Pączki kokosowe z budyniem

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Moje pierwsze w życiu własnoręcznie przygotowane pączki. Już wiem, że nie ostatnie! Smakują po prostu wybornie! A jak pachną….

Pączki kokosowe z budyniem
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
13 pączków 2,5 godziny
Czas gotowania Czas oczekiwania
3-4 minuty 175 ºC
Porcje Czas przygotowania
13 pączków 2,5 godziny
Czas gotowania Czas oczekiwania
3-4 minuty 175 ºC
Pączki kokosowe z budyniem
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
13 pączków 2,5 godziny
Czas gotowania Czas oczekiwania
3-4 minuty 175 ºC
Porcje Czas przygotowania
13 pączków 2,5 godziny
Czas gotowania Czas oczekiwania
3-4 minuty 175 ºC
Składniki
Składniki na ciasto
  • 260 g mąki pszennej
  • 5 g drożdży suchych
  • 30 g roztopionego masła
  • 35 g drobnego cukru
  • 1 duże jajko
  • 125 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka likieru kokosowego
  • szczypta soli
Składniki na budyń kokosowy
  • 20 g mąki pszennej
  • 50 g drobnego cukru
  • 3 żółtka
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki likieru kokosowego
Składniki na lukier kokosowy
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka gorącej wody
Ponadto
  • olej do smażenia
  • 100 g wiórków kokosowych
Porcje: pączków
Sposób przygotowania
Przygotowanie ciasta
  1. Mąkę przesiać i dokładnie wymieszać z drożdżami i cukrem i szczyptą soli (w przypadku użycia świeżych drożdży, należy najpierw zrobić rozczyn).
  2. Mleko podgrzać do temperatury około 40 ºC i razem z likierem dodać do mieszaniny suchych składników, dokładnie wymieszać. Dodać jajko i wyrabiać do połączenia się składników. Pod koniec wlać roztopiony tłuszcz. Wyrabiać jeszcze przez chwilę (5-8 minut) aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Z gotowego ciasta uformować kulę i umieścić w misce, posypanej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe, wolne od przeciągów miejsce do podwojenia objętości - na około 90 minut. W tym czasie można przygotować budyń do nadziania pączków.
Przygotowanie budyniu
  1. Żółtka i cukier utrzeć na puszystą masę. Następnie dodać 50 ml mleka, mąkę oraz likier i zmiksować. Resztę mleka doprowadzić do wrzenia, wlać masę żółtkową i gotować jak budyń - często mieszając do zgęstnienia.
  2. Gotowy budyń przykryć folią spożywczą, tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. Wystudzić.
Wykonanie pączków
  1. Po wyrośnięciu, ciasto wyciągnąć na stolnicę oprószoną mąką i wywałkować na grubość 1 - 1.5 cm. Foremką (lub szklanką) o średnicy około 7 cm wykrawać pączki. Odkładać je na blachę, posypaną mąką do powtórnego podwojenia swojej objętości (około 30 minut).
  2. Po wyrośnięciu smażyć w oleju rozgrzanym do około 175 ºC po około 2 minuty z każdej strony. Po usmażeniu, wyjąć na papierowy ręcznik do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
  3. Jeszcze ciepłe nadziewać budyniem kokosowym, lukrować* i obtaczać w wiórkach kokosowych.
Pozostałe informacje

*przygotowanie lukru ogranicza się do utarcia ze sobą wody i cukru pudru na gładką masę. Gęstość można dowolnie regulować poprzez dodanie wody lub cukru.

pączki kokosowe z budyniem

pączki kokosowe z budyniem

pączki kokosowe z budyniem

Lekko zmodyfikowana wersja przepisu na pączki kokosowe z książki „Moje wypieki i desery”, Dorota Świątkowska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.