Muffiny pomarańczowe

Delikatne i puszyste. Takie właśnie są muffiny pomarańczowe. A przechowywane w szczelnie zamkniętej  puszce, długo zachowują swoją świeżość.

Muffiny pomarańczowe
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    12 muffinek 30 minut
    Czas pieczenia Temperatura
    15 munut 200 ºC
    Porcje Czas przygotowania
    12 muffinek 30 minut
    Czas pieczenia Temperatura
    15 munut 200 ºC
    Muffiny pomarańczowe
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      12 muffinek 30 minut
      Czas pieczenia Temperatura
      15 munut 200 ºC
      Porcje Czas przygotowania
      12 muffinek 30 minut
      Czas pieczenia Temperatura
      15 munut 200 ºC
      Składniki
      • 125 g masła lub margaryny
      • 3 jajka
      • 200 g cukru
      • 250 g mąki
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 50 ml soku pomarańczowego
      • 100 ml mleka lub śmietanki
      Porcje: muffinek
      Sposób przygotowania
      1. Podgrzej piekarnik do 200 ºC. Rozpuść w rondelku tłuszcz i pozostaw go do ostygnięcia.
      2. Ubij jajka z cukrem na puszystą masę, a następnie dodaj ją do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.
      3. Wlej do masy sok pomarańczowy, mleko oraz wystudzony tłuszcz i całość dobrze wymieszaj.
      4. Wyłóż blachę na muffiny papilotkami i wypełnij gniazda ciastem do 3/4 wysokości.
      5. Piecz muffiny na środkowym poziomie piekarnika przez około 15 minut, a potem, po lekkim przestygnięciu w foremkach, wyjmij je i wyłóż na metalową kratkę, by całkowicie ostygły.

      DSC_0079

      Dodaj komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.