Bo pączki można sobie usmażyć nie tylko na tłusty czwartek. Całkiem niedawno naszła mnie właśnie chęć na domowego pączka, więc zakasałam rękawy, zagniotłam ciasto i po kilku godzinach mogłam cieszyć się smakiem świeżutkich pączków. Mam nadzieję, że Wam również narobiłam smaka! Jeżeli mi się udało Was zachęcić to łapcie poniższy przepis i pędźcie do kuchni. Będzie jak znalazł na nadchodzący weekend.
Najodpowiedniejszym zakresem temperatur do smażenia pączków jest przedział pomiędzy 170 i 180 ºC. Smażenie w oleju o takiej temperaturze pozwala na uzyskanie tej pięknej jasnej otoczki wokół pączka. Jeżeli jednak nie dysponujecie termometrem cukierniczym, to polecam wrzucić na olej kawałek ciasta wielkości grochu jaśka – ciasto powinno momentalnie wypłynąć na powierzchnię się usmażyć w ciągu około minuty.
Dodatek alkoholu do ciasta na pączki zapobiega nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu, dlatego nie należy pomijać tego składnika.
- 25 g świeżych drożdży
- 125 ml mleka
- 350 g mąki
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 płaska łyżeczka soli
- 35 g miękkiego masła
- 2 łyżki brandy lub whisky
- olej rzepakowy do smażenia
- dżem do nadziewania pączków
- cukier puder do dekoracji
- Przygotowanie ciasta rozpocząć od rozczynu. W dość sporym naczyniu umieścić pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru, lekko letnie mleko i 50 g mąki. Wszystkie składniki wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 15 minut.
- W drugim naczyniu umieścić jajko, żółtko i pozostały cukier. Ucierać do uzyskania białej i kremowej masy.
- Do rozczynu wsypać pozostałą część mąki i sól oraz wlać jajka utarte z cukrem oraz alkohol. Wymieszać do połączenia się składników, a następnie wyrabiać przez około 5 minut. Dodać miękkie masło i wyrabiać jeszcze około 3-5 minut. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.
- Wyrośnięte ciasto umieścić na stolnicy oprószonej mąką aby zapobiec przywieraniu ciasta i rozwałkować na grubość około 2 cm. Kółka wycięte foremką lub szklanką umieścić na powierzchni posypanej mąką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 1 godzinę. Wycięte kółka należy przykryć ściereczką aby ciasto nie obeschło.
- Olej rozgrzać do temperatury około 175 ºC i smażyć w nim pączki do uzyskania złotego koloru (około 2-3 minuty z każdej strony). W połowie smażenia pączki odwrócić. Po usmażeniu wyjąć z oleju łyżką cedzakową i umieścić na papierowym ręczniku aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Pączki nadziać ulubionym dżemem i posypać cukrem pudrem.
Piękne!
Jak malowane…
:)
Kasiu, dziękuję bardzo :)