Delikatne i puszyste. Takie właśnie są muffiny pomarańczowe. A przechowywane w szczelnie zamkniętej puszce, długo zachowują swoją świeżość.
Składniki
- 125 g masła lub margaryny
- 3 jajka
- 200 g cukru
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 ml soku pomarańczowego
- 100 ml mleka lub śmietanki
Porcje: muffinek
Sposób przygotowania
- Podgrzej piekarnik do 200 ºC. Rozpuść w rondelku tłuszcz i pozostaw go do ostygnięcia.
- Ubij jajka z cukrem na puszystą masę, a następnie dodaj ją do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.
- Wlej do masy sok pomarańczowy, mleko oraz wystudzony tłuszcz i całość dobrze wymieszaj.
- Wyłóż blachę na muffiny papilotkami i wypełnij gniazda ciastem do 3/4 wysokości.
- Piecz muffiny na środkowym poziomie piekarnika przez około 15 minut, a potem, po lekkim przestygnięciu w foremkach, wyjmij je i wyłóż na metalową kratkę, by całkowicie ostygły.