Muffiny z truskawkami na maślance

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Muffiny z truskawkami na maślance, na które przepis znajdziecie poniżej, są według mnie jeszcze wspanialsze niż muffiny jogurtowe z truskawkami, które zdobywają Wasze serca od pierwszych chwil gdy pojawiły się na blogu. Oba przepisy są bardzo proste i z pewnością przypadną do gustu miłośnikom truskawek. Korzystajmy w pełni z tych sezonowych owoców póki jeszcze można je dostać na straganach lub zebrać z przydomowych ogródków.

Ilość muffinów jaka wychodzi z jednej proporcji nie jest dokładna, a została przeze mnie jedynie oszacowana. Z przedstawionej poniżej proporcji uzyskałam 12 muffin standardowej wielkości oraz 20 mini-muffinów. Wydaje mi się, że 2 mini-muffiny to mniej więcej 1 standardowa muffina. Muffiny standardowej wielkości piekłam przez 30 minut natomiast mini-muffiny około 20 minut.

Muffiny z truskawkami na maślance
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
22 muffiny 1 godzina
Czas gotowania Czas oczekiwania
25-30 minut 180 ºC
Porcje Czas przygotowania
22 muffiny 1 godzina
Czas gotowania Czas oczekiwania
25-30 minut 180 ºC
Muffiny z truskawkami na maślance
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
22 muffiny 1 godzina
Czas gotowania Czas oczekiwania
25-30 minut 180 ºC
Porcje Czas przygotowania
22 muffiny 1 godzina
Czas gotowania Czas oczekiwania
25-30 minut 180 ºC
Składniki
  • 340 g mąki
  • 170 g miękkiego masła
  • 120 g cukru
  • 200 ml maślanki
  • 3 jajka
  • 0.5 cytryny - sok
  • 1 łyżka cukru wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500 g truskawek
Porcje: muffiny
Sposób przygotowania
  1. Piekarnik nagrzać do 180 ºC. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nie zaprzestając ucierania dodawać jajka - najpierw żółtka (pojedynczo), a następnie białka (również pojedynczo).
  3. Do masy maślanej dodać połowę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i połączyć. Następnie dodać maślankę wymieszaną z sokiem z cytryny. Na koniec wsypać resztę mąki i dokładnie wymieszać.
  4. Blachę na muffiny wyłożyć papilotkami. Ciasto przełożyć do papilotek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Muffiny piec przez 25-30 minut do uzyskania złotego koloru.
  5. Upieczone muffiny studzić na kratce.

Muffiny z truskawkami na maślance

Muffiny z truskawkami na maślance

Muffiny z truskawkami na maślance

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.