Sycące i pożywne muffiny. A wszystko to dzięki dużej ilości płatków owsianych. Można by powiedzieć, że to takie sklejone musli, wprost idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek. A co najważniejsze z punktu widzenia zdrowia, dzięki dodatkowi miodu i rodzynek, cukier został ograniczony do minimum. Co również istotne, przepis można dowolnie modyfikować dodając swoje ulubione bakalie.
Składniki
- 140 g płatków owsianych
- 80 g mąki
- 100 g miodu
- 100 ml maślanki
- 100 g rodzynek
- 60 g sezamu
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Porcje: muffinów
Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzać do 180 °C. Białko jajka ubić z cukrem na puszystą (niekoniecznie sztywną) pianę. Dodać żółtko, dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitego koloru. Nastepnie wlać maślankę i miód, ponownie dokładnie wymieszać (lub zmiksować).
- W osobnej misce wymieszać wszystkie suche składniki (mąkę, płatki owsiane, rodzynki, sezam i proszek do pieczenia), a następnie połączyć z mokrą mieszanką. Wystarczy wymieszać je łyżką do połączenia składników.
- Ciasto rozdzielić do papilotek. Muffiny nie urosną zbyt dużo dlatego papilotki należy wypełnić do takiej wysokości aby już teraz ładnie wyglądały. Nikt w końcu nie chciałby dostać wybrakowanej muffinki.
- Piec przez około 20 minut w temperaturze 180 °C.