Oponki ptysiowe z lukrem cytrynowym

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Słodko-kwaśne, puchate, lekko chrupiące oponki z ciasta ptysiowego. Jak dobrze, że zrobiłam zdjęcia przed podaniem na stół :D

Gniazdka ptysiowe z lukrem cytrynowym
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
10 gniazdek 60 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
4-5 minut każda strona 175 ºC
Porcje Czas przygotowania
10 gniazdek 60 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
4-5 minut każda strona 175 ºC
Gniazdka ptysiowe z lukrem cytrynowym
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
10 gniazdek 60 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
4-5 minut każda strona 175 ºC
Porcje Czas przygotowania
10 gniazdek 60 minut
Czas gotowania Czas oczekiwania
4-5 minut każda strona 175 ºC
Składniki
Składniki na ciasto
  • 125 ml wody
  • 100 g mąki
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
Składniki na lukier
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 70 g cukru pudru
Ponadto
  • olej do smażenia
Porcje: gniazdek
Sposób przygotowania
  1. W małym rondelku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Gdy płyn zacznie wrzeć, wsypać całą mąkę i bardzo dokładnie, energicznie mieszać do momentu gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnuszka.
  2. Po około 10 minutach, gdy ciasto trochę ostygnie, wbić pojedynczo jajka i wymieszać dokładnie łyżką lub zmiksować.
  3. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskać dowolne kształty na papier do pieczenia, pozostawiając pomiędzy nimi spore odstępy.
  4. Porozcinać papier tak, aby każda oponka była na osobnym podłożu. Rozgrzać olej do około 175 ºC w szerokim naczyniu i smażyć gniazdka partiami po około 4-5 minut z każdej ze stron. Po około 1 minucie smażenia usuwać papier.
  5. Usmażone na złoto oponki odsączyć na papierowym ręczniku, ostudzić i dekorować lukrem cytrynowym. Aby przygotować lukier, dokładnie wymieszać sok z cytryny oraz cukier puder.

 

DSC_0158

DSC_0154

Jeden komentarz do “Oponki ptysiowe z lukrem cytrynowym

  1. Dziwię się, że nikt nie skomentował tego przepisu . Będę pierwsza, która powie,że oponki pycha !!! Szybko się robi ,nie idzie nic zepsuć!!! Dzięki za przepis . Pozdrawiam
    Basia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.