Muffiny z truskawkami na maślance

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Muffiny z truskawkami na maślance, na które przepis znajdziecie poniżej, są według mnie jeszcze wspanialsze niż muffiny jogurtowe z truskawkami, które zdobywają Wasze serca od pierwszych chwil gdy pojawiły się na blogu. Oba przepisy są bardzo proste i z pewnością przypadną do gustu miłośnikom truskawek. Korzystajmy w pełni z tych sezonowych owoców póki jeszcze można je dostać na straganach lub zebrać z przydomowych ogródków.

Ilość muffinów jaka wychodzi z jednej proporcji nie jest dokładna, a została przeze mnie jedynie oszacowana. Z przedstawionej poniżej proporcji uzyskałam 12 muffin standardowej wielkości oraz 20 mini-muffinów. Wydaje mi się, że 2 mini-muffiny to mniej więcej 1 standardowa muffina. Muffiny standardowej wielkości piekłam przez 30 minut natomiast mini-muffiny około 20 minut.

Muffiny z truskawkami na maślance
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    22 muffiny 1 godzina
    Czas pieczenia Temperatura
    25-30 minut 180 ºC
    Porcje Czas przygotowania
    22 muffiny 1 godzina
    Czas pieczenia Temperatura
    25-30 minut 180 ºC
    Muffiny z truskawkami na maślance
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      22 muffiny 1 godzina
      Czas pieczenia Temperatura
      25-30 minut 180 ºC
      Porcje Czas przygotowania
      22 muffiny 1 godzina
      Czas pieczenia Temperatura
      25-30 minut 180 ºC
      Składniki
      • 340 g mąki
      • 170 g miękkiego masła
      • 120 g cukru
      • 200 ml maślanki
      • 3 jajka
      • 0.5 cytryny - sok
      • 1 łyżka cukru wanilią
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 500 g truskawek
      Porcje: muffiny
      Sposób przygotowania
      1. Piekarnik nagrzać do 180 ºC. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na mniejsze kawałki.
      2. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nie zaprzestając ucierania dodawać jajka - najpierw żółtka (pojedynczo), a następnie białka (również pojedynczo).
      3. Do masy maślanej dodać połowę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i połączyć. Następnie dodać maślankę wymieszaną z sokiem z cytryny. Na koniec wsypać resztę mąki i dokładnie wymieszać.
      4. Blachę na muffiny wyłożyć papilotkami. Ciasto przełożyć do papilotek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Muffiny piec przez 25-30 minut do uzyskania złotego koloru.
      5. Upieczone muffiny studzić na kratce.

      Muffiny z truskawkami na maślance

      Muffiny z truskawkami na maślance

      Muffiny z truskawkami na maślance

      Dodaj komentarz

      Twój adres email nie zostanie opublikowany.