Pączki
Porcje Czas przygotowania
18pączków o średnicy 6 cm 4godziny
Czas pieczenia Temperatura
2-3minuty z każdej strony 170-180ºC
Porcje Czas przygotowania
18pączków o średnicy 6 cm 4godziny
Czas pieczenia Temperatura
2-3minuty z każdej strony 170-180ºC
Składniki
Składniki na ciasto
  • 25g świeżych drożdży
  • 125ml mleka
  • 350g mąki
  • 50g cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1płaska łyżeczka soli
  • 35g miękkiego masła
  • 2łyżki brandy lub whisky
Ponadto
  • olej rzepakowy do smażenia
  • dżem do nadziewania pączków
  • cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania
  1. Przygotowanie ciasta rozpocząć od rozczynu. W dość sporym naczyniu umieścić pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru, lekko letnie mleko i 50 g mąki. Wszystkie składniki wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 15 minut.
  2. W drugim naczyniu umieścić jajko, żółtko i pozostały cukier. Ucierać do uzyskania białej i kremowej masy.
  3. Do rozczynu wsypać pozostałą część mąki i sól oraz wlać jajka utarte z cukrem oraz alkohol. Wymieszać do połączenia się składników, a następnie wyrabiać przez około 5 minut. Dodać miękkie masło i wyrabiać jeszcze około 3-5 minut. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.
  4. Wyrośnięte ciasto umieścić na stolnicy oprószonej mąką aby zapobiec przywieraniu ciasta i rozwałkować na grubość około 2 cm. Kółka wycięte foremką lub szklanką umieścić na powierzchni posypanej mąką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 1 godzinę. Wycięte kółka należy przykryć ściereczką aby ciasto nie obeschło.
  5. Olej rozgrzać do temperatury około 175 ºC i smażyć w nim pączki do uzyskania złotego koloru (około 2-3 minuty z każdej strony). W połowie smażenia pączki odwrócić. Po usmażeniu wyjąć z oleju łyżką cedzakową i umieścić na papierowym ręczniku aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  6. Pączki nadziać ulubionym dżemem i posypać cukrem pudrem.