Naleśnikowe sakiewki z owocami

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Kto powiedział, że naleśniki muszą być zawsze zwinięte w rulony albo złożone w trójkąty? Być może dacie się przekonać na naleśniki w nowym wykonaniu – sakiewki. Idealne na lekki obiad, deser lub podwieczorek.

Naleśnikowe sakiewki z owocami
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    10 sakiewek 30 minut
    Czas pieczenia Temperatura
    5 minut 150 ºC
    Porcje Czas przygotowania
    10 sakiewek 30 minut
    Czas pieczenia Temperatura
    5 minut 150 ºC
    Naleśnikowe sakiewki z owocami
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      10 sakiewek 30 minut
      Czas pieczenia Temperatura
      5 minut 150 ºC
      Porcje Czas przygotowania
      10 sakiewek 30 minut
      Czas pieczenia Temperatura
      5 minut 150 ºC
      Składniki
      Składniki na ciasto naleśnikowe
      • 250 g mąki
      • 500 ml mleka
      • 1 łyżka oleju lub oliwy
      • 1 jajko
      • 1/2 łyżeczki soli
      Dodatkowo
      • dowolny dżem (ja użyłam morelowego, 1 łyżka na naleśnika)
      • ulubione owoce w dowolnej ilości (ja użyłam mieszankę brzoskwiń, ananasa, winogron i kiwi po około 2 łyżki na naleśnika)
      • syrop klonowy lub cukier puder
      Porcje: sakiewek
      Sposób przygotowania
      1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć rózgą lub mieszadłem miksera na gładkie, bezgrudkowe ciasto*. W razie potrzeby można dodać trochę mąki (gdyby ciasto było zbyt rzadkie i naleśniki wychodziły niemal przezroczyste) lub mleka/wody (w przypadku gęstego ciasta przyczyniającego się do uzyskania zbyt grubych placków).
      2. Naleśniki smażyć na rozgrzanej nieprzywierającej patelni** o średnicy około 25 cm bez użycia tłuszczu. Oliwa dodana do ciasta już wystarczy aby naleśniki gładko odchodziły. Do przygotowania każdego naleśnika użyć około połowy szklanki ciasta, które należy równomiernie rozlać po powierzchni patelni. Smażyć około 1 minuty z każdej strony.
      3. Po usmażeniu środek każdego naleśnika posmarować dżemem (ja użyłam około 1 łyżki na naleśnika jednak każdy musi się tu kierować własnym upodobaniem), a na wierzch położyć owoce (ja użyłam około 2 łyżek owoców na naleśnika).
      4. Zebrać brzeg naleśnika i uformować sakiewkę. Aby upewnić się, że sakiewki zachowają formę należy je włożyć do formy na muffiny i lekko związać bawełnianą nicią (lub dratwą).
      5. Włożyć na górny poziom piekarnika nagrzanego do 150 ºC na około 5 minut (zależy od piekarnika - należy obserwować) aby podpiec brzegi naleśników, ale ich nie zwęglić. Gdy tylko staną się twarde, można je wyciągać na talerze.
      6. Po wyciągnięciu z piekarnika, z sakiewek usunąć sznurki, polać syropem klonowym lub posypać cukrem pudrem i podawać.
      Uwagi:

      *Mój osobisty sposób na ciasto bez grudek to umieszczenie w misce jajka, soli, oliwy, mąki i połowy mleka. Wszystkie składniki mieszam rózgą do połączenia i utworzenia bardzo gęstej i gładkiej masy. Następnie dodaję po trochę mleka, za każdym razem dążąc do uzyskania jednolitego ciasta.

      **Naleśniki można smażyć również bez użycia dodatkowego tłuszczu na żeliwnych patelniach. Przed wylaniem ciasta na pierwszy placek należy jedynie posmarować patelnię odrobiną oleju - około pół łyżeczki będzie wystarczającą ilością.

      nalesniki-z-owocami

      nalesniki-z-owocami

      Dodaj komentarz

      Twój adres email nie zostanie opublikowany.