Oponki ptysiowe z lukrem cytrynowym

Słodko-kwaśne, puchate, lekko chrupiące oponki z ciasta ptysiowego. Jak dobrze, że zrobiłam zdjęcia przed podaniem na stół :D

Gniazdka ptysiowe z lukrem cytrynowym
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    10 gniazdek 60 minut
    Czas pieczenia Temperatura
    4-5 minut każda strona 175 ºC
    Porcje Czas przygotowania
    10 gniazdek 60 minut
    Czas pieczenia Temperatura
    4-5 minut każda strona 175 ºC
    Gniazdka ptysiowe z lukrem cytrynowym
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      10 gniazdek 60 minut
      Czas pieczenia Temperatura
      4-5 minut każda strona 175 ºC
      Porcje Czas przygotowania
      10 gniazdek 60 minut
      Czas pieczenia Temperatura
      4-5 minut każda strona 175 ºC
      Składniki
      Składniki na ciasto
      • 125 ml wody
      • 100 g mąki
      • 50 g masła
      • 2 jajka
      • szczypta soli
      Składniki na lukier
      • 1 łyżka soku z cytryny
      • 70 g cukru pudru
      Ponadto
      • olej do smażenia
      Porcje: gniazdek
      Sposób przygotowania
      1. W małym rondelku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Gdy płyn zacznie wrzeć, wsypać całą mąkę i bardzo dokładnie, energicznie mieszać do momentu gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnuszka.
      2. Po około 10 minutach, gdy ciasto trochę ostygnie, wbić pojedynczo jajka i wymieszać dokładnie łyżką lub zmiksować.
      3. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskać dowolne kształty na papier do pieczenia, pozostawiając pomiędzy nimi spore odstępy.
      4. Porozcinać papier tak, aby każda oponka była na osobnym podłożu. Rozgrzać olej do około 175 ºC w szerokim naczyniu i smażyć gniazdka partiami po około 4-5 minut z każdej ze stron. Po około 1 minucie smażenia usuwać papier.
      5. Usmażone na złoto oponki odsączyć na papierowym ręczniku, ostudzić i dekorować lukrem cytrynowym. Aby przygotować lukier, dokładnie wymieszać sok z cytryny oraz cukier puder.

       

      DSC_0158

      DSC_0154

      Dodaj komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.