Muffiny pomarańczowe

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Delikatne i puszyste. Takie właśnie są muffiny pomarańczowe. A przechowywane w szczelnie zamkniętej  puszce, długo zachowują swoją świeżość.

Muffiny pomarańczowe
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
12 muffinek 30 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
15 munut 200 ºC
Porcje Czas przygotowania
12 muffinek 30 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
15 munut 200 ºC
Muffiny pomarańczowe
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
12 muffinek 30 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
15 munut 200 ºC
Porcje Czas przygotowania
12 muffinek 30 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
15 munut 200 ºC
Składniki
  • 125 g masła lub margaryny
  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 ml soku pomarańczowego
  • 100 ml mleka lub śmietanki
Porcje: muffinek
Sposób przygotowania
  1. Podgrzej piekarnik do 200 ºC. Rozpuść w rondelku tłuszcz i pozostaw go do ostygnięcia.
  2. Ubij jajka z cukrem na puszystą masę, a następnie dodaj ją do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.
  3. Wlej do masy sok pomarańczowy, mleko oraz wystudzony tłuszcz i całość dobrze wymieszaj.
  4. Wyłóż blachę na muffiny papilotkami i wypełnij gniazda ciastem do 3/4 wysokości.
  5. Piecz muffiny na środkowym poziomie piekarnika przez około 15 minut, a potem, po lekkim przestygnięciu w foremkach, wyjmij je i wyłóż na metalową kratkę, by całkowicie ostygły.

DSC_0079

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.