Odwrócone ciasto z bananami

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Piekliście kiedyś odwrócone ciasto z owocami? Ja właśnie niedawno zdecydowałam się na upieczenie odwróconego ciasta z bananami i był to strzał w dziesiątkę! Nie dość, że ciasto wypełnia mieszkanie cudownym zapachem podczas pieczenia, to jeszcze doskonale smakuje i ciekawie wygląda. Dodatkowo, dzięki wysmarowaniu formy masłem i posypaniu jej cukrem przed pieczeniem, otrzymujemy karmel, który idealnie pasuje do całości.

Nie powiedziałam Wam jeszcze o jednej zalecie tego ciasta – jego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż godzinkę. To co? Kto piecze ciasto z bananami?

Odwrócone ciasto z bananami
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    1 forma o wymiarach 24 cm x 21 cm 1 godzina
    Czas pieczenia Temperatura
    40 minut 180 ºC
    Porcje Czas przygotowania
    1 forma o wymiarach 24 cm x 21 cm 1 godzina
    Czas pieczenia Temperatura
    40 minut 180 ºC
    Odwrócone ciasto z bananami
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      1 forma o wymiarach 24 cm x 21 cm 1 godzina
      Czas pieczenia Temperatura
      40 minut 180 ºC
      Porcje Czas przygotowania
      1 forma o wymiarach 24 cm x 21 cm 1 godzina
      Czas pieczenia Temperatura
      40 minut 180 ºC
      Składniki
      Składniki na ciasto
      • 200 g mąki
      • 150 g cukru
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1 jajko
      • 200 g maślanki
      • 100 g kwaśnej śmietany
      • 3 łyżki oleju
      • 1 łyżka cukru z wanilią
      Składniki na karmel - do posmarowania i wysypania formy
      • 30 g miękkiego masła
      • 40 g brązowego cukru
      Dodatkowo
      • 4 banany
      Porcje: forma o wymiarach 24 cm x 21 cm
      Sposób przygotowania
      1. Przygotować dwie miski. W jednej z nich wymieszać wszystkie mokre składniki na ciasto (maślankę, śmietanę, jajko i olej), a w drugiej wszystkie suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier z wanilią).
      2. Sypkie składniki wsypać do mieszanki mokrych i wymieszać jedynie do połączenia składników.
      3. Formę na ciasto posmarować masłem (jego warstwa powinna być dość gruba, więc należy zużyć podaną ilość) i obficie posypać cukrem. Podczas pieczenia z masła i cukru powstanie karmel.
      4. Banany przekroić wzdłuż na pół i poukładać na formie posypanej cukrem. Banany powinny przylegać przecięciem do powierzchni formy i muszą być ułożone ściśliwie
      5. Ciasto wylać na banany i wyrównać. Piec przez 40 minut w 180 ºC. Jeszcze lekko ciepłe wyciągnąć z formy i pozostawić w pozycji "do góry nogami/bananami", do całkowitego wystudzenia, a wtedy nadmiar wytworzonego karmelu wsiąknie do ciasta.

      Nie wiesz jakiej ilości składników potrzebujesz do upieczenia ciasta w swojej formie? Teraz to żaden problem! Kliknij tutaj, podaj wymiary swojej blachy i dowiedz się jakiej proporcji potrzebujesz.

      Odwrócone ciasto z bananami

      Liczba komentarzy do “Odwrócone ciasto z bananami”: 6

      1. Wygląda smakowicie. Czy można użyć zwykłego cukru zamiast brązowego? Tylko spód formy obsypać cukrem czy boki też?

        1. Dziękuję Kasiu. Cukier brązowy można zastąpić białym. Boki formy również można obsypać cukrem, jednak tylko do połowy wysokości aby mieć pewność, że ciasto przykryje ocukrowane boki. Obawiam się, ze cukier bez kontaktu z cieczą, czy ciastem mógłby się przypalić.

      Dodaj komentarz

      Twój adres email nie zostanie opublikowany.