Pączki kokosowe z budyniem

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Moje pierwsze w życiu własnoręcznie przygotowane pączki. Już wiem, że nie ostatnie! Smakują po prostu wybornie! A jak pachną….

Pączki kokosowe z budyniem
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    13 pączków 2,5 godziny
    Czas pieczenia Temperatura
    3-4 minuty 175 ºC
    Porcje Czas przygotowania
    13 pączków 2,5 godziny
    Czas pieczenia Temperatura
    3-4 minuty 175 ºC
    Pączki kokosowe z budyniem
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      13 pączków 2,5 godziny
      Czas pieczenia Temperatura
      3-4 minuty 175 ºC
      Porcje Czas przygotowania
      13 pączków 2,5 godziny
      Czas pieczenia Temperatura
      3-4 minuty 175 ºC
      Składniki
      Składniki na ciasto
      • 260 g mąki pszennej
      • 5 g drożdży suchych
      • 30 g roztopionego masła
      • 35 g drobnego cukru
      • 1 duże jajko
      • 125 ml mleka kokosowego
      • 1 łyżka likieru kokosowego
      • szczypta soli
      Składniki na budyń kokosowy
      • 20 g mąki pszennej
      • 50 g drobnego cukru
      • 3 żółtka
      • 200 ml mleka kokosowego
      • 2 łyżki likieru kokosowego
      Składniki na lukier kokosowy
      • 1/2 szklanki cukru pudru
      • 1 łyżka gorącej wody
      Ponadto
      • olej do smażenia
      • 100 g wiórków kokosowych
      Porcje: pączków
      Sposób przygotowania
      Przygotowanie ciasta
      1. Mąkę przesiać i dokładnie wymieszać z drożdżami i cukrem i szczyptą soli (w przypadku użycia świeżych drożdży, należy najpierw zrobić rozczyn).
      2. Mleko podgrzać do temperatury około 40 ºC i razem z likierem dodać do mieszaniny suchych składników, dokładnie wymieszać. Dodać jajko i wyrabiać do połączenia się składników. Pod koniec wlać roztopiony tłuszcz. Wyrabiać jeszcze przez chwilę (5-8 minut) aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Z gotowego ciasta uformować kulę i umieścić w misce, posypanej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe, wolne od przeciągów miejsce do podwojenia objętości - na około 90 minut. W tym czasie można przygotować budyń do nadziania pączków.
      Przygotowanie budyniu
      1. Żółtka i cukier utrzeć na puszystą masę. Następnie dodać 50 ml mleka, mąkę oraz likier i zmiksować. Resztę mleka doprowadzić do wrzenia, wlać masę żółtkową i gotować jak budyń - często mieszając do zgęstnienia.
      2. Gotowy budyń przykryć folią spożywczą, tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. Wystudzić.
      Wykonanie pączków
      1. Po wyrośnięciu, ciasto wyciągnąć na stolnicę oprószoną mąką i wywałkować na grubość 1 - 1.5 cm. Foremką (lub szklanką) o średnicy około 7 cm wykrawać pączki. Odkładać je na blachę, posypaną mąką do powtórnego podwojenia swojej objętości (około 30 minut).
      2. Po wyrośnięciu smażyć w oleju rozgrzanym do około 175 ºC po około 2 minuty z każdej strony. Po usmażeniu, wyjąć na papierowy ręcznik do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
      3. Jeszcze ciepłe nadziewać budyniem kokosowym, lukrować* i obtaczać w wiórkach kokosowych.
      Uwagi:

      *przygotowanie lukru ogranicza się do utarcia ze sobą wody i cukru pudru na gładką masę. Gęstość można dowolnie regulować poprzez dodanie wody lub cukru.

      pączki kokosowe z budyniem

      pączki kokosowe z budyniem

      pączki kokosowe z budyniem

      Lekko zmodyfikowana wersja przepisu na pączki kokosowe z książki „Moje wypieki i desery”, Dorota Świątkowska

      Dodaj komentarz

      Twój adres email nie zostanie opublikowany.