać truskawki i ponownie zamieszać tylko do równomiernego rozprowadzenia owoców w cieście.
  4. Ciasto rozdzielić do pomiędzy 12 papilotek (ułożonych w formie do muffinów), wypełniając je do około 3/4 wysokości. Blachę włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w 180 ºC do uzyskania złotego koloru. Studzić na kratce.