Pączki – przepis uniwersalny

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Mam wrażenie, że pączki lubi każdy, bez względu na wiek i płeć. Szczególnie chętnie sięgamy po nie w Tłusty Czwartek, który już za pasem. Gorzej wypada natomiast zapał do własnoręcznego ich wykonania. Bo to sporo roboty, bo dużo brudzenia, bo za dużo ich wyjdzie i się nie zje świeżych… Takie tam… wymówki! A ja właśnie chciałabym Was zachęcić do spróbowania. Korzystając z poniższego przepisu przekonacie się, że przygotowanie pączków to nic strasznego, a efekt jest zdecydowanie wart chwili oczekiwania na wyrośnięcie ciasta drożdżowego. Tak aromatycznych i puchatych pączków nie uda się Wam kupić w żadnej cukierni. No a dodatkowo będziecie mieć pewność, że wykonane przez Was pączki są usmażone na świeżym oleju.

Aby uzyskać tę piękną jasną obwódkę, temperatura oleju powinna oscylować w granicy 170-175 °C

Pączki - przepis uniwersalny
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
18 pączków 3 godziny
Czas gotowania Czas oczekiwania
6 minut (po 3 minuty każda ze stron) 175 °C
Porcje Czas przygotowania
18 pączków 3 godziny
Czas gotowania Czas oczekiwania
6 minut (po 3 minuty każda ze stron) 175 °C
Pączki - przepis uniwersalny
Print Recipe
Porcje Czas przygotowania
18 pączków 3 godziny
Czas gotowania Czas oczekiwania
6 minut (po 3 minuty każda ze stron) 175 °C
Porcje Czas przygotowania
18 pączków 3 godziny
Czas gotowania Czas oczekiwania
6 minut (po 3 minuty każda ze stron) 175 °C
Składniki
Składniki na ciasto
  • 350 g mąki
  • 20 g świeżych drożdży
  • 100 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 50 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 g masła
  • 30 ml brandy lub
Składniki na lukier
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 70 g cukru pudru
Ponadto
  • 200 g ulubionego dżemu do nadziewania pączków
  • 1 garść suszonej żurawiny
  • 1 garść suszonych moreli
  • 1 litr oleju roślinnego do smażenia
Porcje: pączków
Sposób przygotowania
  1. Mleko podgrzać do uzyskania temperatury około 45 °C, wkruszyć do niego drożdże, wsypać 2 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na około 15 minut aby drożdże zaczęły pracować.
  2. W międzyczasie żółtka i pozostały cukier utrzeć na puszysty kogel mogel. Masło rozpuścić i odstawić do ostudzenia.
  3. Do przesianej mąki wlać rozczyn i kogel mogel, wymieszać łyżką do połączenia. Dodać alkohol i wyrabiać do dokładnego połączenia się składników. Kontynuować wyrabianie ciasta dodając rozpuszczone masło w kilku partiach. Na koniec dodać sól i wyrabiać jeszcze około 5 minut. W sumie wyrabianie ciasta drożdżowego powinno zająć około 10 minut. Z ciasta uformować kulę, umieścić w misce przykrytej ściereczką i postawić w ciepłym miejscu bez przeciągów na około 1 godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  4. Ciasto wywałkować na blat grubości 1-1,5 cm i wycinać krążki o średnicy około 7 cm. Krążki umieścić na blacie obsypanym mąką, przykryć ściereczką aby zapobiec obsuszeniu i odstawić do ponownego napuszenia na około 30 minut.
  5. W płaskim, dość szerokim rondlu/garczku rozgrzać olej do temperatury 170-175 °C. Najlepiej kontrolować temperaturę termometrem cukierniczym. W przypadku gdy nie macie termometru, olej należy rozgrzać do temperatury, w której ciasto wypływa na powierzchnię zaraz po wrzuceniu go do tłuszczu.
  6. Pączki smażyć po około 3 minuty na każdej ze stron. Po wyciągnięciu z tłuszczu umieścić na papierowym ręczniku w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
  7. Po wystudzeniu pączki wypełnić ulubionym dżemem, posmarować lukrem oraz udekorować pokrojonymi w drobną kostkę suszonymi owocami. Lukier należy przygotować mieszając ze sobą sok z cytryny i cukier puder do uzyskania gładkiej konsystencji.


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.