Piekliście kiedyś odwrócone ciasto z owocami? Ja właśnie niedawno zdecydowałam się na upieczenie odwróconego ciasta z bananami i był to strzał w dziesiątkę! Nie dość, że ciasto wypełnia mieszkanie cudownym zapachem podczas pieczenia, to jeszcze doskonale smakuje i ciekawie wygląda. Dodatkowo, dzięki wysmarowaniu formy masłem i posypaniu jej cukrem przed pieczeniem, otrzymujemy karmel, który idealnie pasuje do całości.
Nie powiedziałam Wam jeszcze o jednej zalecie tego ciasta – jego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż godzinkę. To co? Kto piecze ciasto z bananami?
- 200 g mąki
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 200 g maślanki
- 100 g kwaśnej śmietany
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 30 g miękkiego masła
- 40 g brązowego cukru
- 4 banany
- Przygotować dwie miski. W jednej z nich wymieszać wszystkie mokre składniki na ciasto (maślankę, śmietanę, jajko i olej), a w drugiej wszystkie suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier z wanilią).
- Sypkie składniki wsypać do mieszanki mokrych i wymieszać jedynie do połączenia składników.
- Formę na ciasto posmarować masłem (jego warstwa powinna być dość gruba, więc należy zużyć podaną ilość) i obficie posypać cukrem. Podczas pieczenia z masła i cukru powstanie karmel.
- Banany przekroić wzdłuż na pół i poukładać na formie posypanej cukrem. Banany powinny przylegać przecięciem do powierzchni formy i muszą być ułożone ściśliwie
- Ciasto wylać na banany i wyrównać. Piec przez 40 minut w 180 ºC. Jeszcze lekko ciepłe wyciągnąć z formy i pozostawić w pozycji "do góry nogami/bananami", do całkowitego wystudzenia, a wtedy nadmiar wytworzonego karmelu wsiąknie do ciasta.
Nie wiesz jakiej ilości składników potrzebujesz do upieczenia ciasta w swojej formie? Teraz to żaden problem! Kliknij tutaj, podaj wymiary swojej blachy i dowiedz się jakiej proporcji potrzebujesz.
A co można dac zamiast maślanki?
Jogurt naturalny.
Wygląda smakowicie. Czy można użyć zwykłego cukru zamiast brązowego? Tylko spód formy obsypać cukrem czy boki też?
Dziękuję Kasiu. Cukier brązowy można zastąpić białym. Boki formy również można obsypać cukrem, jednak tylko do połowy wysokości aby mieć pewność, że ciasto przykryje ocukrowane boki. Obawiam się, ze cukier bez kontaktu z cieczą, czy ciastem mógłby się przypalić.
nigdy nie piekłam :) bardzo lubię ciasta z bananami :) na pewno by mi smakowało :)
W takim razie nie pozostaje mi nic innego jak zachęcić do wypróbowania przepisu :)