Pączki

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Bo pączki można sobie usmażyć nie tylko na tłusty czwartek. Całkiem niedawno naszła mnie właśnie chęć na domowego pączka, więc zakasałam rękawy, zagniotłam ciasto i po kilku godzinach mogłam cieszyć się smakiem świeżutkich pączków. Mam nadzieję, że Wam również narobiłam smaka! Jeżeli mi się udało Was zachęcić to łapcie poniższy przepis i pędźcie do kuchni. Będzie jak znalazł na nadchodzący weekend.

Najodpowiedniejszym zakresem temperatur do smażenia pączków jest przedział pomiędzy 170 i 180 ºC. Smażenie w oleju o takiej temperaturze pozwala na uzyskanie tej pięknej jasnej otoczki wokół pączka. Jeżeli jednak nie dysponujecie termometrem cukierniczym, to polecam wrzucić na olej kawałek ciasta wielkości grochu jaśka – ciasto powinno momentalnie wypłynąć na powierzchnię się usmażyć w ciągu około minuty.

Dodatek alkoholu do ciasta na pączki zapobiega nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu, dlatego nie należy pomijać tego składnika.

Pączki
Print Recipe
    Porcje Czas przygotowania
    18 pączków o średnicy 6 cm 4 godziny
    Czas pieczenia Temperatura
    2-3 minuty z każdej strony 170-180 ºC
    Porcje Czas przygotowania
    18 pączków o średnicy 6 cm 4 godziny
    Czas pieczenia Temperatura
    2-3 minuty z każdej strony 170-180 ºC
    Pączki
    Print Recipe
      Porcje Czas przygotowania
      18 pączków o średnicy 6 cm 4 godziny
      Czas pieczenia Temperatura
      2-3 minuty z każdej strony 170-180 ºC
      Porcje Czas przygotowania
      18 pączków o średnicy 6 cm 4 godziny
      Czas pieczenia Temperatura
      2-3 minuty z każdej strony 170-180 ºC
      Składniki
      Składniki na ciasto
      • 25 g świeżych drożdży
      • 125 ml mleka
      • 350 g mąki
      • 50 g cukru
      • 1 jajko
      • 2 żółtka
      • 1 płaska łyżeczka soli
      • 35 g miękkiego masła
      • 2 łyżki brandy lub whisky
      Ponadto
      • olej rzepakowy do smażenia
      • dżem do nadziewania pączków
      • cukier puder do dekoracji
      Porcje: pączków o średnicy 6 cm
      Sposób przygotowania
      1. Przygotowanie ciasta rozpocząć od rozczynu. W dość sporym naczyniu umieścić pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru, lekko letnie mleko i 50 g mąki. Wszystkie składniki wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 15 minut.
      2. W drugim naczyniu umieścić jajko, żółtko i pozostały cukier. Ucierać do uzyskania białej i kremowej masy.
      3. Do rozczynu wsypać pozostałą część mąki i sól oraz wlać jajka utarte z cukrem oraz alkohol. Wymieszać do połączenia się składników, a następnie wyrabiać przez około 5 minut. Dodać miękkie masło i wyrabiać jeszcze około 3-5 minut. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.
      4. Wyrośnięte ciasto umieścić na stolnicy oprószonej mąką aby zapobiec przywieraniu ciasta i rozwałkować na grubość około 2 cm. Kółka wycięte foremką lub szklanką umieścić na powierzchni posypanej mąką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 1 godzinę. Wycięte kółka należy przykryć ściereczką aby ciasto nie obeschło.
      5. Olej rozgrzać do temperatury około 175 ºC i smażyć w nim pączki do uzyskania złotego koloru (około 2-3 minuty z każdej strony). W połowie smażenia pączki odwrócić. Po usmażeniu wyjąć z oleju łyżką cedzakową i umieścić na papierowym ręczniku aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
      6. Pączki nadziać ulubionym dżemem i posypać cukrem pudrem.

      Pączki

      Pączki

      Pączki

      Liczba komentarzy do “Pączki”: 2

      Dodaj komentarz

      Twój adres email nie zostanie opublikowany.