Pączki

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)

Bo pączki można sobie usmażyć nie tylko na tłusty czwartek. Całkiem niedawno naszła mnie właśnie chęć na domowego pączka, więc zakasałam rękawy, zagniotłam ciasto i po kilku godzinach mogłam cieszyć się smakiem świeżutkich pączków. Mam nadzieję, że Wam również narobiłam smaka! Jeżeli mi się udało Was zachęcić to łapcie poniższy przepis i pędźcie do kuchni. Będzie jak znalazł na nadchodzący weekend.

Najodpowiedniejszym zakresem temperatur do smażenia pączków jest przedział pomiędzy 170 i 180 ºC. Smażenie w oleju o takiej temperaturze pozwala na uzyskanie tej pięknej jasnej otoczki wokół pączka. Jeżeli jednak nie dysponujecie termometrem cukierniczym, to polecam wrzucić na olej kawałek ciasta wielkości grochu jaśka – ciasto powinno momentalnie wypłynąć na powierzchnię się usmażyć w ciągu około minuty.

Dodatek alkoholu do ciasta na pączki zapobiega nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu, dlatego nie należy pomijać tego składnika.

Pączki
Print Recipe