(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)
Słodko-kwaśne, puchate, lekko chrupiące oponki z ciasta ptysiowego. Jak dobrze, że zrobiłam zdjęcia przed podaniem na stół :D
Gniazdka ptysiowe z lukrem cytrynowym
Print Recipe
Porcje
Czas przygotowania
10gniazdek
60minut
Czas gotowania
Czas oczekiwania
4-5minut każda strona
175ºC
Porcje
Czas przygotowania
10gniazdek
60minut
Czas gotowania
Czas oczekiwania
4-5minut każda strona
175ºC
Gniazdka ptysiowe z lukrem cytrynowym
Print Recipe
Porcje
Czas przygotowania
10gniazdek
60minut
Czas gotowania
Czas oczekiwania
4-5minut każda strona
175ºC
Porcje
Czas przygotowania
10gniazdek
60minut
Czas gotowania
Czas oczekiwania
4-5minut każda strona
175ºC
Składniki
Składniki na ciasto
125mlwody
100gmąki
50gmasła
2jajka
szczypta soli
Składniki na lukier
1łyżkasoku z cytryny
70gcukru pudru
Ponadto
olej do smażenia
Porcje: gniazdek
Sposób przygotowania
W małym rondelku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Gdy płyn zacznie wrzeć, wsypać całą mąkę i bardzo dokładnie, energicznie mieszać do momentu gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnuszka.
Po około 10 minutach, gdy ciasto trochę ostygnie, wbić pojedynczo jajka i wymieszać dokładnie łyżką lub zmiksować.
Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskać dowolne kształty na papier do pieczenia, pozostawiając pomiędzy nimi spore odstępy.
Porozcinać papier tak, aby każda oponka była na osobnym podłożu. Rozgrzać olej do około 175 ºC w szerokim naczyniu i smażyć gniazdka partiami po około 4-5 minut z każdej ze stron. Po około 1 minucie smażenia usuwać papier.
Usmażone na złoto oponki odsączyć na papierowym ręczniku, ostudzić i dekorować lukrem cytrynowym. Aby przygotować lukier, dokładnie wymieszać sok z cytryny oraz cukier puder.
Jeden komentarz do “Oponki ptysiowe z lukrem cytrynowym”
Dziwię się, że nikt nie skomentował tego przepisu . Będę pierwsza, która powie,że oponki pycha !!! Szybko się robi ,nie idzie nic zepsuć!!! Dzięki za przepis . Pozdrawiam
Basia
Dziwię się, że nikt nie skomentował tego przepisu . Będę pierwsza, która powie,że oponki pycha !!! Szybko się robi ,nie idzie nic zepsuć!!! Dzięki za przepis . Pozdrawiam
Basia