Moje pierwsze w życiu własnoręcznie przygotowane pączki. Już wiem, że nie ostatnie! Smakują po prostu wybornie! A jak pachną….
Składniki
Składniki na ciasto
- 260 g mąki pszennej
- 5 g drożdży suchych
- 30 g roztopionego masła
- 35 g drobnego cukru
- 1 duże jajko
- 125 ml mleka kokosowego
- 1 łyżka likieru kokosowego
- szczypta soli
Składniki na budyń kokosowy
- 20 g mąki pszennej
- 50 g drobnego cukru
- 3 żółtka
- 200 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki likieru kokosowego
Składniki na lukier kokosowy
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka gorącej wody
Ponadto
- olej do smażenia
- 100 g wiórków kokosowych
Porcje: pączków
Sposób przygotowania
Przygotowanie ciasta
- Mąkę przesiać i dokładnie wymieszać z drożdżami i cukrem i szczyptą soli (w przypadku użycia świeżych drożdży, należy najpierw zrobić rozczyn).
- Mleko podgrzać do temperatury około 40 ºC i razem z likierem dodać do mieszaniny suchych składników, dokładnie wymieszać. Dodać jajko i wyrabiać do połączenia się składników. Pod koniec wlać roztopiony tłuszcz. Wyrabiać jeszcze przez chwilę (5-8 minut) aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Z gotowego ciasta uformować kulę i umieścić w misce, posypanej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe, wolne od przeciągów miejsce do podwojenia objętości - na około 90 minut. W tym czasie można przygotować budyń do nadziania pączków.
Przygotowanie budyniu
- Żółtka i cukier utrzeć na puszystą masę. Następnie dodać 50 ml mleka, mąkę oraz likier i zmiksować. Resztę mleka doprowadzić do wrzenia, wlać masę żółtkową i gotować jak budyń - często mieszając do zgęstnienia.
- Gotowy budyń przykryć folią spożywczą, tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. Wystudzić.
Wykonanie pączków
- Po wyrośnięciu, ciasto wyciągnąć na stolnicę oprószoną mąką i wywałkować na grubość 1 - 1.5 cm. Foremką (lub szklanką) o średnicy około 7 cm wykrawać pączki. Odkładać je na blachę, posypaną mąką do powtórnego podwojenia swojej objętości (około 30 minut).
- Po wyrośnięciu smażyć w oleju rozgrzanym do około 175 ºC po około 2 minuty z każdej strony. Po usmażeniu, wyjąć na papierowy ręcznik do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
- Jeszcze ciepłe nadziewać budyniem kokosowym, lukrować* i obtaczać w wiórkach kokosowych.
Pozostałe informacje
*przygotowanie lukru ogranicza się do utarcia ze sobą wody i cukru pudru na gładką masę. Gęstość można dowolnie regulować poprzez dodanie wody lub cukru.
Lekko zmodyfikowana wersja przepisu na pączki kokosowe z książki „Moje wypieki i desery”, Dorota Świątkowska