Kto powiedział, że naleśniki muszą być zawsze zwinięte w rulony albo złożone w trójkąty? Być może dacie się przekonać na naleśniki w nowym wykonaniu – sakiewki. Idealne na lekki obiad, deser lub podwieczorek.
Składniki
Składniki na ciasto naleśnikowe
- 250 g mąki
- 500 ml mleka
- 1 łyżka oleju lub oliwy
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo
- dowolny dżem (ja użyłam morelowego, 1 łyżka na naleśnika)
- ulubione owoce w dowolnej ilości (ja użyłam mieszankę brzoskwiń, ananasa, winogron i kiwi po około 2 łyżki na naleśnika)
- syrop klonowy lub cukier puder
Porcje: sakiewek
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki na ciasto połączyć rózgą lub mieszadłem miksera na gładkie, bezgrudkowe ciasto*. W razie potrzeby można dodać trochę mąki (gdyby ciasto było zbyt rzadkie i naleśniki wychodziły niemal przezroczyste) lub mleka/wody (w przypadku gęstego ciasta przyczyniającego się do uzyskania zbyt grubych placków).
- Naleśniki smażyć na rozgrzanej nieprzywierającej patelni** o średnicy około 25 cm bez użycia tłuszczu. Oliwa dodana do ciasta już wystarczy aby naleśniki gładko odchodziły. Do przygotowania każdego naleśnika użyć około połowy szklanki ciasta, które należy równomiernie rozlać po powierzchni patelni. Smażyć około 1 minuty z każdej strony.
- Włożyć na górny poziom piekarnika nagrzanego do 150 ºC na około 5 minut (zależy od piekarnika - należy obserwować) aby podpiec brzegi naleśników, ale ich nie zwęglić. Gdy tylko staną się twarde, można je wyciągać na talerze.
- Po wyciągnięciu z piekarnika, z sakiewek usunąć sznurki, polać syropem klonowym lub posypać cukrem pudrem i podawać.
Pozostałe informacje
*Mój osobisty sposób na ciasto bez grudek to umieszczenie w misce jajka, soli, oliwy, mąki i połowy mleka. Wszystkie składniki mieszam rózgą do połączenia i utworzenia bardzo gęstej i gładkiej masy. Następnie dodaję po trochę mleka, za każdym razem dążąc do uzyskania jednolitego ciasta.
**Naleśniki można smażyć również bez użycia dodatkowego tłuszczu na żeliwnych patelniach. Przed wylaniem ciasta na pierwszy placek należy jedynie posmarować patelnię odrobiną oleju - około pół łyżeczki będzie wystarczającą ilością.